Βανέσσα Κατσαρδή: Με το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας καταργείται ο δημοκρατικός ρόλος του Πανεπιστημίου

Δριμεία κριτική στην Υπουργό Παιδείας για το εν κρυπτώ νομοσχέδιο

Για σοβαρό πλήγμα στον δημοκρατικό ρόλο του Πανεπιστημίου που επιφέρεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έκανε λόγο η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ κ. Βανέσσα Κατσαρδή, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Η κ. Κατσαρδή τόνισε πως σύσσωμος ο χώρος του πανεπιστημίου, φοιτητές, εργαζόμενοι και ακαδημαϊκοί πλήττομαι από το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και  ενώνουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους για να το αποτρέψουν και μάλιστα η πλεύση αυτή είναι διαπαραταξιακή.

 

 

«Όσο και να δείχνουν κάποιοι, για τα δικά τους συμφέροντα,  ότι τα πανεπιστήμια είναι απαξιωμένα, ο θεσμός του Πανεπιστημίου είναι πάρα πολύ ψηλά. Κι αυτό έχει γίνει με πάρα πολύ κόπο και επιλογές που μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν εξαιρετικές», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κατσαρδή, επισημαίνοντας πως ο δημοκρατικός του χαρακτήρας και το αυτοδιοίκητο αποτελεί την ουσία του ελληνικού Πανεπιστημίου.

 

« Από τη μεταπολίτευση και μετά έχουμε ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη του έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια συνεισφορά σε αυτό από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες βαθμίδες. Το Πανεπιστήμιο είναι ο πιο σκληρά αξιολογούμενος θεσμός και οι καθηγητές τους και το ίδιο το ΠΘ. Κάθε τμήμα, κάθε πανεπιστήμιο, κάθε χρόνο αξιολογείται πολύ σκληρά και με εγχώριες διαδικασίες και με εξωτερικούς αξιολογητές . Αυτά που βλέπετε με τις λίστες που είμαστε πολύ ψηλά, γίνεται μέσω της πολύ σκληρής αξιολόγησης και μέσω της επιλογής του Πανεπιστημίου για την υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αιρετών οργάνων μέσω των οποίων ελέγχονται τα πάντα. Δεν γίνεται ή  είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν συνθήκες διαπλοκής, αλλά και να δημιουργηθούν,  χαλάνε στην πορεία μέσω του πολλαπλού screening μέσω των αιρετών οργάνων. Στον έλεγχο κονδυλίων κτλ, έχει λόγο κάθε καθηγητής, κάθε υπάλληλος. Όλοι έχουν λόγο για τη διαχείριση των χρημάτων για κομβικές αποφάσεις για το μέλλον του πανεπιστημίου», εξήγησε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΘ.

Αυτή η διαδικασία και ο αυτοέλεγχος του Πανεπιστημίου, όπως σημείωσε αλλάζει ριζικά με το νέο νομοσχέδιο με τους ακαδημαϊκούς να διεκδικούν την παραμονή αυτής της δημοκρατικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Όπως σημείωσε, εξαιτίας του νομοσχεδίου, υπάρχει ένας αναβρασμός και μεγάλη ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΠΘ έχει λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι του. Μάλιστα έχει έρθει σε συζητήσεις για κοινές δράσεις και με άλλους Συλλόγους ελληνικών ανώτατων Ιδρυμάτων.

 

Να πάρει πίσω το θέμα του αυτοδιοίκητου και να αφήσει τα όποια καλά στοιχεία

Αναφερόμενη η κ. Κατσαρδή γενικότερα στο νομοσχέδιο κι αν υπάρχουν καλά στοιχεία σε αυτό, η ίδια είπε χαρακτηριστικά πως «Είναι 400 σελίδες νομοσχέδιο, καταργεί πολλές διατάξεις και τις ξαναγράφει ίδιες ή έχει κάποιες βελτιώσεις και κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όμως μιλάμε για ένα τεράστιο νομοσχέδιο. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία, αυτά  δεν έχουν σχέση με το θέμα του αυτοδιοίκητου και της δημοκρατίας. Οδηγούμαστε σε μια επικράτηση μιας ολιγαρχίας. Ας φύγουν όλα αυτά με τα οποία μας αιφνιδίασε η Υπουργός, καθώς δεν τα συζήτησε με κανέναν κι ας κρατήσει αυτά που αναφέρονται για τις καινοτομίες, αφού όμως συζητήσει με την κοινότητα».

Σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή η Υπουργός δεν ανέφερε καν την αλλαγή του τρόπου διοίκησης και την αλλαγή σε σχέση με τις βαθμίδες και το δικαίωμα λόγου των μικρότερων βαθμίδων, ενώ σημείωσε πως όλοι θίγονται από το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Δεν υπάρχει κάποιος που δεν θίγεται από το νομοσχέδιο, Θίγονται οι φοιτητές, όλα τα τμήματα εργαζομένων και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι  έχουμε υποφέρει με το brain drain, κι  αυτή τη στιγμή δημιουργεί το νομοσχέδιο συνθήκες ασφυκτικές για τους νεοδιοριζόμενους καθηγητές. Αν ήμουν στο εξωτερικό δεν υπήρχε περίπτωση με αυτούς τους όρους να σκεφτώ να γυρίσω στην Ελλάδα. Υπάρχει σειρά διατάξεων αποτρεπτικές για να έχουμε νέες θέσεις και οι νέες θέσεις που θα έχουμε θα έχουν σχέση εξάρτησης με τις μεγαλύτερες βαθμίδες. Θα παρακαλάμε τα παιδιά μας να έρθουν από το εξωτερικό και μετά θα τους φτύνουμε;», κατέληξε η ίδια.

Τέλος, η κ. Κατσαρδή σημείωσε πως οι όποιες κινητοποιήσεις δεν θα γίνουν εις βάρος των φοιτητών και της εξεταστικής τους και οι ακαδημαϊκοί όλης της χώρας θα βρουν τρόπους, μέσω συζήτησης και συνδιαλλαγής, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επερχόμενη κατάσταση.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.