Βιβλίο αστρονομίας δύο Βολιωτών καθηγητών μεταφράστηκε στα Ιρανικά!

Eίχε γραφεί στα αγγλικά, για την 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας του Βόλου

Ένα βιβλίο αστροφυσικής που είχαν γράψει οι Βολιώτες καθηγητές Σεραφείμ Σπανός και Χρήστος Ξενάκης το 2013, στα αγγλικά, για τις ανάγκες της 7ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας, που είχε γίνει το καλοκαίρι του ίδιου έτους στον Βόλο, επιλέχτηκε να μεταφραστεί στην Ιρανική γλώσσα.
Ο Σεραφείμ Σπανός διευθυντής 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» και ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό δόθηκε στις Ολυμπιακές ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση και πήγε σε 34 χώρες του πλανήτη.
«Από τις χώρες αυτές η Ιρανική ομάδα, που είναι πολυπληθής με επιτυχίες σε κάθε Ολυμπιάδα Μαθηματικών και Αστρονομίας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ζήτησε και έλαβε την άδεια των συγγραφέων και προ ημερών έγινε η μετάφραση», ανέφερε ο καθηγητής. Ο κ. Σπανός δήλωσε ότι είχε δει προς το παρόν, μόνο το εξώφυλλο και αναμένει αντίτυπο το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος είπε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αφορά τη διδακτική της Αστρονομίας, που πλέον δεν διδάσκεται στα σχολεία (παραμένει ωστόσο αίτημα της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, αλλά και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου) αν και μερικοί την κρατάνε ακόμη για τα «ειδικά σχολεία» που γίνονται από την πρώτη εβδομάδα του έτους μέχρι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο και οι μαθητές τα παρακολουθούν εθελοντικά.
«Στο πλαίσιο αυτού του σχολείου ακολουθούμε κάποιες διδακτικές πρακτικές, ενώ φροντίσαμε να εκσυγχρονίσουμε τη διδακτική της Αστρονομίας», επισήμανε ο καθηγητής.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός
Ο Σεραφείμ Σπανός δήλωσε ότι τις ημέρες αυτές διεξάγεται η πρώτη φάση του Πανελλήνιου διαγωνισμού Αστρονομίας, που είναι ιντερνετικός και γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα προκριθούν οι καλύτεροι για την Ολυμπιάδα.
Όσοι προκριθούν από τον διαδικτυακό διαγωνισμό, θα λάβουν μέρος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό στην έδρα του κάθε νομού και στη συνέχεια οι 50 θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό που θα γίνει στο Βόλο, απ’ όπου οι 9-10 καλύτεροι θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα. Απ’ αυτούς θα επιλεγούν οι τρεις μαθητές που στέλνει κάθε χρόνο η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος, για να κάνουν εκπαίδευση αστροναύτη στη NASA.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.