Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μέσα από τα … μάτια των μαθητών Γυμνασίου

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Απόστολος Ζαχαρός, οι μαθήτριες Αναστασία Σκολαρίκη και Χρυσαλένα Τόπα και η φιλόλογος και υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας κα Σοφία Κανταράκη
Μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ, η καθηγήτρια και δύο μαθήτριες του «Ομίλου Δημοσιογραφίας»

Συγκλονισμένοι είναι οι μαθητές και της Μαγνησίας, με το ανείπωτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με απολογισμό 57 νεκρούς και 38 τραυματίες. Το θέμα μονοπωλεί σχεδόν τις συζητήσεις μεταξύ μαθητών και των καθηγητών τους, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν στην πορεία που έγινε στον Βόλο με φοιτητές, για να ενώσουν τη φωνή τους στο πένθος για την απώλεια επί το πλείστον φοιτητών που επέστρεφαν στα μαθήματά τους.
Για το θέμα μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Σοφία Κανταράκη φιλόλογος και υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου και οι μαθήτριες του σχολείου Αναστασία Σκολαρίκη και Χρυσαλένα Τόπα.
Η Σοφία Κανταράκη φιλόλογος και υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου τόνισε ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι γενικότερα, βρίσκονται σε χαοτική κατάσταση και σε περισυλλογή πάνω απ’ όλα, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που μας έχει συμβεί.

Παιδιά, που είχαν τόσα όνειρα,
ελπίδες και προσδοκίες…

«Η ζωή τα έχει όλα, αλλά οφείλουμε από δω και πέρα να είμαστε πιο προσεκτικοί, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες από το Πρότυπο Γυμνάσιο μεταφέρουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, κυρίως γιατί ήταν νέα παιδιά, που μόλις είχαν βγει από τα σχολεία ,που φοιτούσαν και είχαν τόσα όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον και που θα λείψουν από την φοιτητικές κοινότητα, από τις οικογένειές τους και από όλο τον κόσμο, γιατί είναι το μέλλον του κόσμου και δεν μπορούμε να ραγίζουμε αυτό το μέλλον με τέτοιες πράξεις», τόνισε η καθηγήτρια.
Σύμφωνα με την κα Κανταράκη, οι μαθητές ήταν από την πρώτη μέρα συγκλονισμένοι, υπήρχε αρνητικό και άσχημο κλίμα στις τάξεις από την προηγούμενη Τετάρτη, έγινε συζήτηση με τους μαθητές για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τι είναι αυτό που συνέβη και πως μπορούν να δουν που βρισκόμαστε πλέον και τι έχουμε μπροστά μας από δω και πέρα.

Μήπως αλλάξει η πορεία αυτού του κόσμου…

«Διαχειριζόμαστε αυτό το πένθος, με πολύ προσοχή, με πολύ προσήλωση σ’ αυτό το άσχημο γεγονός με την ελπίδα από δω και πέρα να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», τόνισε η εκπαιδευτικός, που συμπλήρωσε ότι μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά και δεν βγάζουν πουθενά αυτές οι συζητήσεις.
Η ίδια είπε ότι η πορεία που έκαναν μαθητές και φοιτητές στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου και στο κέντρο της πόλης είχε σκοπό να φωνάξουν και να ενωθούν οι φωνές τους στο πένθος, μήπως μπορέσουν και αλλάξουν την πορεία αυτού του κόσμου και μπούμε σε μια ανοδική τροχιά, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί προσπαθούν για το καλύτερο.

Οι μαθητές μπορούν να ταυτιστούν

Η μαθήτρια του Γυμνασίου Αναστασία Σκολαρίκη ανέφερε ότι το δυστύχημα ήταν ένα τραγικό γεγονός, διότι χάθηκαν τόσες πολλές ψυχές, οι οποίες είχαν όνειρα, ελπίδες και οι μαθητές μπορούν να ταυτιστούν ειδικά με τους φίλους τους, διότι είναι φρικτό να χάνει κανείς κάποιον πολύ κοντινό του φίλο.
«Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ήμασταν κι εμείς αυτά τα πρόσωπα και αυτό μας προκαλεί μεγαλύτερη θλίψη», τόνισε η μαθήτρια.
Η ίδια είπε ότι το δυστύχημα ήταν κάτι ανήκουστο, διότι μέχρι την Τετάρτη το να ταξιδεύει κάποιος με τρένο θεωρούνταν κάτι πολύ ασφαλές, ενώ πλέον το ταξίδι με τρένο έχει προκαλέσει άγχος σε όλους. Η Αναστασία Σκολαρίκη τόνισε ότι οι μαθητές έδειξαν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αδικοχαμένους, κάτι που ήταν πολύ συγκινητικό.

«Ήταν μεγάλο σοκ κυρίως για τη νέα γενιά»

Η μαθήτρια Χρυσαλένα Τόπα ανέφερε ότι στην αρχή δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε γίνει, αλλά τις επόμενες μέρες που πήραν και περισσότερες πληροφορίες για το δυστύχημα, ήταν μεγάλο σοκ κυρίως για τη νέα γενιά, καθώς οι περισσότεροι επιβάτες ήταν φοιτητές.
Η μαθήτρια είπε ότι ο χαμός τόσων νέων ανθρώπων ήταν πολύ θλιβερός και μεγάλη απώλεια. «Ήταν πολύ άδικο αυτό που έγινε και προσπαθούμε να βρούμε συνεχώς στο μυαλό μας λύσεις, για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς, το κακό έχει γίνει», τόνισε η Χρυσαλένα Τόπα. Η ίδια είπε ότι η αλληλεγγύη που έδειξε η νέα γενιά μετά το δυστύχημα για να σώσει ανθρώπους, αντί να σωθούν οι ίδιοι. Η ίδια είπε ότι γίνονται πολλές πορείες και διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας να μην επαναληφθεί ξανά κάτι τέτοιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.