Βαρύ το τίμημα της αξιολόγησης για τις περιουσίες των Ελλήνων

Δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα», ο καθηγητής οικονομικών του Π.Θ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης

Βαρύ θα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες, χάνοντας τις περιουσίες τους και έχοντας ισχυρές απώλειες, αν θέλουμε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να πάμε ομαλά στην κανονικότητα, καθώς έχει υπογραφεί και δεν μπορεί να αλλάξει ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφορτωθούν τα δάνεια που φαίνονται προβληματικά για να φαίνονται υγιείς. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει, ότι τα ακίνητα δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είτε θα βγουν στον πλειστηριασμό, είτε θα καταλήξουν σε τράπεζες που ασχολούνται με πλειστηριασμούς («κακές» τράπεζες).
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προειδοποίησε ότι αν θέλουμε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να πάμε ομαλά στην κανονικότητα, πρέπει να έχουμε ισχυρές απώλειες και οι Έλληνες να χάσουν τις περιουσίες τους!
Απέτρεψε δυσάρεστα ο «Ν. Κατσέλη»
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία του νόμου Κατσέλη ήταν σωστή όπως εφαρμόστηκε και κατάφερε να αποτρέψει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις δήμευσης περιουσίας. «Προφανώς από το νόμο ωφελήθηκαν και άνθρωποι δεν έπρεπε να ωφεληθούν, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα και δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη έχει υπογραφεί ως μέρος της τρίτης αξιολόγησης, και δεν μπορεί να παρθεί πίσω, ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφορτωθούν τα δάνεια που φαίνονται ως προβληματικά στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε και οι ίδιες να ανεβάσουν τη δική τους πιστοληπτική ικανότητα (διότι κι αυτές δανείζονται από άλλες τράπεζες και από τον διεθνή χώρο).
Ο ίδιος τόνισε ότι για να φαίνονται υγιείς οι τράπεζες, πρέπει να διαγράψουν τα χρέη αυτά. Ένας τρόπος είναι να τα περάσουν σε τράπεζες που ασχολούνται με πλειστηριασμούς («κακές» τράπεζες) ή να πλειστηριάσουν τις περιουσίες των ανθρώπων. «Βεβαίως η κοινωνία αντιδρά και κατά τη γνώμη μου σωστά αντιδρά», τόνισε.

Από φόρους κυρίως το πλεόνασμα
Ο κ. Ζουμπουλάκης υπογράμμισε ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε αυτά που δαπανά, να μην υπερβαίνουν τα έσοδά της σε ετήσια βάση, εκτός των οφειλών για τόκους, που θα κάλυπτε η συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους από το 2010 και μετά άλλες τρεις φορές και με βάση τα διαχειριστικά πλεονάσματα που θα προκύψουν κάθε χρόνο.
Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση και είναι θετικό είναι ότι η χώρα δεν παράγει ελλείμματα αλλά πλεονάσματα, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τα πλεονάσματα είναι κολοσσιαία πλέον (3,5%) και, κατά τη γνώμη όλων των ειδικών, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν σ’ αυτό το βαθμό. Ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτό το πλεόνασμα προέρχεται κυρίως από τους φόρους και εξήγησε ότι πρόκειται για δαπάνες του Δημοσίου φέτος, χωρίς τις οφειλές για δάνεια και προηγουμένων ετών, που σε σχέση με τα έσοδα του κράτους το 2017 καταλήγουν σε ένα θετικό πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς φορολογούνται περισσότερο συγκεκριμένα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, με βάση και την ομολογία των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, ότι σκόπιμα έχει υπερφορολογηθεί η μεσαία τάξη.

Χωρίς θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη
Το Δημόσιο, δήλωσε ο κ. Ζουπουλάκης, χρωστάει από προηγούμενα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και στους ΟΤΑ και φορείς όπως τα Πανεπιστήμια και αφαιρουμένων των οφειλών αυτών, αυτά που έχουμε φέτος ως έσοδα, είναι περισσότερο έξοδα. «Μια σωστά νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, έλεγε ότι εφόσον οι φόροι υπεραπέδωσαν, πρέπει να αρχίσω να εξοφλώ τα χρέη μου προς τους ιδιώτες τουλάχιστον, γιατί τα διακρατικά χρέη είναι ρυθμισμένα από τις δόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Μιχ. Ζουμπουλάκης.
Ο καθηγητής τόνισε ότι διαφωνεί ως προς την κατεύθυνση που δίνεται το πλεόνασμα και ο ίδιος θα προτιμούσε να ληφθεί ένα μέτρο του τύπου «μειώνω τον φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα», ώστε το πλεόνασμα να καταλήξει στο μεγαλύτερο μέλος της Ελληνικής κοινωνίας, ή να μειωθεί το πετρέλαιο για τους αγρότες, ώστε να ελαφρυνθεί λίγο το βάρος των παραγωγικών τάξεων, ώστε να επιτευχθεί θετικό πρόσημο προς την ανάπτυξη.
Εκτίμησε δε ότι με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος όπως αποφασίστηκε, η οικονομία θα κερδίσει λιγότερο, απ’ ότι αν εξοφλούνταν τα χρέη προς του ιδιώτες, που επίσης έχουν χρέη.

Θετικό το άνοιγμα λογαριασμών
Όσον αφορά στη νέα χαλάρωση των capital control και στη δυνατότητα ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών, ο καθηγητής του Π.Θ. είπε ότι είναι θετικό, διότι την περίοδο των αρχών του 2015, όταν βγήκαν από τις τράπεζες 45 δις Ευρώ, μέρος των χρημάτων πήγε στην εξόφληση χρεών των ιδιωτών, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι είναι κάπου φυλαγμένο. Τα χρήματα αυτά θέλουν οι άνθρωποι να τα επιστρέψουν στις τράπεζες, στο όνομα συγγενών τους και δεν μπορούσαν.
«Προφανώς η κυβέρνηση μέτρησε και η Τράπεζα της Ελλάδος συμβούλεψε ότι πρέπει το μέτρο της απαγόρευσης να αρθεί, ώστε να μπορεί ο καθένας να ανοίξει ξανά λογαριασμούς για να εισρεύσει χρήμα. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μικρά αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δις Ευρώ (από 122 φτάσαμε 123 δις), αλλά είναι λίγο καθώς ήμασταν σε πάνω από 160 δις Ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.