Β. Καλούτσα: Οι καρκινοπαθείς μπορούν να ζήσουν αν βάλουν την ψυχή μπροστά

Η συμπολίτισσα εικαστικός ξεκινάει την ποδηλατοδρομία αγάπης Βόλος - Αθήνα

Μήνυμα ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής, αλλά μπορούν να ζήσουν, στέλνει στους ασθενείς η Βολιώτισσα εικαστικός και πρώην καρκινοπαθής Βασιλική Καλούτσα, που σήμερα Πέμπτη ξεκινάει την ποδηλατοδρομία αγάπης στη διαδρομή Βόλος – Αθήνα, εκδήλωση την οποία υποστηρίζουν και άλλοι Δήμοι στη διαδρομή της, ενώ γίνεται για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας.
Η κ. Καλούτσα τα τελευταία χρόνια έκανε και άλλη μια δράση που αφορά στην παρουσίαση πέντε εκθέσεων φωτογραφίας για τον καρκίνο του μαστού σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5».

«Πέρασα έναν πολύ επιθετικό
καρκίνο του μαστού»
Μιλώντας με τον Γιώργο Καρεκλίδη για την περιπέτεια της υγείας της που εμφανίστηκε το 2007, δήλωσε ότι «πέρασα έναν πολύ επιθετικό καρκίνο του μαστού που ήρθε κατευθείαν στην τελική του μορφή και κανένας γιατρός δε μου έδινε ελπίδες. Ως και 8-9 μήνες μετά άκουγα το “δυστυχώς περιμένουμε μετάσταση”. Εγώ έβαλα μπροστά στην ασθένεια το ψυχικό μου σθένος, άλλαξα τη ζωή μου, εγκατέλειψα τοξικά πράγματα, όπως οι «φίλοι», που απομακρύνθηκαν γιατί φοβήθηκαν ότι ο καρκίνος είναι ίσως κάτι κολλητικό ή δεν μπορούσαν να μου συμπαρασταθούν ή να μου δώσουν το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για σένα».
Σύμφωνα με την εικαστικό, ο άνθρωπος που θα φτάσει σ’ αυτό το σημείο θέλει συμπαράσταση, αγάπη και υποστήριξη στις αλλαγές που πρέπει να κάνει στη ζωή του. «Χάνοντας έναν μαστό, χάνεις ένα πολύ μεγάλο μέρος της θηλυκότητάς σου και υποβιβάζεται η γυναικεία του αξιοπρέπεια», είπε, η κ. Καλούτσα, περιγράφοντας τα συναισθήματα που ένιωσε ως γυναίκα. Η ίδια είπε ότι έκανε μεγάλο αγώνα να ανεβάσει την ψυχολογική της υποστήριξη και μέσα από την απώλεια των υποτιθέμενων φίλων και πρόσθεσε ότι ευτυχώς είχε καλή υποστήριξη από τους γονείς της, το παιδί της και τον σύζυγό της.

«Ο καρκινοπαθής δεν θέλει
να τον λυπούνται, αλλά υποστήριξη»

