Β. Κατσαρδή: «Κόλπο της κυβέρνησης η μείωση εισακτέων- Υποχρηματοδούμενα τα Πανεπιστήμια»

Τόνισε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ

Για γνωστό κόλπο της Κυβέρνησης έκανε λόγο η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βανέσσα Κατσαρδή, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, αναφορικά με τη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Η ίδια σημείωσε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει αυτή την απόφασή της στην επιθυμία των Πανεπιστημίων «κρύβοντας» τα μεγάλα προβλήματα με κορυφαίο αυτό της υποχρηματοδότησης.

 

Η κ. Κατσαρδή έκανε αναφορά και στην απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία πέρυσι έθεσε εκτός Πανεπιστημίων 17.000 απόφοιτους. «Η Κυβέρνηση κατηγορούσε τα πανεπιστήμια, διότι αυτά έβαλαν την ελάχιστη βάση. Αφού υποχρεωθήκαμε να ορίσουμε κάποια ΕΒΕ, δεν είχαμε άλλο περιθώριο γιατί εάν δεν την ορίζαμε εμείς, θα την όριζε το Υπουργείο σε δυσκολότερη ίσως βάση και θα ρισκάραμε να μείνουν κι άλλοι φοιτητές εκτός», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, με τις δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Ράδιο ΕΝΑ, πως είναι πάγιο αίτημα κυρίως των περιφερειακών Πανεπιστημίων η μείωση του αριθμού των εισακτέων, η κ. Κατσαρδή σχολίασε πως η πάγια αυτή θέση των Ιδρυμάτων έχει σχέση με τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και την χρηματοδότηση.

« Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, δεν μπορούμε να πούμε ψέματα ότι μπορούμε να δώσουμε την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης σε τόσους σπολλούς φοιτητές, διότι ορισμένα Τμήματα έχουν μείνει με το 20% των μελών ΔΕΠ, ενώ όλα έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις με ελάχιστη χρηματοδότηση. Άρα όταν μας ρωτάνε πόσους μπορούμε να εκπαιδεύσουμε, λέμε την αλήθεια», επεσήμανε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ. Συμπλήρωσε δε, πως παγίως όμως το Πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητά και αύξηση του προσωπικού ακόμη και για τους υπάρχοντας φοιτητές, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τι θα γίνουν τα 9000 παιδιά που «κόβονται» από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγώντας τα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα, η κ. Κατσαρδή εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια με αυτή την εξέλιξη, καθώς η μείωση των φοιτητών που ζητείται από τα Πανεπιστήμια συνοδεύεται από συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μείωση σε όλα τα Τμήματα κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως επιδίωξη  της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν κάποια τμήματα και γενικώς να συρρικνωθεί το Πανεπιστήμιο.

Δεν θα μείνει φοιτητής στο Πανεπιστήμιο

Η ίδια σημείωσε πως με αυτές τις κινήσεις της Κυβέρνησης και με την είσοδο αστυνομικών στα πανεπιστήμια, στο τέλος δεν θα μείνουν φοιτητές στα Ιδρύματα της χώρας.

«Σχηματικά, όλες αυτές τις ημέρες, και με τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο πήραμε μία γεύση όλων αυτών των θεμάτων που είχαμε ανησυχίες και σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν είναι λύση, γιατί δεν λύνει κάποιο πρόβλημα η πανεπιστημιακή αστυνομία», είπε η κ. Κατσαρδή και εξήγησε πως οι επιθέσεις που έγιναν από την Αστυνομία δε έγιναν προς τους «μπαχαλάκηδες», που με βαριοπούλες γκρέμισαν το κτήριο που προορίζεται για βιβλιοθήκη. Οι επιθέσεις , όπως ανέφερε,  έγιναν σε άλλη ομάδα φοιτητών που διαμαρτύρονταν μπροστά από το κτήριο της Διοίκησης ειρηνικά.

«Οι «μπαχαλάκηδες» δεν υπέστησαν τίποτα. Εγώ εάν ήμουν γονιός φοιτητή θα του έλεγα μην πας στο Πανεπιστήμιο λίγες ημέρες. Στο τέλος θα φτάσουμε να μην είναι οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο και να είναι οι αστυνομικοί. Κόβονται 9000 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο και μπαίνουν 500 αστυνομικοί», σημείωσε η ίδια.

