Βολές κατά κυβέρνησης και επιχειρήσεων για εκβιασμούς και απειλές σε βάρος εργαζομένων

«Απαιτούνται έλεγχοι κατά του εργασιακού Μεσαίωνα» δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος του ΕΚΒ

Για τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, ως πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας αλλά και γενικότερα με την ιδιότητα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μίλησε στο ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν νέο εργασιακό Μεσαίωνα που έχει αρχίσει να επικρατεί…
Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο κ. Παπαδημόπουλος ανέφερε ότι πολλά περιφερειακά καταλύματα δεν έχουν ανοίξει καν, ενώ άλλα δεν έχουν απορροφήσει όλο το εποχικό προσωπικό, και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζήσουν με το επίδομα ειδικού σκοπού. Αυτό όμως σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, και από εκεί και πέρα ακολουθεί το ταμείο ανεργίας, αν βέβαια μπορούν αν ενταχθούν σ’ αυτό.

Εργαζόμενοι αναγκάζονται σε «μαύρη» αμοιβή

Σε πολλούς κλάδους πάντως, ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε ότι επικρατεί Μεσαίωνας, φέρνοντας παράδειγμα ξενοδοχειακές μονάδες που: «Εκμεταλλεύονται την κατάσταση και χρησιμοποιούν εργαζόμενους με τον φόβο ότι θα τους διώξουν και ουσιαστικά χαρίζονται στον εργοδότη χωρίς αμοιβή! Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα πρέπει ν’ αρχίσουν να ελέγχουν. Αυτή τη στιγμή πολλοί εργαζόμενοι που είτε είναι σε αναστολή ή σε πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναγκάζονται να εργάζονται παίρνοντας το επίδομα και συμπληρωματικά κάποια «μαύρα» λεφτά. Επίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις πανελλαδικά που χρησιμοποιούν εργαζόμενους εκ περιτροπής σε μέρες που δεν προβλέπεται να εργαστούν. Έχει αρχίσει και επικρατεί στους χώρους εργασίας τρομοκρατία και εκφοβισμός γιατί είναι μεγάλη η ανεργία, αποθρασύνονται οι εργοδότες και χρησιμοποιούν όλα αυτά τα εργαλεία για να αποκομίσουν παρανόμως περισσότερα οφέλη για τους ίδιους».

«Σύστημα συνδεδεμένο διαδικτυακά με το ΕΡΓΑΝΗ»

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ σημείωσε ότι το ίδιο το Υπουργείο θα πρέπει να θωρακίσει τους εργαζόμενους ακόμη και με την υποχρέωση να χτυπούν κάρτα οπωσδήποτε σε σύστημα συνδεδεμένο διαδικτυακά με το ΕΡΓΑΝΗ. «Οπότε σ’ όποιον έλεγχο βρεθεί άλλος εργαζόμενος ή ο ίδιος ο εργαζόμενος εκτός ωραρίου να πέφτουν τ’ ανάλογα πρόστιμα. Ας δίνονται τα εργαλεία, είτε οικονομικά είτε άλλα, στις επιχειρήσεις αλλά θα πρέπει και αυτές να τηρήσουν μία σοβαρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούν τα εργαλεία κατά το δοκούν μόνο για να εξυπηρετούνται οι τσέπες κάποιων» σημείωσε χαρακτηριστικά .
Για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπαδημόπουλος επεσήμανε ότι ουσιαστικά μόνο αυτή του Ελληνικού είναι υπαρκτή και ότι το άνοιγμα ενός φούρνου ή ενός σουβλατζίδικου δεν λογίζεται ως επένδυση… Από την άλλη αναφέρθηκε στη ΔΕΘ κάνοντας λόγο για μία… εθιμοτυπική διαδικασία και ότι απαιτείται επιπλέον συνεχή πίεση προς την κυβέρνηση.
Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων με ανάλογη σοβαρότητα. «Τα επιδόματα του ειδικού σκοπού δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και υποτίθεται ότι αυτό θα γίνει Παρασκευή. Μιλάμε για λεφτά που θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να λάβουν για τον Ιούνιο. Αντιλαμβανόμαστε όμως και πόσο κωλυσιεργούν οι κυβερνώντες, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα στους εργοδότες να κάνουν το ίδιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.