Η ίδια τόνισε ότι ο καρκινοπαθής δεν θέλει οι συνάνθρωποί του να τον λυπούνται, αλλά θέλει βοήθεια, υποστήριξη, καλά λόγια και αμέριστη αγάπη για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει τη ζωή του ακάθεκτος.
«Ο καρκινοπαθής πρέπει να κάνει αλλαγές» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κ. Καλούτσα, τολμώντας να κάνει τη διαδρομή Βόλος – Αθήνα με το ποδήλατο. Όπως είπε, θέλει να πει στις γυναίκες που πάσχουν και πολλές απ’ αυτές εγκαταλείπουν τον εαυτό τους μέσα από την ασθένεια, ότι πρέπει να σηκώσουν ψηλά το κομμάτι της ψυχικής υγείας, τον εαυτό τους και να πουν «είμαι εδώ, μπορώ να ζήσω», όπως έκανε και η ίδια.
«Εγώ έβαλα μπροστά το θα ζήσω και κατάφερα να αλλάξω τη ζωή μου. Είδα τον καρκίνο σαν μια καινούργια σελίδα στη ζωή μου. Ασφαλώς αντιμετώπισα πόνο και παραμόρφωση στο σώμα μου, έκανα πειραματικά σχήματα, πήρα πάρα πολλές κορτιζόνες για να αντέξω, έχασα τα μαλλιά μου και έγινα μια άλλη γυναίκα, αλλά εγώ ήμουν αυτή που πήρα το ξυράφι και άρχιζα να ξυρίζω τα μαλλιά μου όταν έφευγαν τούφες ολόκληρες και είπα ότι αυτός είναι ο καινούργιος σου εαυτός και πρέπει να τον αποδεχτείς, γιατί μ’ αυτόν θα συνεχίσεις να πορεύεσαι», επισήμανε η πρώην καρκινοπαθής.
Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και συμπλήρωσε ότι το πάλεψε με τον δικό της τρόπο, όρθωσε το ανάστημά της μπροστά στον καρκίνο, αποδέχτηκε τον εαυτό της με ξυρισμένο κεφάλι, πολλά κιλά και παραμορφωμένο, ενώ πολλές φορές δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι, ούτε καν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Ωστόσο είπε ότι θα παλέψει και αν η ίδια τα κατάφερε, το μήνυμα είναι ότι όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε την ψυχή μας και τα θέλω μας μπροστά από εμάς.
Η εικαστικός πάλεψε 3,5 χρόνια με τον καρκίνο και εδώ και 10 χρόνια είναι καλά, προβλέπει ότι θα είναι καλά και θα ζήσει.

Η ποδηλατοδρομία στην Αθήνα
Η εκκίνηση της διαδρομής Βόλος Αθήνα με ποδήλατο για τη Βασιλική Καλούτσα θα γίνει στις 9 το πρωί σήμερα Πέμπτη, από το Δημαρχείο Βόλου, θα φτάσει σιγά – σιγά γιατί την αναμένει κόσμος, στις Ράχες, στην Πελασγία, στον Καραβόμυλο και στη Στυλίδα, όπου θα γίνει συνοδεία με άλλα ποδήλατα μέχρι τη Λαμία, όπου θα τερματιστεί η πρώτη μέρα στα γραφεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών.
Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου θα γίνει η διαδρομή Λαμίας – Αταλάντης, όπου έχει προγραμματιστεί υποδοχή από τον Δήμο με ποδηλάτες και κόσμο, ενώ το Σάββατο θα γίνει ο διαδρομή Αταλάντη – Οινόφυτα και στο Δημαρχείο Σχηματαρίου, όπου θα γίνουν δράσεις με ποδήλατα και με το Κέντρο Υγείας, με ψηλάφηση μαστού και ομιλίες γιατρών και εκδήλωση του Δήμου.
Την Κυριακή η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει το μεσημέρι, για να φτάσεις στις 18.30 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, όπου θα βρίσκεται ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, με δράσεις με συμμετοχή γιατρών και εκδηλώσεις για τον κόσμο.

Ενίσχυση των Καρκινοπαθών Μαγνησίας
Όπως αποφασίστηκε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας θα λάβει μέρος στην ιδιαίτερη αυτή δράση για να ενισχυθεί οικονομικά, οπότε μέχρι 16 Οκτωβρίου, όποιος επιθυμεί να δώσει ένα Ευρώ στον Σύλλογο, μπορεί να το κάνει στέλνοντας ένα μήνυμα sms και γράφοντας τη λέξη «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ» στο 19059.
Η Βασιλική Καλούτσα ζήτησε από όλο τον κόσμο να συνδράμει στον Σύλλογο γιατί κάνει μεγάλο αγώνα, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη για τις οικογένειες και τη μονάδα χημειοθεραπείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.