Το κρίσιμο σαββατοκύριακο για την πανδημία και η Μαγνησία που «καίει»

Ποιες περιοχές κρίνουν την άρση του lockdown

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι το κρισιμότερο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς είναι αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς πώς θα κινηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα κρούσματα το επόμενο διάστημα κι αν θα αρθεί μερικώς ή ολικώς το lockdown. Το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μάλλον ελάχιστες, όμως μια μικρή «ανάσα» ενδέχεται να δοθεί στους πολίτες όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, αλλά και πάλι με την επίδειξη της δέουσας προσοχής και της σύνεσης που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε βήμα που κάνουμε στο εξής.

Η παράταση του lockdown ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα τωρινά δεδομένα μέχρι και τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου, ημέρας Δευτέρας.

Ετσι λοιπόν, η σημερινή κυρίως καταμέτρηση, αλλά και η αυριανή που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα καθορίσουν την εισήγηση των ειδικών για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν κάποιοι τομείς, αλλά και πώς. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κυμαίνονται ημερησίως στις 2.000, και σήμερα Σάββατο θα πρέπει να αναμένουμε μείωση στον αριθμό. Υπενθυμίζεται, ότι το Σαββατοκύριακο τα κρούσματα είναι πάντα μειωμένα, καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Αν η καταμέτρηση σήμερα δείξει κάτω από 2.000 κρούσματα, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι βαίνουμε προς μείωση, που σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι στις ΜΕΘ, λιγότεροι διασωληνωμένοι, λιγότεροι θάνατοι. Αρα, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα «δείξει» αν θα ανοίξει η αγορά και τα σχολεία πριν το νέο έτος.

Η εικόνα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα του μήνα ήταν η εξής:
Σάββατο 31/10 2.056 Κυριακή 1/11
1.678

Σάββατο 7/11 2.556 Κυριακή 8/11 1.914
Σάββατο 14/11 2.835 Κυριακή 15/11 1.698
Σάββατο 21/11 2.311 Κυριακή 22/11 1.498
Σάββατο 28/11 ;;; Κυριακή 29/11 ;;;

Τι ανοίγει ενόψει Χριστουγέννων
Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε:

εποχιακά είδη, καταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων
θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθεί πλήγμα ο χειμερινός τουρισμός.
Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε… λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.

Οι περιοχές που «καίνε»

Η παράταση του lockdown κρίθηκε επιβεβλημένη, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, καθώς υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.

Ανησυχία για την Πάτρα
Ειδική αναφορά έγινε για την Πάτρα κι ενόψει του εορτασμού του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Πέτσας κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. «Εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», είπε, και τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.