Βολιώτισσες στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της βίας και κακοποίησης των γυναικών

Έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Μπρουσοβάνα κατά της έμφυλης βίας

Γυναίκες φιμωμένες, ψυχικά δέσμιες σε μία βάναυση καθημερινότητα, γυναίκες μικρές και μεγάλες, συγγενείς μας και άγνωστες. Όλες συνδέονται με κάτι κοινό. Με τις δικές τους “Ανομολόγητες αλήθειες”, όπως ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης της Βολιώτισσας φωτογράφου Μαρίας Μπρουσοβάνα, η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο «Καφέ- μπαρ 4 Εποχές». Η κ. Μπρουσοβάνα μίλησε στο “Ράδιο ΕΝΑ 102,5” και στον Ηλία Κουτσερή για την έμπνευση αυτής της φωτογραφικής έκθεσης, αλλά και για τις γυναίκες που συνεχίζουν να σκύβουν το κεφάλι και να κλείνουν το στόμα μπροστά στην κακοποίηση.

Η Βολιώτισσα φωτογράφος εγκαινιάζει την έκθεση “Ανομολόγητες Αλήθειες” ζητώντας να σπάσουν τα ταμπού της κακοποίησης των γυναικών

«Η σκοτεινή πλευρά…»

“Παλαιότερα ο Αριστοφάνης είχε πει “Ουδέν εστί θηρίον γυναικός αμαχώτερον, δηλαδή δεν υπάρχει θηρίο δυσκολότερο να πολεμήσεις από τη γυναίκα και νομίζω ότι είχε πολύ μεγάλο δίκιο. Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών και μέσα από την πραγματοποίηση της έκθεσης θέλω να παρουσιάσω, να αποτυπώσω μία άλλη πλευρά, μια άγνωστη πλευρά του γάμου, που τη βιώνουν κάποιες γυναίκες. Τη σκοτεινή πλευρά, που δεν έρχεται συχνά στην επιφάνεια λόγω ταμπού, εξαιτίας της κοινωνίας, των παραδόσεων, του φαίνεσθαι και λόγω της αδυναμίας ορισμένων γυναικών να φωνάξουν δυνατά το μαρτύριό τους” ανέφερε η κ. Μπρουσοβάνα μιλώντας για το λόγο της έκθεσης που μιλά ανοιχτά για την κακοποίηση των γυναικών και προσπαθεί να σπάσει τα ταμπού της σιωπής.
“Υπάρχουν κορίτσια, που γίνονται γυναίκες μέσα στο γάμο, παρατούν τις κούκλες τους για να κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους, μην ξέροντας πως… Γυναίκες που δεν έζησαν εφηβεία και ξεγνοιασιά. Γυναίκες που ακόμα και σήμερα δεν έχουν λόγο, δεν μπορούν να ξεστομίσουν την αλήθεια, δεν μπορούν να ξεστομίσουν την αδικαιολόγητη βία που υπάρχει μέσα στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν χωρίσει και για να σωθούν παίρνουν τα παιδιά τους από το σπίτι, μην έχοντας που να πάνε, τρέχοντας σε διάφορα άσυλα και ξενοδοχεία. Υπάρχουν γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. Αυτή η έκθεση έχει να κάνει με τις γυναίκες και θέλω να την αφιερώσω σε όλες τις γυναίκες, γιατί την ημέρα των εγκαινίων και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των γυναικών. Αυτές οι γυναίκες δεν έχουν γνωρίσει τίποτα παραπάνω από δυσμενείς καταστάσεις. Κι αυτές οι γυναίκες είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Μπορεί να είναι φίλες μας, συγγενείς μας και υπάρχουν, παλεύουν καθημερινά”, υπογράμμισε η φωτογράφος σκιαγραφώντας με γλαφυρό και ρεαλιστικό τρόπο συνάμα, την βαρβαρότητα που δέχεται μερίδα γυναικών.
Η ίδια ωστόσο δεν θέλησε να υποδείξει μόνο τη γυναίκα ως δέκτη της βίας, καθώς υπογράμμισε πως υπάρχουν και άντρες που δέχονται ψυχολογική και σωματική βία εντός του γάμου και εντός της σχέσης κι έχουν πέσει κι αυτοί θύματα των στερεοτύπων.

«Σουρεαλιστική καλλιτεχνική φωτογράφηση»

Στόχος της καλλιτέχνιδας είναι να αποτυπώσει μέσα από τα πρόσωπα γυναικών της πόλης μας, τις αμυχές της ψυχής, που είναι παντοτινές. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει μία διαφορετική, σουρεαλιστική καλλιτεχνική φωτογράφηση, που θα εξιστορεί κάποιες καταστάσεις.
“Υπάρχουν γυναίκες και άντρες που βιώνουν σωματική, σεξουαλική, λεκτική βία και δεν το ξεστομίζουν ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν το παραδέχονται κι αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο. Θεωρώ ότι και η κοινωνία του Βόλου και γενικότερα η κοινωνία δεν αγκαλιάζει αυτές τις καταστάσεις, αυτές τις περιπτώσεις”, σημειώνει η κ. Μπρουσοβάνα και συμπληρώνει πως όσοι δέχονται βία, πρέπει να μιλήσουν, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόπο για να λάβουν βοήθεια.
“Δεν μπορώ να διανοηθώ εν έτη 2019 γυναίκες, φίλες, αδερφές, ξαδέρφες και την οποιαδήποτε γυναίκα κυκλοφορεί έξω στο δρόμο, να μην μπορεί να ξεστομίσει αυτό το πράγμα. Είναι ταμπού η κακοποίησή της;”, ανέφερε χαρακτηριστικά και μετέφερε πως στα 15 της χρόνια είχε δει μπροστά στα μάτια της μια γυναίκα να ξυλοκοπείται στο δρόμο από το σύζυγό της και αυτό τη στιγμάτισε, ξεκινώντας έναν αγώνα πάλης εναντία στη βία.

«Οι ηρωίδες του φακού της φωτογράφου»

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης “Ανομολόγητες Αλήθειες”, θα βρεθούν οι γυναίκες που δέχτηκαν να γίνουν οι ηρωίδες του φακού της φωτογράφου και θα μιλήσουν για την εμπειρία της φωτογράφισης, ενώ θα δώσουν το δικό τους μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.
Μάλιστα, η κ. Μπρουσοβάνα εξέφρασε τις δημόσιες ευχαριστίες της στις γυναίκες που δέχτηκαν να γίνουν τα πρόσωπα της σκέψης της και των πιστεύω της λέγοντας χαρακτηριστικά “Ευχαριστώ πολύ τις γυναίκες που φωτογραφήθηκαν. Είναι δύσκολο να στηθείς σε ένα φωτογραφικό φακό κι έπειτα να εκτεθείς. Χωρίς αυτές δεν θα γινόταν αυτή η έκθεση και δεν θα πραγματοποιούνταν αυτός ο δικός μου αγώνας”.
Η φωτογραφική έκθεση “Ανομολόγητες Αλήθειες” θα φιλοξενηθεί στο καφέ-μπαρ 4 Εποχές στην οδό Σπ. Σπυρίδη 77, έως την 1η Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.