Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος με την κατάσταση»

Ο γνωστός ηθοποιός, μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα», τόνισε ότι δε πιστεύει σε αυτή την κερδοσκοπική πολιτική…

Τη προσωπική του άποψη, με αφορμή και τα πολιτικά μηνύματα που βγάζει η παράσταση «Λυσιστράτη»*, στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γ. Μπέζο, τον Π. Φιλιππίδη και τη Ναταλία Τσαλίκη, εξέφρασε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βλαδίμηρος Κυριακίδης . Τόνισε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και αυτό «γιατί δε πιστεύω σε αυτή την κερδοσκοπική πολιτική που υφίσταται ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι μια άκρατη κερδοσκοπία και δεν είναι πολιτική για μένα…»

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε αρχικά για την παράσταση, «ξεκινήσαμε πολύ καλά και όλα δείχνουν ότι θα αφήσει το δικό της στίγμα». Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, «είναι μια παράσταση που στοχεύει στην ουσία του έργου και σε αυτά που ήθελε να πει ο Αριστοφάνης, που εκτός από τη χαρά και το γέλιο, δίνει και ένα πολιτικό στίγμα. Καυτηριάζει τους άνδρες και την ανοησία τους και παίρνουν στα χέρια τους, την εξουσία και το δημόσιο χρήμα, οι γυναίκες. Για να μπορέσουν επιτέλους να καταλάβουν οι άνδρες το λάθος τους και να συνάψουν ειρήνη, ώστε να σταματήσει η «φαγωμάρα» μεταξύ τους. Αυτό είναι το κύριο πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει γι΄αυτό και είναι τόσο επίκαιρο το συγκεκριμένο έργο σήμερα…».
Αναφορικά με την επικαιρότητα του έργου στη σύγχρονη πραγματικότητα υποστήριξε, ότι «ξεκινούμε με τον Αριστοφάνη, καθώς αν σκεφτούμε ότι εκείνη την περίοδο η γυναίκα έβγαινε μόνο δύο φορές το χρόνο από το σπίτι και ο Αριστοφάνης γράφει ότι οι γυναίκες παίρνουν το δημόσιο χρήμα, όπως παίρνουν και την εξουσία, διαπιστώνουμε, πόσο πολύ μπροστά ήταν… Γι΄αυτό είναι και τόσο σύγχρονο το συγκεκριμένο έργο…».

«Υπάρχει ουσιαστικό θέμα νομοθεσίας,
πολιτικής, αισθητικής αλλά και αντίληψης»

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, «μπαίνει καθαρό ζήτημα ποιος είναι ο ισχυρός και ο ανίσχυρος . Κατά τα φαινόμενα και τα λεγόμενα του Αριστοφάνη, ο ισχυρός είναι η γυναίκα με πρώτο που βγαίνει από το έργο, ότι κόβουν το σεξ με τους άνδρες. Αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο. Υπάρχει ουσιαστικό θέμα νομοθεσίας, πολιτικής, αισθητικής αλλά και αντίληψης. Το τι είναι κοινωνία και πως πρέπει να συμπεριφέρεται. Αυτά διαχειρίζεται ο ποιητής μέσα στο ίδιο του το έργο, και αυτά θελήσαμε να βγάλουμε και εμείς προς τα έξω…» .
Όπως υποστήριξε ο αγαπημένος ηθοποιός, «θελήσαμε να βγάλουμε αυτό που λέει ο Αριστοφάνης, χρησιμοποιήσαμε το κλασικό κείμενο, με ελάχιστες σύγχρονες αναφορές και μάλιστα, με πολύ έξυπνο τρόπο… Αυτά που είναι να ειπωθούν θα ειπωθούν … Σε ένα μεγάλο κομμάτι της παράστασης, ξεχνούμε την κωμωδία και λέγονται σωστά, αυτά που πρέπει να ειπωθούν…».

«Δεν είμαι αισιόδοξος»
Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα στη χώρα μας, και εάν υπάρχει διέξοδος, με αφορμή και τη συγκεκριμένη παράσταση, τόνισε ότι «δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, γιατί δε πιστεύω σε αυτή την κερδοσκοπική πολιτική που υφίσταται ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι μια άκρατη κερδοσκοπία και δεν είναι πολιτική για μένα… Άρα το να βγούμε…, δεν ξέρω τι εννοούν να βγούμε… Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην εκπαίδευση, να γυμνάσουμε τους νέους, ώστε σε τουλάχιστον 25 χρόνια από τώρα, να δούμε μια αλλαγή, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ζούμε αυτό που ζούμε…

Τα επόμενα σχέδια
Σε ότι αφορά στα επαγγελματικά του σχέδια, ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι η περιοδεία με τη Λυσιστράτη συνεχίζεται το καλοκαίρι και απ΄ το φθινόπωρο συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή χρονιά τα γυρίσματα για την τηλεοπτική «Μουρμούρα». Μάλιστα είπε, ότι «έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια, σα να έχουμε συγγενείς σε όλη την Ελλάδα και το ευχαριστιέμαι. Στο θέατρο θα κάνω το παράξενο ζευγάρι του Σάϊμον με τον Γ. Ζουγανέλη και άλλους έξι καλούς ηθοποιούς».
*Η παράσταση θα ανεβεί την Κυριακή 30 Ιουλίου, στο ανοικτό δημοτικό θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.