Β. Γιαννάκος: «Στα όρια της κοροϊδίας το θέμα πρόσληψης γιατρών στο Νοσοκομείο»

«Λόγω της κατάστασης και ανησυχίας που επικρατεί, χάνονται πολλά μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές»
Χωρίς αγγειοχειρουργό ακόμη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Για δεσμεύσεις που έμειναν στα λόγια όσον αφορά την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου έκανε λόγο ο πρόεδρος Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση πλέον αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας. «Ζητούσαμε αγγειοχειρουργό και δεν ήρθε ποτέ παρά τις δεσμεύσεις» τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννάκος, έχοντας δύο συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας με αρμόδιους, αλλά και συναντήσεις με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κο Σερέτη, γι αυτό το θέμα μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή όπως επισημαίνει, οι αιμοκαθαρόμενοι και όσοι χρειάζονται τις υπηρεσίες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των γιατρών μένει ίδιος, κάνοντας 11-12 εφημερίες τον μήνα. «Χρειαζόμαστε έναν αγγειοχειρούργο και έναν νεφρολόγο ακόμη. Μίλησα πριν κάποιους μήνες με τον κο Σερέτη, τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και είχαμε πει ότι χρειάζεται ένας γιατρός για τον καθαρισμό της φίστουλας (fistula), της τεχνητά διαμορφωμένης φλέβας του σώματος που επιτρέπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης να λαμβάνει το αίμα από τον οργανισμό. Την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έρχεται ο γιατρός. Δυστυχώς δεν τον είδε τελικά κανένας, και μετά λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα γίνει προσπάθεια να έρθει κάποιος γιατρός γι’ αυτό το θέμα σε συνεννόηση με το υπουργείο με μπλοκάκι.
Μετά είπαμε να έρθει ένας επικουρικός για να εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο, με τον διοικητή του νοσοκομείου Βόλου, κο Ντόκο να συμφωνεί. Δυστυχώς μείναμε στα λόγια γενικά για όλους τους γιατρούς από τον περασμένο Απρίλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος των νεφροπαθών Μαγνησίας, απορεί πάντως για τους λόγους που μέχρι στιγμής δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου, παρά τις διαβεβαιώσεις για την πρόσληψη 14 συνολικά. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι στη Λαμία, στη Λάρισα και στη Χαλκίδα μεταξύ άλλων έχουν πάει νέοι γιατροί.

Πιο πίσω όλα, λόγω κορωνοϊού

Στην εποχή του κορωνοϊού πάντως, οι νεφροπαθείς πρέπει να προσέχουν αρκετά, αφού εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ πολλές διαδικασίες πηγαίνουν πιο πίσω την ίδια στιγμή. Οι αιμοκαθαρόμενοι στη Μαγνησία έχουν αυξηθεί, και αρκετοί μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, ωστόσο η διαδικασία καθυστερεί και σ’ αυτήν την περίπτωση. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι πολλοί πηγαίνουν τον φάκελό τους στον Ευαγγελισμό, ωστόσο το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό πλέον και καθυστερούν διαδικασίες, ακόμη και με δότες που είναι συγγενείς των ατόμων που χρειάζονται μόσχευμα.
Τέλος, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι συνολικά η διαδικασία δωρεάς οργάνων κάνει βήματα πίσω, λόγω του κορωνοϊού, ενώ δεν δίνεται προτεραιότητα στην ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.