Τρύφων Πλαστάρας: “Περνά μια πολύ δύσκολη καμπή η αγορά της Μαγνησίας”

Να υπάρχει επικαιροποίηση των 120 δόσεων, ζητά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας

Μια δύσκολη καμπή περνά η αγορά της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είχαν την ρευστότητα που ανέμεναν στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ έχουν συσσωρευτεί στα τέλη Φεβρουαρίου όλες οι υποχρεώσεις. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας κ. Τρύφων Πλαστάρας, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, υπογραμμίζοντας πως είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, βάζοντας στο τραπέζι και την επικαιροποίηση του μέτρου των 120 δόσεων που θα έδινε μια πνοή στους επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία, με πολλούς επιχειρηματίες να βιώνουν ασφυκτική οικονομική πίεση. Σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα, αυτή τη στιγμή η αγορά περνά μια πολύ δύσκολη καμπή, γιατί ούτε οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπόρεσαν να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί για τέλη Φεβρουαρίου είναι πάρα πολύ μεγάλες.

«Η ρευστότητα αυτή τη στιγμή
έχει αγγίξει το limit down»

“Σ’ όλα αυτά, βλέπουμε και τις διάφορες ρυθμίσεις που έρχονται και χρειάζονται νέες προτάσεις, προκειμένου να είναι πιο υλοποιήσιμες, γιατί αυτή την στιγμή όταν αναζητείται από τον επιχειρηματία και η καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων, αλλά και η αποπληρωμή προηγουμένων υποχρεώσεων, αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκεται σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Συν τοις άλλοις αν ξεκινήσουμε από το κομμάτι της ρευστότητας αυτή τη στιγμή έχει αγγίξει το limit down. Είναι στο χειρότερο σημείο. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πάρα πολύ και αναμένουμε γενναίες κινήσεις”, εξήγησε ο κ. Πλαστάρας δίνοντας το στίγμα που επικρατεί στην επιχειρηματική αγορά.
Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ ανέφερε, πως υπάρχει μία διπλή ανάγνωση των κινήσεων της κυβέρνησης. Η πρώτη ανάγνωση λέει, όπως σημείωσε ο ίδιος, ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς υπάρχει μία ελαφριά μείωση στις φορολογικές επιβαρύνσεις , όμως αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμπροσθοβαρής.
“Θα τη δούμε στη συνέχεια αυτή την ελάφρυνση, όμως θα έπρεπε να είχε γίνει άμεσα και να βλέπαμε άμεσα αποτελέσματα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Καίει το ασφαλιστικό»

Ένα μεγάλο θέμα που “καίει” τους επιχειρηματίες είναι το ασφαλιστικό. ” Εκεί που υπήρχε μία κατεύθυνση αναλογικότητας του ασφαλιστικού, διαπιστώνουμε μια επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, μιας επιστροφή που δίνει το δικαίωμα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν σε χαμηλές κλάσεις. Ένας που μπορεί να έχει χιλιάδες ευρώ καθαρό εισόδημα θα μπορεί εύκολα να πηγαίνει στη χαμηλή βάση. Έτσι πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κομμάτι του ασφαλιστικού”, υποστήριξε ο κ. Πλαστάρας.
Σημαντικότατο όμως θέμα που έχει βρει και την ακραία αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ είναι το θέμα του Ηρακλή κι έχει σχέση με τις δανειοδοτήσεις και τα κόκκινα δάνεια περνάνε πλέον στα funds, τα οποία funds τα αγοράζουν με πάρα πολύ μικρά ποσοστά.
Ο κ. Πλαστάρας θέλησε να εξηγήσει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα λέγοντας πως “Εάν ένα δάνειο 100.000 ευρώ πάει σε ένα fund, θα το αγοράσει με 10-15.000 ευρώ και θα πάει στον δανειολήπτη να το αποπληρώσει. Η επίσημη πρόταση που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ ήταν να υπάρξει πρώτα προσέγγιση του δανειολήπτη, αντί να πάει στο fund κατευθείαν και να τον ρωτήσει, εάν θέλει να ρυθμίσει με 20-25.000 ευρώ κι όχι με 10-15.000 ευρώ, που θα το πάρει τo fund.

Μετά την Άνοιξη καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν εισακούστηκε κι έτσι μετά την άνοιξη θα έχουμε τον νόμο ΠΑΣΟΚ σε πλήρη κατάργηση, τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, ο οποίος προστάτευσε την πρώτη κατοικία και τώρα πέφτει στα χέρια πολύ επιθετικών ενεργειών. Στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση και φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτή η αξιολόγηση θα είναι μια ταυτότητα που θα μας ακολουθεί κατά πόσο θα μπορεί να δανειοδοτηθεί ο καθένας”.
Τέλος, ο κ. Πλαστάρας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεχούς επικαιροποίησης του μέτρου των 120 δόσεων.
“Εμείς θα προσπαθήσουμε με παρεμβάσεις ουσίας, να πετύχουμε την επικαιροποίηση των 120 δόσεων. Λέμε πως αν έχουν περάσει 12 μήνες από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, να μπορεί να μπει κάποιος σε 108 δόσεις. Εάν έχουν περάσει 20 μήνες, να μπει κάποιος σε 100 δόσεις. Εάν έχουν περάσει 30 μήνες, να μπει σε 90 δόσεις κ.ο.κ.. Το μέτρο των 120 δόσεων πρέπει να είναι μία συνεχής ομπρέλα γιατί χρειάζονται οι επιχειρηματίες την προστασία”, κατέληξε ο κ. Πλαστάρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.