Τσάμης: Μας αιφνιδίασε η απόφαση για την ΑΓΕΤ- Στο Υπουργείο μας έχουν για…πειραματικές διαδικασίες

Να πάρουν θέση οι βουλευτές, ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια

Εξεπλάγη δυσάρεστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας από την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ, εκτός των rdf και srf, να χρησιμοποιήσει  πάνω από 120.000 τόνους απόβλητα από βιομηχανίες αλουμινίου, από την ηλεκτρολυτική παραγωγή διοξειδίου του μαγγανίου, από την παραγωγή λιπασμάτων, από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εργοστάσια παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, βιομηχανίας ασβέστη, λάσπες από άλλη επεξεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων κ.α.

Ο Ευθύμιος Τσάμης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι είναι μία εξέλιξη που αιφνιδιάζει αυτή τη στιγμή σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, γιατί όπως έχουν παραδεχτεί όλοι είναι μία περιοχή που είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, με πρωταρχική έκφραση αυτής της επιβάρυνσης,  την αέρια ρύπανση, που οφείλεται σε πολλές αιτίες.

“Σε μία εποχή που έχουμε τέτοια προβλήματα να βλέπουμε ότι σχεδιάζεται στην πόλη μας να υπάρξει και άλλη δραστηριότητα που πιθανόν να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα επιβάρυνσης, αυτό μας δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις”, τόνισε ο κ. Τσάμης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε είναι ότι εκτός από την καύση παράγωγων σκουπιδιών που γίνεται από το 2014, μετά την τροποποίηση της ΑΕΠΟ  από τον πρώην υπουργό κ. Φάμελλο, που έδωσε τη δυνατότητα και να μεταφέρονται τα υλικά αυτά με πλοία, οπότε διευκολύνεται να καίγονται περισσότερες ποσότητες και με την αύξηση της ποσότητας από 15.000 σε 200.000 τον χρόνο, βλέπουμε ότι τώρα σχεδιάζεται από το υπουργείο χωρίς καμία διαβούλευση να εισχωρούνται προς χρήση  και άλλα υλικά  που είναι απόβλητα βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Τσάμης διερωτήθηκε αν στο Υπουργείο έχουν καταλάβει ότι στην περιοχή μας υπάρχει πρόβλημα και εκτίμησε ότι πιθανόν «μας έχουν για… πειραματικές διαδικασίες». Όπως είπε «εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καμιά βιομηχανία, αλλά αυτό που πρέπει να γίνεται και γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες και σε όλα τα ευνομούμενα κράτη, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί διασφάλισης των δραστηριοτήτων αυτών, που δεν αφήνουν περιθώρια να επηρεαστεί το περιβάλλον, αλλά εδώ έχουμε πρακτικές που δείχνουν ότι υπάρχει θέμα».

“Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για το θέμα της καύσης του rdf είχαμε κάνει εκείνο το πόνημα και είχαμε βάλει κάποιες προϋποθέσεις,  μεταξύ των οποίων για την καύση μέσα στην πόλη  θα πρέπει να γίνονται μετρήσεις στο έδαφος για διοξίνες φουράνια και βαρέα μέταλλα, ώστε να καταλάβουμε αν αυτή ή κάποια έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον γιατί το σύστημα μέτρησης ουρανίου και διοξινών στην καμινάδα δεν διασφαλίζει την ορθή λειτουργία της καύσης”, τόνισε  και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και συστήματα ασφαλείας πολύ σοβαρά από την Πολιτεία, γιατί πρόκειται για μία βιομηχανία που λειτουργεί δίπλα στην πόλη, δημιουργεί προβλήματα εδώ και χρόνια και η ίδια η βιομηχανία δεν παίρνει από μόνη της την ευθύνη  να βάλει τους μηχανισμούς ασφάλειας και ελέγχου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών η Πολιτεία πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση αυτή, γιατί δεν γίνεται να εξελιχθεί η βιομηχανία σε αποτεφρωτήρα, καθώς η εν λόγω τροποποίηση της ΑΕΠΟ δίνει αυτή την εντύπωση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αντιδράσουν όλοι οι πολιτικοί φορείς, οι βουλευτές, η Περιφέρεια και ο Δήμος Βόλου και να πάρουν θέση, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Ο κ. Τσάμης επισήμανε τέλος ότι ο Βόλος είναι μία περιοχή με  πολλά προβλήματα περιβαλλοντικά, τα οποία εκφράζονται ειδικά  και με τη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα ποσοστά σε καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα, που έχουν συσχέτιση με την αέρια ρύπανση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.