Το παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας που γίνεται προορισμός κάθε άνοιξη και καλοκαίρι

Σε κοντινή απόσταση από τον Βόλο

Μπορεί όταν ακούμε για «Αχίλλειο» το μυαλό να πηγαίνει αυτόματα στην Κέρκυρα και στην ομώνυμη, θαυμαστή έπαυλη, όμως ο Αχιλλέας δεν προερχόταν από εκεί. Αντιθέτως, οι ομηρικές παραδόσεις θέλουν τον φημισμένο ήρωα να βασιλεύει στους Μυρμιδόνες της Φθίας, σε μια περιοχή που σήμερα θα ταυτίζαμε με τη νοτιοανατολική Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Φθιώτιδα –εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται τώρα το Αχίλλειο.

Σε κοντινή απόσταση τόσο από τον Βόλο, όσο και από τη Λαμία, το Αχίλλειο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, χτισμένο σε υψόμετρο 14 μέτρων, σε ένα κλειστό, γραφικό σημείο στον όρμο του Πτελεού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχονται σε 610 άτομα, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αλμυρού.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παράκτια μέρη στην Ελλάδα, το Αχίλλειο ερημώνει με τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Με το που ξανανοίγει ο καιρός, όμως, μεταμορφώνεται σε αγαπημένο προορισμό για όσους διαμένουν στη Μαγνησία και στη Φθιώτιδα, ο οποίος γεμίζει με κόσμο –για ούζα, τσίπουρα και θαλασσινά πλάι στα νερά του Παγασητικού Κόλπου την άνοιξη, για μπάνια και παραθερισμό το καλοκαίρι.

Ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο

Οι ομηρικές ιστορίες για τον Αχιλλέα και τους Μυρμιδόνες του δεν μπορούν να επαληθευτούν από τις δυνάμεις της σύγχρονης έρευνας, αλλά η εύρεση κιβωτιόσχημων τάφων στη θέση που σήμερα είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Ξηρόραχη» συνηγορεί στην άποψη ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη κατά την αρχαιότητα. Σίγουρα, πάντως, διέμεναν εκεί άνθρωποι κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει κίονες και μωσαϊκά δάπεδα που φαίνεται ότι άνηκαν σε εκκλησίες.

Το χωριό, ωστόσο, έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και στον οικισμό Χαμάκω, που σύμφωνα με μια άποψη απηχεί το όνομα της Χάμκω –της μητέρας του Αλή Πασά. Μια τέτοια διασύνδεση, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Τα ερείπιά του εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως είναι και τα υπολείμματα ενός παλιού ανεμόμυλου. Για το Αχίλλειο, τώρα, είμαστε βέβαιοι ότι πρωτοχτίστηκε το 1844 στην τοποθεσία «Τραχήλι», από τον Αλμυριώτη οπλαρχηγό Ιωάννη Βελέντζα. Μετά τον θάνατό του (1858) οι κάτοικοι μετακόμισαν στη Χαμάκω, αλλά το 1915 την εγκατέλειψαν για μια νέα θέση, την οποία είπαν Καλύβια Χαμάκω. Το 1918, τέλος, μετοίκησαν στο σημερινό σημείο, επαναφέροντας οριστικά την ονομασία Αχίλλειο.

Το Αχίλλειο γοητεύει τους επισκέπτες με την ειδυλλιακή του τοποθεσία, η οποία συνδυάζει την πράσινη φύση της Μαγνησίας και τα γαλανά, καθαρά νερά του Παγασητικού με έναν ιδιαίτερα γραφικό, κλειστό όρμο, που σχηματίζει φυσικό λιμανάκι. Γι’ αυτό και τα καλοκαίρια αράζουν εδώ πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ υπάρχει και κίνηση προς και από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, η οποία αποφορτίζει το γειτονικό –και μεγαλύτερο σε μέγεθος– λιμάνι της Γλύφας.

Οι παραθεριστές του καλοκαιριού έρχονται φυσικά και για μπάνιο, με την αμμουδιά του Αγίου Δημητρίου να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες για όσους αγαπούν το ψάρεμα. Οι εκδρομείς της άνοιξης, πάλι, αράζουν παραλιακά για καφέ, ούζο, τσίπουρο και θαλασσινά μεζεδάκια πλάι στο κύμα.

Το χωριό διαθέτει όμως κι ένα δικό του, ιδιαίτερο αξιοθέατο: ένα Μουσείο Θαλάσσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από τον τότε Δήμο Πτελεού, περνώντας το 2010 στον Δήμο Αλμυρού, μετά τη διοικητική ανασυγκρότηση της εποχής. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και την ποικιλία της υποβρύχιας ζωής, τα οποία βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των επίκαιρων οικολογικών ανησυχιών.

Ο βασικός πυρήνας των εκθεμάτων προήλθε από τη συλλογή κοχυλιών της Βασ. Στεφάνου Παπαστεργίου, εμπλουτιζόμενος στη συνέχεια με ανάλογα αντικείμενα (κοράλλια, αχινούς, καβούρια κτλ.) από όλον τον κόσμο. Υπάρχει επίσης ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία, με σφουγγάρια, εξοπλισμό καταδύσεων και παραδοσιακά εργαλεία –π.χ. καγκάβα και σκανδαλόπετρα. Για το πώς και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Θαλάσσης θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την τοπική κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού (2422041886).

Πώς θα πάτε στο Αχίλλειο

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Αχίλλειο βρίσκεται σε μια περιοχή της Μαγνησίας πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από τον Βόλο, όσο και από τη Λαμία: και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε οδικώς σε λιγότερο από 1 ώρα.

Ερχόμενοι από τον Βόλο, θα πάρετε την οδό Βελεστίνο-Βόλος, θα μείνετε αριστερά στη διχάλα προς Λαμία κι έπειτα θα ακολουθήσετε την Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, αναζητώντας την έξοδο (αριστερά) προς Άγιους Θεοδώρους και Γαύριανη. Στη διασταύρωση Στυλίδας-Βελεστίνου θα κάνετε αριστερά προς Άγιους Θεοδώρους και έπειτα δεξιά όταν δείτε την επαρχιακή οδό Πτελεού-Γλύφας. Ερχόμενοι από Λαμία, πάλι, θα ακολουθήσετε την Αθηνών-Λαμίας, θα βγείτε από τον κυκλικό κόμβο στη Συνδετήρια Οδό προς Αθήνα και Λάρισα, θα μείνετε ανοιχτά αριστερά στη διχάλα προς Θεσσαλονίκη και θα μπείτε στην Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες.

Πηγή: https://www.travel.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.