Βανέσσα Κατσαρδή: «Η κοινωνία πλήττεται από το νομοσχέδιο για την παιδεία»

Αγνόησε την πανεπιστημιακή κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας άσκησε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βανέσσα Κατσαρδή με αφορμή την κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ότι από αυτό το νομοσχέδιο πλήττεται η ίδια η κοινωνία και φυσικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Η κ. Κατσαρδή αναφέρθηκε και στα επεισόδια του ΑΠΘ, με την είσοδο ένοπλης αστυνομίας για να αποτρέψει δοσοληψίες ναρκωτικών, τονίζοντας πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται φύλαξη, όχι όμως αστυνομία.

 

«Αυτό το περιστατικό που συνέβη στο ΑΠΘ επιβεβαιώνει όλα τα λεγόμενά μας και την αντίθεσή μας από την πρώτη στιγμή ήδη από την κατάργηση του ασύλου, που ήταν ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί βλέπουμε ότι παρόλο που διμοιρία των ΜΑΤ βρισκόταν παραδίπλα και παραμένει εκεί μέρες φυλώντας ένα υπό κατασκευή κτήριο, προκειμένου να γίνει βιβλιοθήκη, δεν κατάφερε να αποτρέψει κάτι που συνέβαινε πέραν της πανεπιστημιακής λειτουργίας και κλήθηκε αστυνομία και αντιμετώπισε αυτό το δύσκολο περιστατικό», είπε η ίδια συμπληρώνοντας πως επέμβαση της αστυνομίας για εγκληματικές πράξεις θα μπορούσε να γίνει και ποτέ ο νόμος περί ασύλου δεν το είχε αποτρέψει.

Η κ. Κατσαρδή τόνισε πως το πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται αστυνομικούς, αλλά διοικητικό, διδακτικό προσωπικό και υποδομές. «Βεβαίως όμως όταν συμβεί ένα περιστατικό η αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει εσωτερικός κανονισμός των πανεπιστημίων για να μπορούν να διαχειρίζονται καταστάσεις καταδικαστέες και υποστήριξε ότι το να περιφέρονται αστυνομικοί στο πανεπιστήμιο, να ζητούν ταυτότητες για την είσοδο σε κτήρια θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

«Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται φύλαξη, όχι για να μας προστατεύει από τις διαμαρτυρίες φοιτητών, αλλά  για να μας προστατεύει από πραγματικά εγκληματικές ενέργειες. Έχουμε πανάκριβους εξοπλισμούς μέσα στο πανεπιστήμιο, χρειαζόμαστε μόνιμη φύλαξη, άοπλη φύλαξη, φύλακες οι οποίοι θα λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές. Όμως με το νέο νομοσχέδιο μπαίνει και με τη βούλα η πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία δεν μας δείχνει καμία εμπιστοσύνη για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της πανεπιστημιακής αστυνομίας», σημείωσε η κ. Κατσαρδή.

Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής διαδικασίες

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο πλήττεται η κοινωνία.

 

«Η κοινωνία πλήττεται από το νομοσχέδιο. Τα πειθαρχικά είναι μια σειρά παραπτωμάτων πάρα πολύ θολά και γίνεται προσπάθεια παρεμπόδισης γενικώς της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από ενέργειες καταδικαστέες, δηλαδή καταλήψεις χωρίς συλλογικές αποφάσεις, καταστροφές κτλ., μέχρι και μια ντουντούκα απ’ έξω που να φωνάζει ένα σύνθημα. Όλα αυτά είναι το ίδιο;» είπε η κ. Κατσαρδή.

Η ίδια ανέφερε πως όταν είχε παρουσιαστεί αρχικώς η πανεπιστημιακή  αστυνομία είχε ειπωθεί ότι θα είναι άοπλοι οι αστυνομικοί, ενώ τώρα ακούγεται ότι θα εισέλθουν στα πανεπιστήμια  άοπλοι αστυνομικοί μεν, με τη συνοδεία ενόπλων δε. «Είχε αποφασίσει η ελληνική κοινωνία ότι θέλουμε να έχουμε ένοπλους αστυνομικούς μέσα στα πανεπιστήμιά μας;», τόνισε η κ. Κατσαρδή χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι η  εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι πολύ μικρότερη από την εγκληματικότητα στην κοινωνία κι αυτό είναι μόνο ένα ιδεολογικό αφήγημα, που συνδέεται με την επιβολή του νέου νομοσχεδίου.

Σε ότι αφορά στις εσωτερικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, η κ. Κατσαρδή σημείωσε πως οι μικρότερες βαθμίδες δυσκολεύονται, με τους επίκουρους για παράδειγμα να έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα από τους αναπληρωτές ή τους καθηγητές.

Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως λύση στο brain gain και πως θα γίνει προσέλκυση καθηγητών από το εξωτερικό. «Όταν προσελκύσεις καθηγητές από το εξωτερικό, που είναι καλοπληρωμένοι, με ωραίες υποδομές, με σεβασμό, κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστα, έχουν χρηματοδότηση για τους φοιτητές τους, για τους ίδιους κι εσύ θέλεις να τους προσελκύσεις για την ωραία θάλασσα μόνο. Δεν μπορείς να τους λες ότι όταν θα έρθετε εδώ θα σας αντιμετωπίζουμε ως την τελευταία τρίχα του ζουρνά», ανέφερε.

Τέλος η κ. Κατσαρδή αναφέρθηκε και στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων αλλά και της αλλαγής μοντέλου διοίκηση των πανεπιστημίων. «Θεσμικά υπήρχαν όλα αυτά τα δημοκρατικά φίλτρα με τα εκλεγμένα όργανα και ο πρύτανης λογοδοτεί σε αυτούς που τον εκλέξανε και όταν υπήρχε κάποια φαυλότητα αυτό μπορούσε να διορθωθεί από τα αρμόδια όργανα», σημείωσε. Ανέφερε δε πως στο πανεπιστήμιο υπάρχει διαφάνεια κι αυτό εκπορεύεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ανάδειξη θεσμικών οργάνων τονίζοντας ότι «Θα έρθουν κάποιοι πέντε της εξωτερικής αγοράς με ένα πτυχίο από κάπου, να είναι εν δυνάμει αναγνωρισμένο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν ένα πτυχίο κολεγίου και να είναι στο συμβούλιο διοίκησης. Όταν συζητάμε για τόσο δύσκολα και αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης που καλώς έχουμε στο Πανεπιστήμιο, θα μας διοικούν κάποιοι που έχουν ένα πτυχίο κολεγίου;» και συμπλήρωσε πως κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αγνόησαν τελείως την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις αντιδράσεις της.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.