Τρέχουν οι Βολιώτες να δηλώσουν τα μισθωτήρια των ακινήτων τους

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Νέες υποχρεώσεις για χιλιάδες συμπολίτες, προκειμένου να λάβουν τις φοροελαφρύνσεις

Συνδεδεμένοι με τους λογιστές τους πρέπει να είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι πλέον, καθώς τους τελευταίους μήνες με τις αλλαγές που γίνονται, οι επισκέψεις στα λογιστικά γραφεία είναι καθημερινές. Μετά από τις δηλώσεις των τετραγωνικών, τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταθέσουν ξανά τα μισθωτήρια των ακινήτων που ενοικιάζουν, προκειμένου να τύχουν των φοροελαφρύνσεων και να αποφύγουν και πρόστιμα.
Για όλες τις αλλαγές που γίνονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν φορολογούμενους μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, ο οποίος τόνισε πως τα λογιστήρια έχουν γίνει το επίκεντρο των αλλαγών που γίνονται στην Ελλάδα.

Ηλεκτρονική κατάθεση και επικαιροποίηση των μισθωτηρίων

Σε μια νέα διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων των ακινήτων τους που ενοικιάζουν θα πρέπει να μπουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες, όπως επεσήμανε ο κ. Κεχαγιάς, προκειμένου όσοι είχαν προχωρήσει σε μείωση του ενοικίου στον μισθωτή τους να λάβουν και τις ανάλογες ελαφρύνσεις. Βέβαια, το μέτρο αυτό αφορά όλους τους ιδιοκτήτες και όχι μόνο αυτούς που μετείχαν στο μέτρο της μείωσης ενοικίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, πριν από κάποια χρόνια ο ιδιοκτήτης που μίσθωνε ένα ακίνητό του έπρεπε να καταθέσει το αντίγραφο του μισθωτηρίου στην εφορία.
“Υπάρχουν πολλά μισθωτήρια που προέρχονται από τότε και σε πολλές περιπτώσεις, ενώ το έγγραφο είχε μία ημερομηνία λήξης, αυτή πλέον έχει παρέλθει όμως σιωπηρώς παραμένει η σύμβαση και οι ενοικιαστές πληρώνουν το ενοίκιο. Εδώ υπάρχει μία υποχρέωση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου όλα αυτά τα παλιά μισθωτήρια, τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν και δεν έχουν καταγγελθεί, να επανακατατεθούν στο taxis για να είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία και να μπορεί με αυτόματο τρόπο να γνωρίζει η εφορία ποιος νοικιάζει, σε ποιον και αν είναι ενεργή μία μίσθωση ή έχει σταματήσει”, εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς σημειώνοντας πως το πρόστιμο σε εκπρόθεσμες δηλώσεις ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει η εκτίμηση, ότι όσοι δεν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επικαιροποίηση θα έχουν προβλήματα με την υποβολή της επόμενης φορολογικής τους δήλωσης.

«Στενές προθεσμίες και πάντα
υπάρχει το θέμα του προστίμου»

“Όσοι έχουν τέτοια μισθωτήρια πρέπει να τα ξαναδηλώσουν στο taxis. Δεν αρκεί αυτό που κάνουν κάθε χρόνο με την υποβολή της φορολογικής, όπου δηλώνουν τι πήρανε, πόσους μήνες εισπράξανε, από ποιον κτλ για να φορολογηθούν”, σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.
Εκτός λοιπόν από την κατηγορία με τα παλιά χειρόγραφα μισθωτήρια, το εν λόγω μέτρο επηρεάζει και εκείνους που ναι μεν δηλώσανε το μισθωτήριό τους στο taxis, όπως και αυτό που έληξε αλλά και μεταβλήθηκε και το ενοίκιο, μιας και ο ενοικιαστής συνεχίζει να διαμένει σε αυτό.
Ο κ. Κεχαγιάς υποστήριξε πως γίνονται συνεχώς επικαιροποιήσεις και ο φορολογούμενος πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως “ακόμη κι εμείς που είναι η δουλειά μας, χανόμαστε μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες έχουν στενές προθεσμίες και πάντα υπάρχει το θέμα του προστίμου.
Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει μία συνολική οργάνωση. Τα σπίτια τα έχουν δηλωμένα σε δέκα πλατφόρμες, υπηρεσίες όπου η μία δεν συνεργάζεται με την άλλη και θα πρέπει στην κάθε μία να λέμε διαφορετικά πράγματα. Θα πρέπει επιτέλους αυτή η δημόσια διοίκηση να μάθει να συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες, να αντλεί πληροφορίες η μία από την άλλη και να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία”.

Μείωση στα έσοδα των εταιρειών κατά 1,5 δις ευρώ

Στο μεταξύ ο κ. Κεχαγιάς σχολίασε και την πορεία των φορολογικών δηλώσεων και ειδικότερα τα έσοδα του κράτους. Ανέφερε πως σύμφωνα με κάποια στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οριακά φέτος αυτοί που φορολογήθηκαν ήταν 100.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον φόρο που πληρώσανε τα φυσικά πρόσωπα υπήρχε μία διαφορά της τάξεως των 100 εκ. , αυτό που ήταν πολύ σημαντικό ήταν πως ο φόρος των εταιρειών, των νομικών προσώπων σημείωσε πτώση της τάξης του 1,5 δις ευρώ.
Την Παρασκευή πιθανώς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Τέλος, σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί μεγάλο “βραχνά” για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, πως την Παρασκευή θα ανοίξει η σχετική υπηρεσία στο taxis, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, προκειμένου να μεσολαβήσει και το Σαββατοκύριακο για να υπάρξει ομαλή ροή στην είσοδο των ενδιαφερομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.