 

Να μην κλείνουμε τις πόρτες του Πανεπιστημίου στην κοινωνία

Η κ. Κατσαρδή αναφέρθηκε και στο γενικότερο πλαίσιο συγκρίνοντας τις πολιτικές εκπαίδευσης της Ελλάδας, αλλά και της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Η Μ. Βρετανία ακολουθεί πολιτική ξεκάθαρα που λέει ότι η εκπαίδευση είναι μόνο για πολύ λίγους και πολύ εκλεκτούς.  Εδώ βλέπουμε την τάση γι’ αυτό προειδοποιούμε. Το Πανεπιστήμιο επιτελεί έναν κοινωνικό ρόλο, μορφώνει τους φοιτητές, δίνει εξειδίκευση, βοηθά στις τεράστιες αλλαγές που γίνονται. Ο αναλφαβητισμός έχει αλλάξει επίπεδο. Εάν εμείς συνεχίζουμε και κλείνουμε τις πόρτες του Πανεπιστημίου, τι κοινωνία θα έχουμε αύριο.  Θα έχουμε κοινωνία ανθρώπων που θα είναι έρμαια των εργοδοτών, διότι δεν θα έχουν καμία εξειδίκευση και ανοιχτό πνεύμα, πράγματα που τα προσφέρει το Πανεπιστήμιο», σχολίασε η κ. Κατσαρδή.

Παράλληλα τόνισε πως τα ελληνικά Πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποδεικνύει κάθε χρόνο τη δουλειά του, καθώς βρίσκεται σε όλες τις διεθνείς λίστες. Ανέφερε δε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ τροφοδοτούνται από ακαδημαϊκούς από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό να φορά κάποιες νησίδες αριστείας. Είναι ο μέσος συνάδελφος που αγωνίζεται καθημερινά με αυτό τον σκοπό. Αξιολογούμαστε έτσι κάθε χρόνο και αξίζουμε την επιπλέον χρηματοδότηση. Έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις διδακτορικές τους σπουδές, διότι υπάρχει τεράστια υποχρηματοδότηση. Πόσο ταλέντο πάει χαμένο», σημείωσε.

Η κ. Κατσαρδή αναφέρθηκε και στην φυγή φοιτητών και επιστημόνων ιδίως την τελευταία 12ετία στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται πιο έντονα εξαιτίας της απαξίωσης των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σε ότι αφορά ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν πόλοι εισροής φοιτητών από άλλες χώρες, εφαρμόζοντας τακτικές όπως τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή της Μ. Βρετανίας η κ. Κατσαρδή τάχθηκε υπέρ αλλά με όρους.

«Είμαστε υπέρ του ανοίγματος των Πανεπιστημίων όλοι οι διδάσκοντες και της λεγόμενης εξωστρέφειας. Και εμείς να έχουμε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού να είναι με μας και να ανταλλάσσουμε φοιτητές. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όμως διότι βάζοντας δίδακτρα σε ξενόγλωσσα, γιατί και το πανεπιστήμιό μας προχώρησε σε κάτι τέτοιο και εμείς διαφωνούσαμε, μεταφέρουμε ανθρώπινους πόρους και υποδομές που δεν φτάνουν για τα δικά μας παιδιά για να τροφοδοτήσουμε ένα άλλο τμήμα, παράλληλο με το δημόσιο, στο οποίο υποτίθεται θα λαμβάνουμε δίδακτρα, που ούτε είναι αρκετά, αλλά κυρίως δεν είναι αρκετοί οι ανθρώπινοι πόροι», εξήγησε.

Έφερε δε το παράδειγμα των ΗΠΑ σχολιάζοντας πως οι εκεί ακαδημαϊκοί ζουν μια φοβερά ανασφαλή συνθήκη και παρομοίασε τους ακαδημαϊκούς με τους ηθοποιούς.

« Οι καθηγητές είναι σαν τους ηθοποιούς, τι σεζόν είναι φέτος, τι έργο θα ανεβάσουμε κι αν θα έχουμε δουλειά. Δεν νομίζω ότι είναι συνθήκες να πάμε μπροστά», κατέληξε η κ. Κατσαρδή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.