«Το εμβόλιο θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό για τους υγειονομικούς»

Υπογράμμισε στο Ράδιο ΕΝΑ το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Αχιλλοπούλειου Φ. Τσιώμου

Υποχρεωτικό θα έπρεπε να ήταν το εμβόλιο του κορωνοϊού στον χώρο των υγειονομικών, σύμφωνα με την κ. Φούλη Τσιώμου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, οι υγειονομικοί οφείλουν να προασπίσουν τον ασθενή που περιθάλπουν. Η ίδια υπογράμμισε πως κάθε εβδομάδα τίθενται «εκτός» εργαζόμενοι του Αχιλλοπούλειου, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε καραντίνα και να λιγοστεύει ακόμη περισσότερο το ήδη λιγοστό και κουρασμένο προσωπικό του Νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με την κ. Τσιώμου και η Μαγνησία, όπως και το Νοσοκομείο Βόλου περνούν το τρίτο κύμα, με αυξημένες εισαγωγές και περιστατικά. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, μιας και οι παραγγελίες αυτών γίνονται γρήγορα και το προσωπικό μπορεί να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της δύσκολης αυτής περιόδου.

Σε ότι αφορά το προσωπικό εκεί οι ελλείψεις παραμένουν και διαφαίνονται ολοένα και περισσότερο, καθώς κάθε εβδομάδα νοσούν από κορωνοϊό εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να μείνουν εκτός των καθηκόντων τους και να τεθούν σε καραντίνα.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και οι ελλείψεις αυτές προϋπήρχαν. Όσοι επικουρικοί και να έρθουν,  το κενό δεν καλύπτεται.  Έχουν φύγει απ’ όλα τα τμήματα νοσηλευτές, για να ενισχύσουν τις κλινικές  covid και οι άλλες κλινικές είναι στο «κόκκινο». Οι επικουρικοί βοηθούν και είναι απαραίτητοι, αλλά αρρωσταίνουν συνάδελφοι, μπαίνουν σε καραντίνα και κάθε εβδομάδα λείπει προσωπικό.

Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί. Κακώς. Εφόσον είσαι επαγγελματίας  υγείας πρέπει να σεβαστείς τον ασθενή που θα περιθάλψεις, πρέπει να σεβαστείς το επάγγελμά σου, αυτό που πρεσβεύει κι αυτό πρέπει να κάνεις. Δεν μπορεί να έρθει ένας άνθρωπος με πρόβλημα καρδιάς κι εσύ να τον κολλήσεις κορωνοϊό», τόνισε η κ. Τσιώμου η οποία εκφράζοντας την προσωπική της άποψη υπογράμμισε πως το εμβόλιο του κορωνοϊού θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό για τους επαγγελματίες υγείας και πως αυτή η υποχρεωτικότητα δεν θα έθιγε τα δικαιώματά τους.

Η κ.Τσιώμου επεσήμανε πως υπάρχει μία άρνηση σε μεγάλη μερίδα του προσωπικού, όπως και της κοινωνίας για τον εμβολιασμό και τους κάλεσε να μην επηρεάζονται από όσες  πληροφορίες διαβάζουν από το διαδίκτυο, λέγοντάς τους πως πρέπει να ενημερωθούν από ανθρώπους που δίνουν τις σωστές πληροφορίες.

Υπογράμμισε πως πέραν ενός πόνου στο χέρι, παροδικού, λίγο πυρετό,  κυρίως μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και ορισμένες μυαλγίες που κρατούν το πολύ ένα 24ωρο, δεν έχουν καταγραφεί άλλες παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί στη Μαγνησία.

« Τα υπέρ του εμβολίου είναι πολλά, τα κατά ,  που φοβούνται και οι συνάδελφοι  και φοβάται και ο κόσμος έξω,  είναι ελάχιστα μιας και είναι ελάχιστα τα περιστατικά παρενεργειών σε εκατομμύρια εμβολιασμών, κάτι που συμβαίνει όμως και με τα φάρμακα για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, περνούν σε ένα 24 το πολύ και είναι ίδιες με το εμβόλιο της γρίπης» είπε η ίδια, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μισοί είναι εμβολιασμένοι, μισοί ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί έντονα προβλήματα.

Η κ. Τσιώμου ανέφερε ακόμη ότι πλέον είναι υποχρεωτική η εξέταση με rapid  tests δύο φορές την εβδομάδα  των ανεμβολίαστων εργαζομένων κι έτσι μπορεί να γίνει καλύτερη ιχνηλάτηση και να βρεθούν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, που πριν δεν θα βρίσκονταν.

Τέλος, χαρακτήρισε ήρωες τους εργαζόμενους στις covid κλινικές, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, χωρίς άδειες, καθώς πέραν ενός πενθήμερου το καλοκαίρι, όλο το προσωπικό του Αχιλλοπούλειου από τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να λάβει τις άδειές του, εξαιτίας της πορείας της πανδημίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.