Στα δύο βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας Γουργούθακα και Λιοντάρι (περισσότερο από 1.000 μέτρα) και ανάμεσα στα βαθύτερα παγκοσμίως βρίσκεται αποστολή, όπου συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Βολιώτης σπηλαιολόγος και γεωλόγος, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.
Μάλιστα, ο συμπολίτης επιστήμονας, μίλησε στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, στα λίγα λεπτά που βρέθηκε στην επιφάνεια για προμήθειες τροφίμων!
Η ομάδα αποτελούμενη από 40 σπηλαιολόγους από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Βαλκάνια εξερευνεί τις σπηλιές του Γουργούθακα και Λιοντάρι στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα αναζητούν μέρη, πέρα από τη χαρτογράφηση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και δεν έχουν ερευνηθεί ξανά. Έτσι σκαρφαλώνουν μέσα σε μεγάλους θαλάμους, όπου παρατηρούν πως συνεχίζονται. Ο στόχος είναι να ενώσουν τα δύο αυτά σπήλαια και να δημιουργηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια συστήματα του κόσμου, στα Λευκά Όρη της Κρήτης.
Κατασκήνωση στα 700 μέτρα!
Ο κ. Βαξεβανόπουλος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς εδώ και δύο μέρες κάποια μέλη της αποστολής βρίσκονται σε βάθος 700 μέτρων μέσα στον Γουργούθακα, αναζητώντας νέα τμήματα. Μια επιτυχία είναι πως φέτος για πρώτη φορά έχουν στα 700 μέτρα βάθος wifi, και μάλιστα η λήψη είναι καλύτερη σε σχέση με την επιφάνεια!«Έχουμε μια ομάδα, πέντε σπηλαιολόγων που ασχολούνται με τηλεπικοινωνίες και έχουν εγκαταστήσει δίκτυο με καλώδιο utpκαι ρούτερ στην επιφάνεια δίνοντας ίντερνετ στην κατασκήνωση, όπου διαμένουν οι σπηλαιολόγοι στα μείον 700 μέτρα. Το γεγονός αυτό, πρέπει να συμβαίνει για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, ίσως και παγκόσμια» ανέφερε ο κ. Βαξεβανόπουλος, συμπληρώνοντας πως βοηθάει και για λόγους ασφαλείας, γιατί οτιδήποτε συμβεί εντός της σπηλιάς γίνεται γνωστό στην κατασκήνωση της επιφάνειας, μέσω τηλεφώνου.
«Δύσκολα και μη επισκέψιμα στον απλό περιηγητή»
Χαρακτήρισε τα δύο αυτά σπήλαια ως ιδιαιτέρως δύσκολα και μη επισκέψιμα στον απλό περιηγητή, καθώς υπάρχουν στενά σημεία, τεράστιοι θάλαμοι, κατακόρυφοι με βάθος από 50 έως και 100 μέτρα. Όπως είπε η σπηλιά του Γουργούθακα σε κάποια σημεία έχει ωραία σπηλαιοθέματα, παρουσιάζοντας γεωλογικό ενδιαφέρον, ενώ βρέθηκε και ένα αμφίποδο που υπάρχει μόνο εκεί. «Πέρα από το καθαρά σπηλαιολογικό κομμάτι στην ομάδα υπάρχουν και επιστήμονες που διεξάγουν την έρευνά τους. Φέτος η αποστολή ετοιμάζει αυτή που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου που θα επιλεγεί εάν θα γίνει κατάδυση στα μείον 1.100 του Γουργούθακα ή στα μείον 1.120 του Λιονταριού» ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως θα πρόκειται για τη κατάδυση στο μεγαλύτερο βάθος που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και μια από τις βαθύτερες στον κόσμο.
«Μετά τα 500 μέτρα κατάδυσης
υπάρχουν λίμνες και καταρράκτες»!
Όπως εξήγησε στα πρώτα 300 μέτρα της κατάδυσης δεν υπάρχει νερό, ωστόσο, πιο βαθιά υπάρχει ένα υπόγειο ποταμάκι και μετά τα 500 μέτρα δημιουργούνται λίμνες και καταρράκτες, με το νερό να είναι πολύ. Στο πλαίσιο της έρευνας μελετάται και η υδρογεωλογία της περιοχής, κάτι που είναι ουσιαστικό για την Κρήτη που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. «Η έρευνα φέρνει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, όπως εξερευνητικά, επιστημονικά, τοπικά και φυσικά την Κυριακή η ομάδα θα βρεθεί στο κοντινό χωριό και θα παρουσιάσει στον κόσμο όλα τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ τον χειμώνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί και μια παρουσίαση των δύο αυτών σπηλαίων και στον Βόλο» κατέληξε ο κ. Βαξεβανόπουλος.