«Το περιστατικό στον Βόλο είναι εξόφθαλμο ότι έχει ξεφύγει από κάθε έννοια Δικαίου»

Τόνισε η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Ιωάννα Στεντούμη στο «Ράδιο ΕΝΑ»

Με αφορμή και το περιστατικό του 26χρονου αποβιώσαντα Βασίλη Μάγγου στον Βόλο, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Ιωάννα Στεντούμη, με εξειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή για τις υποχρεώσεις της Αστυνομίας απέναντι στους πολίτες αλλά και για τα δικαιώματα πολιτών που μπορεί να προσαχθούν ή να τους γίνει ακόμη και ένας απλός έλεγχος στοιχείων.
« Καταρχάς ως πολίτες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανείς δεν μπορεί να αυθαιρετήσει και δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο, όποιος και να είναι, και τα αστυνομικά όργανα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι το έχουν αντιληφθεί» σημείωσε η κα Στεντούμη, τονίζοντας ότι ως πολίτες έχουμε δικαίωμα να ρωτήσουμε τον λόγο της προσαγωγής και ποιος μας προσάγει, έστω και αν η πρακτική που έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό είναι να μην έχουμε καν τα στοιχεία του ατόμου που μας προσάγει.

«Καταχρηστικό να περνά τη μία ώρα ο έλεγχος»

«Το πρώτο βήμα είναι να ρωτήσουμε τον λόγο ακόμη και της προσαγωγής. Σε μία ευνομούμενη κοινωνία κανένας δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον και να ζητήσει στοιχεία χωρίς να ταυτοποιεί την ιδιότητά του. Είναι καταχρηστικό να ξεπερνά τη μία ώρα ο έλεγχος στο αστυνομικό τμήμα ειδικά χωρίς παρουσία δικηγόρου, κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Και ως δημοκρατικοί πολίτες βλέποντας τέτοια περιστατικά δεν μπορούμε να σιωπούμε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, η κα Στεντούμη επεσήμανε κατηγορηματικά ότι ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να προχωρά στη σύλληψη και μέχρι εκεί, και από εκεί και πέρα να κινητοποιηθεί, εφόσον χρειάζεται ο δικαστικός μηχανισμός. Φυσικά ο ξυλοδαρμός δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση και από κανένα πλαίσιο. Άλλωστε, όπως σημείωσε: «Το περιστατικό στον Βόλο είναι εξόφθαλμο ότι έχει ξεφύγει από κάθε έννοια Δικαίου. Μιλάμε με άλλους όρους, παρανομίας και κοινωνικού κανιβαλισμού. Το ζήτημα μάλιστα είναι ότι όταν δεν υπάρχει και έλεγχος παράγεται μία πρακτική και συνείδηση του ότι δεν είναι κάτι κακό να συμβαίνει»!

Φωτογραφίες, βίντεο και καταγραφή τραυματισμών

Τελικά, σε κάποιες περιπτώσεις τα βίντεο και οι φωτογραφίες βοηθούν, ειδικά όταν υπάρχουν δικογραφίες φτιαγμένες από το τίποτα. «Οπότε κάποιος μπορεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του με ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Δεν είναι τυχαίο που οι αστυνομικοί παίρνουν κινητά και τα καταστρέφουν, ή ακόμη και εξοπλισμό φωτορεπόρτερ, κάτι που φυσικά δεν είναι σύννομο. Δεν είναι δυνατόν παράλληλα να θεωρείται a priori ότι όποιος αστυνομικός καταθέτει δεν έχει τελέσει κάποιο αδίκημα και ο κατηγορούμενος έχει τελέσει αυτά που του αποδίδονται» τόνισε η κα Στεντούμη.
Από την άλλη, υπάρχει και το θέμα της καταγραφής των τραυματισμών. «Ακόμη και αν κάποιος που έχει υποστεί ξυλοδαρμό δεν καταλήξει σε νοσοκομείο ή σε ιατροδικαστή, θα πρέπει να πάει το συντομότερο έστω στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου για να καταγραφούν τα τραύματά του. Ακόμη και η ακινητοποίηση ενός ατόμου μπορεί να γίνει απλά με συγκεκριμένες κινήσεις από τους αστυνομικούς που δεν σημαίνουν μπουνιές και κλωτσιές. Δεν υπάρχει ανέλεγκτη εξουσία, και είναι αδύνατον να δοθεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα στην αστυνομία τέτοια εξουσία» σχολίασε σχετικά η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
«Αν όντως θέλει η Αστυνομία θέλει να έχει τον ρόλο της προστασίας του πολίτη, θα πρέπει να ελέγχονται και οι αστυνομικοί που κινούνται εκτός πλαισίου» ήταν το τελικό σχόλιο της κας Στεντούμη…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.