Βάνα Μαρκετάκη στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ως σύστημα οι δομές φιλοξενίας παιδιών είναι κακοποιητικές»

Τι ανέφερε η Διευθύντρια του Σωματείου ΕΛΙΖΑ

Ως σύστημα οι δομές φιλοξενίας παιδιών είναι κακοποιητικές , επεσήμανε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού και Διευθύντρια του Σωματείου ΕΛΙΖΑ κ. Βάνα Μαρκετάκη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το θέμα της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.
Στόχος του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, είναι να μην υπάρχουν … δομές , γι’ αυτό και εστιάζει στην ουσία και τη σπουδαιότητα της πρόληψης.
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ έχει συσταθεί από το 2008 με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης. Σκοπός του Σωματείου, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκετάκη «είναι να μην δημιουργούνται δομές, γιατί πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι δομές δεν είναι μόνο ακατάλληλες λόγω των συνθηκών, αλλά αποδεδειγμένα και αυτό είναι σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με τον ΠΟΥ, ως σύστημα κακοποιητικές».

«Δεν θα πρέπει να μένει κανείς στα πρόσωπα»

Μάλιστα, η κ. Μαρκετάκη επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να μένει κανείς στα πρόσωπα διότι δεν είναι αυτά που προσδιορίζουν εάν θα παραμεληθεί, θα κακοποιηθεί ένα παιδί σε μια δομή, αλλά είναι το ίδιο στο σύστημα. «Πολλά παιδιά, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, χωρίς ελευθερία, χωρίς διαπροσωπικές σχέσεις με εναλλασσόμενο προσωπικό που δεν έχει τεχνογνωσία, δεν έχει καμία επιστημονική κατεύθυνση και καμία επίβλεψη, παιδιά χωρίς συγγενικό βαθμό όλων των ηλικιών μαζί, ένα σύστημα εκ των πραγμάτων κακοποιητικό, που στην καλύτερη των περιπτώσεων και πάλι αυτό θα είναι τραγικό θα παραμελήσει το παιδί που θα βρεθεί εκεί», ανέλυσε η ίδια.
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ από το 2008 έως και σήμερα, φροντίζει ώστε αυτό να μην συμβαίνει και ένα βασικό κομμάτι δράσης του, είναι να επιμορφώνονται οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε παιδιά στην πρώιμη ανάπτυξη.

Εάν κάποιος θέλει να προλάβει
την κακοποίηση, πρέπει να είναι εκτός σπιτιού

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Η κακοποίηση δεν είναι ένα φαινόμενο που απαντάται στον δρόμο ή σε ένα ξένο περιβάλλον από το παιδί . Όλες οι μορφές κακοποίησης, η σωματική, η ψυχική, η λεκτική και η σεξουαλική συμβαίνουν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, στο στενότερο οικογενειακό και φιλικό. Το ίδιο και η παραμέληση. Εάν κάποιος θέλει να την προλάβει πρέπει να είναι εκτός σπιτιού και κυρίως επαγγελματίας, που θα βρεθεί στο πλευρό του παιδιού κάποιες ώρες, αυτός είναι ο βρεφονηπιαγωγός, ο νηπιαγωγός, ο παιδίατρος.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν αυτοί οι άνθρωποι εκπαιδευτούν σωστά, στο να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα περιστατικά, να σταθούν κοντά στην οικογένεια, να βρεθούν και κοντά στις αρχές και αυτές να συμβουλεύσουν την οικογένεια πριν αποβεί εντελώς μοιραία η κακοποίηση ενός παιδιού, τότε το παιδί δεν θα καταλήξει εκτός σπιτιού και μέσα σε ένα ίδρυμα, όπου σε κάθε συνθήκη θα κακοποιηθεί, ακόμη κι αν αυτός που έχει το ίδρυμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έχει αγαθές προθέσεις», εξήγησε η κ. Μαρκετάκη.

Τεράστια ευθύνη να είσαι γονιός

Εκτός από την επιμόρφωση των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στο παιδί το Σωματείο ΕΛΙΖΑ έχει ξεκινήσει και την επιμόρφωση των ίδιων των γονιών, με την Διευθύντρια του Σωματείου, να σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, που χρειάζεται και την κρατική υποστήριξη.
« Είναι τεράστια ευθύνη να είσαι γονιός και είναι πολύ εύκολο όταν εμείς έχουμε προβλήματα, ακόμη κι όταν είμαστε εξαρτημένοι από ουσίες ή εάν είμαστε στα όρια της φτώχειας ή αν οι συνθήκες της ζωής μας είναι κακοποιητικές, να παραμελήσουμε το παιδί μας», επεσήμανε η ίδια, σημειώνοντας πως σε Παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρχουν οι Μονάδες του Σωματείου, με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.