Β. Χατζηκυριάκος: «Σε εξέλιξη μεγάλα έργα στον Αλμυρό: Θωρακίζεται ο Ξηριάς- Προχωρά το Αλιευτικό Καταφύγιο»

Ψηφιακή στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα έργα στην περιοχή του Αλμυρού, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, προτάσσοντας αυτά της θωράκισης του Ξηριά και των αναπλάσεων που θα ακολουθήσουν, αλλά και του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Άγιο Γιάννη, τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφές του Ιανού. Εκτός όμως από τα έργα, ο κ. Χατζηκυριάκος μίλησε και στην ψηφιακή στήριξη που θα παρέχει ο δήμος σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρέχοντάς τους εξατομικευμένες συμβουλές και οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Προ ημερών βρέθηκαν στον Αλμυρό ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλο, προκειμένου να γίνει ενημέρωση σχετικά με το πως προχωρούν τα έργα του Ιανού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο «από τότε που έγινε ο Ιανός και ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για την άμεση αποκατάσταση για αγροτικές οδοποιίες, διαβάσεις, γέφυρες ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε οικισμούς και σε αγροτικές εκτάσεις, υπάρχουν και έργα που έχουν μία προοπτική, που είναι δύσκολα, χρειάζονται αδειοδοτήσεις και πλέον ό,τι έργο γίνεται, το  βάζουμε με τις συνθήκες Ιανού, δηλαδή αυξάνεται το κόστος».

Όπως σημείωσε έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ήδη για δύο μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν και θα δώσουν άλλη πνοή στον Αλμυρό.

Το πρώτο είναι η θωράκιση του Ξηριά. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηκυριάκος ο Ξηριάς, το ποτάμι που διατρέχει δίπλα τον Αλμυρό θα αποκτήσει νέα πνοή και θα ενταχθεί ουσιαστικά στην πόλη. Το έργο αφορά σε 2χλμ του ποταμού και σύμφωνα με τον Δήμαρχο «έπρεπε πρώτα να οριοθετηθεί και μετά να δημοπρατηθεί το έργο. Είναι έτοιμες οι μελέτες, έχει πάει για να πάρουμε το ΦΕΚ της οριοθέτησης και μετά ανοίγει ο δρόμος της δημοπράτησης», ενώ συμπλήρωσε ότι εκτός από τη θωράκιση της πόλης θα γίνουν και αναπλάσεις, τόποι περιπάτων και άλλα, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «μετά την καταστροφή μας δίνεται η δυνατότητα να το φτιάξουμε όπως θέλουμε».

Ακόμη ένα έργο που προχωρά είναι το Αλιευτικό Καταφύγιο στον Αη Γιάννη, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης των μελετών, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Παράλληλα, γίνονται και μεγάλες οδοποιίες, καθαρισμοί ρεμάτων από τη Περιφέρεια, όπου ολοκληρώθηκε στον Πλάτανο και ακολουθεί η Σούρπη και ο Πτελεός με προϋπολογισμό 1εκ. ευρώ, ενώ κονδύλι της ίδιας τάξης υπάρχει και για τον καθαρισμό των ρεμάτων του Αλμυρού.

Σε ότι αφορά στον Ναύσταθμο, ο Δήμαρχος σημείωσε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει ορισμένα στοιχεία από τον Δήμο, προκειμένου να προχωρήσει στη μελέτη. Τα στοιχεία αφορούν στις ιδιοκτησίες του Δήμου, οι οποίες πρέπει να καταχωρηθούν επακριβώς στο Κτηματολόγιο.

 

Δράση του Δήμου για την ενεργειακή φτώχεια

Στο μεταξύ, σήμερα στον Δήμο Αλμυρού πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια – Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR». Εξηγώντας ο κ. Χατζηκυριάκος σε τι θα ωφελήσει αυτή η δράση, σημείωσε πως πρόκειται για ένα σύστημα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το δίκτυο Πόλεων, όπου τα ευάλωτα νοικοκυριά θα εντάσσουν κάποια στοιχεία για την κατοικία τους και ψηφιακά θα λαμβάνουν πληροφόρηση για το πως πρέπει να παρέμβουν, τι χρειάζεται κάθε σπίτι, για να μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια. Παράλληλα, θα μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση και για διάφορα προγράμματα που υπάρχουν και θα υπάρξουν, που θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και σε ποια θα μπορούν να ενταχθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των Δήμων, θα δώσει εργαλεία στους δήμους ώστε να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία με τους δημότες.  Τέλος σχολίασε πως και οι Δήμοι έχουν «χτυπηθεί» από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν ενέργεια είτε μέσω του net metering, είτε με φωτοβολταϊκά, είτε με την αλλαγή του δημοτικού φωτισμού κ.α. ωστόσο τα έξοδα πλέον είναι πολλά και δεν επαρκεί ο τακτικός προϋπολογισμός.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.