Β. Κοντοχρήστου: Αν πριν ο καταναλωτής ξόδευε για την βενζίνη 100 ευρώ το μήνα τώρα ξοδεύει περίπου 140 ευρώ

Ράλι ανόδου στα καύσιμα

Για ένα ράλι ανόδου τιμών στα καύσιμα και το βαρέλι διεθνώς, που έχει επηρεάσει αρνητικά τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις, ένα ράλι που θα συνεχίσει … «να τρέχει» κι άλλο το επόμενο χρονικό διάστημα, έκανε λόγο η κ. Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, αναφέρει την πεποίθηση πως όλες αυτές είναι τεχνητές αυξήσεις, απλώς με σκοπό,  πετρελαιοπαραγωγές χώρες να ισοφαρίσουν την «χασούρα» του προηγούμενου έτους, λόγο κορωνοϊού. Επίσης, η ίδια εκτιμά ότι δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από το κύμα ανατιμήσεων.

Με ένα ράλι ανόδου των τιμών έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αρχικά, οι ιδιοκτήτες βενζινάδικων του νομού, όπως περιγράφει η κ. Βάσω Κοντοχρήστου, εφόσον το βαρέλι διεθνώς έχει αγγίξει τα 88 δολάρια.

Η ίδια λέει πως η κατάσταση είναι δραματική και πως οι  τιμές έχουν ξεφύγει, ενώ εκτιμά ότι θα ανέβουν περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις συνέπειες, όπως σημειώνει, να είναι πολύ σκληρές για την τσέπη των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν με καύσιμα.  Αναφέρει δε, ότι είμαστε τρίτη χώρα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης στην Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί «αγκάθι».

«Προσπαθούν να ισοφαρίσουν τη χασούρα»

Ερωτώμενη η κ. Κοντοχρήστου πώς οδηγηθήκαμε στις αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ίδια απαντά πως όλο αυτό θεωρεί πως είναι τεχνητό. «Κάποιοι θεωρούν πως υπάρχει ανελαστική προσφορά και ανελαστική ζήτηση. Με την άνοδο συμπληρωματικά του πληθωρισμού, οδηγηθήκαμε στην αύξηση της τιμής του βαρελιού διεθνώς. Κατά την γνώμη μου επειδή δεν υπήρχε το ίδιο κέρδος σε χρήματα τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο που είχαν ΄΄κατρακυλήσει΄΄ τα νούμερα και είχαν πέσει πολύ οι τιμές, προσπαθούν να ισοφαρίσουν τη χασούρα», αναφέρει η πρόεδρος των βενζινοπωλών. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ είναι αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη χασούρα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε με την έναρξη του συστήματος παγκόσμιου εμβολιασμού. Τότε η τιμή του βαρελιού, όπως θυμάται, κινούνταν στα 40 δολάρια, για να αυξηθεί σήμερα έως και 90 δολάρια. «Το 2019 που ζούσαμε στην κανονικότητα τα καύσιμα κινούνταν στα 65 με 70 δολάρια. Σήμερα ο αριθμός αυξήθηκε στα 87 δολάρια», λέει λεπτομερώς η κ. Κοντοχρήστου.

Η επιδότηση που δόθηκε ήταν η ίδια με το 2019

Η πρόεδρος επίσης για να γίνει κατανοητή η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα η διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή και των διαφόρων επιχειρήσεων,προβαίνει σε περισσότερα αριθμητικά παραδείγματα. «Το 2019 το πετρέλαιο θέρμανσης στοίχισε ένα ευρώ, οπότε ένας τόνος έκανε 1000 ευρώ. Σήμερα, η τιμή μεσοσταθμικά στον νομό βρίσκεται γύρω στο 1,25, οπότε ένας τόνος είναι 1250 ευρώ. Μιλάμε για μια διαφορά 250 ευρώ», περιγράφει η ίδια και συμπληρώνει πως η επιδότηση που δόθηκε για την διαφορά στην περιοχή μας είναι από τα 180 μέχρι και 300 ευρώ, αλλά ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιδότηση με το ίδιο ποσό δινόταν και το 2019, ενώ οι ανάγκες φέτος είναι περισσότερες.

Αρνητικός ο αντίκτυπος των αυξήσεων

στο πορτοφόλι πολιτών και επιχειρηματιών

Η πρόεδρος τονίζει ότι ο καταναλωτής επιβαρύνεται με νέα έξοδα, λόγω των αυξήσεων, στο σπίτι του, αλλά επιβαρύνεται καθημερινά και από την εσωτερική κατανάλωση για τις οδικές μεταφορές. «Αν πριν ξόδευε για την βενζίνη 100 ευρώ το μήνα τώρα ξοδεύει περίπου 140 ευρώ», λέει η ίδια. Το ίδιο αρνητικά έχουν επηρεαστεί και οι επιχειρήσεις, εφόσον το πετρέλαιο κίνησης  έχει αυξηθεί πάρα πολύ, από το 1,20 ευρώ πήγε στο 1,60. Επισημαίνει εξίσου ότι στον επιχειρηματικό τομέα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις πέρα από τα καύσιμα και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν είναι μόνο τα καύσιμα που έχουν αυξηθεί. Έχουν αυξηθεί τα πάντα γενικότερα. Ακόμα και τα ελαστικά για τα αμάξια έχουν ανέβει σε σχέση με πρόπερσι. Έχουν αυξηθεί δηλαδή και όλα τα παράγωγα του πετρελαίου», υπογραμμίζει η κ. Κοντοχρήστου.

Μεταξύ άλλων σχετικά με παλιότερες δηλώσεις των Κυβερνώντων ότι οι αυξήσεις θα διατηρηθούν μέχρι τον Μάρτιο και στην συνέχεια θα φανεί η αποκλιμάκωση, η ίδια σχολίασε ότι ποτέ δεν πίστεψε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. «Δεν ΄΄μαζεύεται΄΄σε έξι μήνες ένας πανευρωπαϊκός πληθωρισμός», σημειώνει η κ. Κοντοχρήστου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.