Βολιώτες: Μετρημένοι στις κηδείες λόγω κορωνοϊού

Ποσοστό των 30% των γραφείων, δεν αναλαμβάνουν θύματα της πανδημίας

Ακόμη και την παρουσία στις… κηδείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν οι Βολιώτες λόγω του κορωνοϊού και η εικόνα είναι πλέον στις Εκκλησίες να βρίσκονται ελάχιστα άτομα, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να περιμένουν στο προαύλιο και από απόσταση μεταξύ τους.
Την ίδια ώρα, στη Μαγνησία, τέσσερα γραφεία κηδειών γνωστοποίησαν στην Ένωση Λειτουργών ότι δεν αναλαμβάνουν θανάτους θυμάτων από τον κορωνοϊό, ενώ Πανελλαδικά το 30% των γραφείων, αρνούνται να αναλάβουν τυχόν θύματα του ιού.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νίκος Αγγελέτος πρόεδρος Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, που τόνισε ότι με την εμφάνιση της πανδημίας όλες οι κηδείες πλέον σε επίπεδο Μαγνησίας και Πανελλαδικά, αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει περιστατικά κορωνοϊού, ενώ οι λειτουργοί, πάντα με τις οδηγίες της Πολιτείας, ακολουθούν πιστά αυτό που πρέπει να κάνουν.
Όπως εξήγησε, οι οδηγίες που έχουμε ως λειτουργοί κηδειών από τον ΕΟΔΥ, είναι να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό (ολόσωμες φόρμες, γάντια, μάσκες, απολυμαντικό), για την προστασία των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου.

Δεν πάνε στις Εκκλησίες

Στο κομμάτι της λειτουργίας, οι πιστοί ή οι οικογένειες που έχουν χάσει συγγενή τους, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει, μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και της Πολιτείας ότι πλέον οι ασπασμοί και το νεκροφίλημα είναι απαγορευτικοί, δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.
Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελέτο, υπήρξε μια σύγχυση των ανθρώπων που χάνουν κάποιο προσφιλές πρόσωπο, πως θα μπορέσουν να πενθήσουν, καθώς το πένθος στον Έλληνα είναι μια κουλτούρα, παρόλα αυτά όμως, αντιλήφθηκαν το μπορεί να κάνει ο κορωνοϊός και το αποδέχτηκαν. Ο πρόεδρος των λειτουργών κηδειών, είπε ότι σε κάθε περίπτωση, όταν συμβεί ένας θάνατος, εξηγούν στην οικογένεια ποια είναι τα δεδομένα, τις οδηγίες που υπάρχουν από την Πολιτεία και την Ιερά Σύνοδο και πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια της οικογένειας να υιοθετήσει τα μέτρα και τις οδηγίες.
«Βλέπουμε όμως, ότι σε Πανελλαδικό επίπεδο, τα μέτρα τηρούνται αυστηρά, καθώς υπάρχει και ο φόβος», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα κηδεία στον Άγιο Νικόλαο που έγινε την Τρίτη και στην εξόδιο ακολουθία βρισκόταν μόνο δύο άτομα και οι υπόλοιποι περίμεναν στο προαύλιο.

Έπεσε ο τζίρος, αυξήθηκε το κόστος

Οι λειτουργοί κηδειών διαπιστώνουν και οικονομικές απώλειες περίπου 20-30% από την πανδημία, καθώς πλέον στις ακολουθίες, δεν υπάρχουν οι ίδιες παροχές που υπήρχαν πριν την επέλαση του ιού, ενώ ανέβηκε το κόστος μιας νεκρώσιμης τελετής στα 70 ως 90 €, καθώς η Πολιτεία δεν χορηγεί δωρεάν τον προστατευτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος, όπως είπε ο κ. Αγγελέτος.
Τέλος, ο πρόεδρος των λειτουργών γραφείων κηδειών, τόνισε ότι σε επίπεδο Μαγνησίας τέσσερις επαγγελματίες ενημέρωσαν την Ένωση εγγράφως ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ακολουθία νεκρού από κορωνοϊό, ενώ Πανελλαδικά το 30% των γραφείων κηδειών δεν αναλαμβάνουν να κηδέψουν άνθρωπο που θα φύγει από τη ζωή από την πανδημία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.