«Τροχοπέδη» στην οικοδομή οι αυξήσεις στις τιμές υλικών

Σύμφωνα με τον Τρ. Παπαγεωργίου πρόεδρο των κατασκευαστών

Μετά από 12 χρόνια με μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια ανάπτυξη με κάποιους ρυθμούς, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα κυρίως του Βόλου, γίνονται πολλές, αλλά μικρές σε τετραγωνικά μέτρα οικοδομές, αρκετές από τις οποίες, είναι ιδιωτικές και δεν είναι διαμερίσματα που πρόκειται να βγουν στην αγορά, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της οικοδομής είναι οι συνεχόμενες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές να βρουν σωστά συνεργεία για να υλοποιήσουν ένα έργο.
«Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προϋπολογίσει το κόστος, ακόμη και για μια μικρή ανακατασκευή, πολύ σε περισσότερο για μια οικοδομή, ώστε να είναι συνεπής προς τους πελάτες του», επισήμανε.

«Τα οικοδομικά υλικά αυξάνονται
10-15% ανά τέσσερις μήνες»!

Ο πρόεδρος των κατασκευαστών εξήγησε ότι μια πολυκατοικία για να χτιστεί θέλει 1,5 με 2 χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος, τα οικοδομικά υλικά αυξάνονται 10-15% ανά τέσσερις μήνες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κάποιος κοστολόγιο και για το λόγο αυτό απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις από τους κατασκευαστές, σε σχέση με το άνοιγμα που έχει ο καθένας και από τους υποψήφιους αγοραστές, που πρέπει να άνουν μια καλή έρευνα αγοράς, για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα δώσουν, είτε μέσω δανείου, είτε από δικά τους κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν ένα σωστό και πλήρες διαμέρισμα.

Προσοχή στη στατικότητα του κτηρίου

Επίσης ο κ. Παπαγεωργίου, επέστησε την προσοχή όσων αγοράζουν μεταχειρισμένα ακίνητα, να εξετάσουν τη στατικότητα του κτηρίου και υπάρχουν λίγα παραδείγματα στην πόλη, που έπρεπε να ενισχυθούν στατικά πριν ανακαινιστούν, γιατί και τα κτίρια πρέπει να συντηρούνται. Αναφερόμενος στο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο πρόεδρος των κατασκευαστών το χαρακτήρισε πιο έντονο για μικρότερα διαμερίσματα και συγκρατημένο για μεγαλύτερα διαμερίσματα, ενώ οικογένειες που στο παρελθόν έψαχναν σπίτι 130 τ.μ. σήμερα ψάχνουν για 100 τμ., ενώ όσοι κοιτούσαν για 90, πλέον κοιτούν για 80 τ.μ.
«Ο κόσμος έχει μειώσει τις απαιτήσεις και λόγω του κόστους μειώνει τα τετραγωνικά μέτρα ενός ακινήτου, για να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μηδενική η δραστηριότητα στο Πήλιο

Σε επίπεδο Ν. Μαγνησίας, λόγω των δύο αποφάσεων του ΣτΕ για το Πήλιο, που αναφέρει για μια κατοικία ανά οικόπεδο σε οικισμούς και σε συνδυασμό με τα όρια οικισμών που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι δημιουργεί ένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα κυρίως στο Πήλιο η οικοδομική δραστηριότητα να είναι μηδενική. Επίσης είπε, ότι σε συνδυασμό με το ότι στα εκτός σχεδίου δόμησης στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα θα πάψουν να χτίζουν, δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα που αν δεν λυθεί, υπάρχει κίνδυνος να δούμε χωριά – φαντάσματα…
«Ως κλάδος δεν βλέπουμε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ια να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει και δεν έχουμε καμία ενημέρωση», επισήμανε ο πρόεδρος των κατασκευαστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.