Τρομακτικά μεγάλο το ποσοστό λαθών στις fast track συντάξεις!

«Μπάχαλο και αλαλούμ», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος

Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό των λαθών που κάνει ο ΕΦΚΑ στην απόδοση των fast track συντάξεων, αφού είναι χαρακτηριστικό, ότι σε υποκαταστήματα της Αθήνας φθάνει και στο 70%! κάτι που έχει αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν μεγάλο μέρος της σύνταξης.
Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νίκος Χατζόπουλος πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ), που έκανε λόγο για μπάχαλο και αλαλούμ, που προσπαθούν επικοινωνιακά να λύσουν ένα θέμα που δεν μπορούν να το λύσουν.

«Χάνει κάθε μήνα 410,26 €»!

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ έφερε το παράδειγμα καθηγητή με 32 χρόνια και 25 ημέρες ασφάλιση και 7 έτη ΤΕΒΕ. Όπως είπε, του έβγαλαν με 32 έτη και 25 μέρες και το ανταποδοτικό του είναι 640,07 € και το σωστό είναι 1.050,33 €, άρα χάνει κάθε μήνα 410,26 €. Ακόμη είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι με μικρές διαφορές, κάτω των 50 €, που δεν θα δουν το λάθος ποτέ και δεν θα το καταλάβουν.
Για τις fast truck συντάξεις το ΕΝΔΙΣΥ έλεγε, όταν το εφάρμοσε ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα έχει τεράστια προβλήματα. Όταν είπαμε στην αρχή ότι τα λάθη είναι στο 10% ο υπουργός έλεγε 0, όταν είπαμε 30%, το παραδεχόταν 20% και όταν εμείς λέγαμε 50%, ο υπουργός έλεγε 30%, τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου.
Αποτρεπτικός ο νόμος για ενστάσεις
Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Βαρβέρης, που λέει ότι σε 12,9% των απονομών έχουν γίνει ενστάσεις και ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι ο Ν. 4921/22 στα άρθρα 48 και 54 έλεγε ότι μέσα στα 5 έτη θα ξαναγίνει επανέλεγχος, ενώ ήταν αποτρεπτικός για ενστάσεις και διερωτήθηκε για ποιες ενστάσεις μιλάει ο διοικητής.
Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ τόνισε ότι υπάρχουν υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ Αθήνας, που και το 70% των συντάξεων είναι λάθος.

Ο ίδιος είπε, ότι τα λάθη εντοπίζονται στον ασφαλιστικό χρόνο και στις συντάξιμες αποδοχές, όπως διαπιστώνεται από τον έλεγχο που γίνεται σε αποφάσεις συνταξιοδότησης από το ΕΝΔΙΣΥ.
Λάθη και στις επικουρικές!
Ακόμη, το ΕΝΔΙΣΥ έχει παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν λάθη μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές και ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν συντάξεις χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ο ασφαλιστικός βίος και είπε ότι αυτό το πράγματα δεν γίνεται σε κανένα μέρος του κόσμου.
Ο πρόεδρος του Δικτύου κάλεσε όλους τους συνταξιούχους που πήραν απόφαση fast track σύνταξης να τις πάνε στο Δίκτυο, να γίνουν έλεγχος και να τους πουν αν υπάρχει λάθος και που. Ο κ. Χατζόπουλος είπε ότι δεν είναι δουλειά βέβαια, του ΕΝΔΙΣΥ να ελέγξει 50.000 αποφάσεις συντάξεων, αλλά του e efka, που όμως δεν το έχει κάνει.

«Πάνε να δώσουν ψίχουλα
και επίδομα φτώχειας»

Όσον αφορά στο «δώρο Χριστουγέννων», ο κ. Χατζόπουλος είπε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση ο νόμος 4611/19 θεσμοθέτησε το δώρο στη σύνταξη και δόθηκε 1,1 δις € το οποίο δόθηκε τον Μάιο του 2019 και η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε αυτό το 1,1 δις € και επί τέσσερα χρόνια χρωστά στους συνταξιούχους 4,4 δις €. «Και πάνε να δώσουν ψίχουλα και επίδομα φτώχειας. Αν μας έδιναν τα χρήματά μας δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα σήμερα. Είναι ντροπή για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, όπως έλεγε προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.
Να σταματήσει η εισφορά αλληλεγγύης
Τέλος για την εισφορά αλληλεγγύης που κρατείται από τον Αύγουστο του 2010 σε 750.000 συνταξιούχους, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ είπε ότι τα χρήματα αυτά είναι πάνω από 9 δις € στην Τράπεζα Ελλάδος και οι συνταξιούχοι ζητούν να σταματήσει η εισφορά αλληλεγγύης και τα χρήματα να επιστραφούν στους δικαιούχους.
Έφερε παράδειγμα συνταξιούχου του ΙΚΑ η διαφορά του οποίου είναι 25.023 € και γιατρού δημοσίου και ΤΣΥΑΥ, που πρέπει να πάρει πίσω 67.669 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.