Το έργο του Ρήγα σε χίλιες βιβλιοθήκες του κόσμου!

Με τη δράση της Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, μεταφράστηκε σε δέκα γλώσσες

Οι αξίες που προέβαλλε ο Ρήγας Βελεστινλής με το έργο του, παραμένουν οικουμενικές και διαχρονικές, με το έργο αυτό να αναπαράγεται και να μεταδίδεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Για το έργο αυτό μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, ως πρόεδρος της Εταιρείας, που έχει εκδόσει όλα τα έργα του Ρήγα, μετά από 200 χρόνια!
Σύμφωνα με τον κο Καραμπερόπουλο, η έκδοση αυτή αποτελεί ουσιαστικά επανατύπωση, όπως τα είχε τυπώσει δηλαδή ο ίδιος ο Ρήγας, με ευρετήρια και με σχόλια παράλληλα. Τα βιβλία αυτά έχουν σταλεί σε χίλιες βιβλιοθήκες του κόσμου και είναι παράλληλα αναρτημένα στις ιστοσελίδες της Εταιρείας, προσβάσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο.
Μεταξύ άλλων έχει εκδοθεί το Σύνταγμα του Ρήγα σε δέκα γλώσσες, «για να γίνει γνωστή η πρωτοποριακή του σκέψη» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών, τόσο σε βαλκανικές όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και η Χάρτα με σχόλια μελών της Εταιρείας.
Συγχρόνως, ο Δρ. Καραμπερόπουλος επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από πολλά σημεία του πλανήτη. «Ακόμη και από την Ιαπωνία μας ήρθε mail από βιβλιοθήκη για το Σύνταγμα του Ρήγα, ενώ στη Βουλγαρία έχει γίνει συγκριτική μελέτη του Ρήγα με τον επαναστάτη της χώρας Ρακόφσκι, και στη Χιλή με τον Μιράντα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ρήγα; «Δεν τον τιμούμε γιατί μαρτύρησε και θυσιάστηκε, αλλά για τα έργα του. Ο Ρήγας έμαθε στους Έλληνες τον τρόπο για την απελευθέρωσή τους. Γι΄ αυτό και ο Μακρυγιάννης λέει ότι ο Ρήγας έσπειρε τον σπόρο της Ελευθερίας και ότι ενθουσιασθέντες από τους λόγους του έλαβαν τα όπλα. Γι΄αυτό και ο Ρήγας είναι ο πατέρας της εθνικής μας ανεξαρτησίας και γι’ αυτό οι Έλληνες θα πρέπει να μελετήσουν τα έργα του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών.

«Διαφωτιστής, επαναστάτης, πολιτικός νους»

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμπερόπουλος, «χιλιάδες Έλληνες και πολλοί Φιλέλληνες σκοτώθηκαν, έχυσαν το αίμα τους για την πολυπόθητη λευτεριά της Ελλάδος. Του Ρήγα όμως τον μαρτυρικό θάνατο γιορτάζουμε κάθε Ιούνιο, και ο τόπος του μαρτυρίου του, ο Πύργος Νεμπόϊζα στο Βελιγράδι, έχει ανακηρυχθεί μνημείο.
Ο Ρήγας Βελεστινλής είναι εμβληματική φυσιογνωμία, από τις μοναδικές του νεώτερου Ελληνισμού και του Βαλκανικού χώρου, όχι για τον θάνατό του, αλλά για τα έργα του. Αυτά τον ανέδειξαν. Το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του. Ο Θούριός του, «Ως πότε παλληκάρια», που δονούσε τις καρδιές των σκλαβωμένων ραγιάδων, μικρούς και μεγάλους, μορφωμένους και αμόρφωτους, άνδρες και γυναίκες. Η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσφέροντας στους σκλαβωμένους πρότυπο ανδρείας, αγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας. Το στρατιωτικό σχέδιο της επανάστασής του, πως μόνοι μας θα λευτερωθούμε, να μην προσβλέπουμε στων ξένων την βοήθεια, γιατί τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν. H Χάρτα της Ελλάδος με την αρχαία πολιτική διαίρεση σε επαρχίες και τοπαρχίες και την ελληνική ονοματολογία, πρωτεργάτης έτσι της αντικατάστασης των ονομάτων του κατακτητή. Το πρωτοποριακό δημοκρατικό Σύνταγμά του, για την απελευθερωμένη μετά την επανάστασή του περιοχή των Βαλκανίων.
Έδωσε ο Ρήγας μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα τόσων αιώνων σκλαβιάς: πώς, με ποιόν τρόπο θα ελευθερωθούμε. Έμαθε στους σκλαβωμένους Έλληνες τον «τρόπον της απελευθερώσεως» τους, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «Οι Έλληνες ενθουσιασθέντες και ενθαρρυθέντες από τους λόγους του Ρήγα έλαβον τα όπλα υπέρ της ελευθερίας».
Ο Ρήγας Βελεστινλής είναι από τις μοναδικές φυσιογνωμίες του Ελληνικού και του Βαλκανικού χώρου: διαφωτιστής, επαναστάτης, πολιτικός νους, στρατιωτικός νους, μάρτυρας, πατέρας της λευτεριάς μας, οραματιστής μιας δημοκρατικής πολιτείας, γι’ αυτό και ιδιαίτερα τιμούμε τον μαρτυρικό θάνατό του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.