Βόλος: Αντιδρούν καταστηματάρχες στον αντικαπνιστικό νόμο (video-ρεπορτάζ)

Ζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Αναστάτωση επικρατεί στους επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης, μετά και την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια να αποστείλει εγκύκλιο στις Περιφέρειες και τους φορείς του Δημοσίου, με την οποία ζητά την τήρηση του νόμου. Πολλοί καταστηματάρχες στον Βόλο, όπως και πανελλαδικά εκφράζουν την αγωνία τους για την εφαρμογή του νόμου, τονίζοντας πως θα έρθουν πολλά προβλήματα τους χειμερινούς μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, το τσιγάρο θα πρέπει να κόψουν οι θεριακλήδες, καθώς πρόθεση της νέας κυβέρνησης, είναι να “κοπεί” παντού το κάπνισμα. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης, όπου παραδοσιακά οι καπνιστές μαζί με το ποτό ή τον καφέ τους ανάβουν και … τσιγάρο.
Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, υπεύθυνος των καταστημάτων Marabu και Le petit cafe μιλώντας στη “ΜΑΓΝΗΣΙΑ” ανέφερε πως ο νόμος σε ότι αφορά τους δημόσιους χώρους και κυρίως νοσοκομεία, αεροδρόμια, μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα λεωφορεία, αεροπλάνα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. “Στην κατεύθυνση που αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ας τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες. Τα εστιατόρια, όπου και σ’ αυτά δεν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα, στα άλλα καταστήματα, που είναι καφέ και μπαρ, νυχτερινά κέντρα, όπου ο πελάτης πηγαίνει για να πιει τον καφέ του ή το ποτό του εκεί υπάρχει και μια ανάγκη να καπνίσει κι ένα τσιγάρο”. είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.

Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης

Ο ίδιος πρότεινε λύσεις επί του νόμου, που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά και στις επιχειρήσεις.
“Μία λύση θα ήταν να προβλεφθούν χώροι εντός ή εκτός καταστήματος μέσα στους οποίους να επιτρέπεται το κάπνισμα. Θα μπορούσε να βρεθεί ένας χώρος με πολύ καλό εξαερισμό ή ένας ιδιαίτερος χώρος που δεν θα επικοινωνεί με το υπόλοιπο χώρο των μη καπνιστών. Μία άλλη λύση είναι να κάνουν το κατάστημά τους καπνιζόντων ή μη καπνιστών. Έτσι δίνεται το δικαίωμα και στους καπνιστές να έχουν τα μαγαζιά τους, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν να απολαμβάνουν το ποτό και τον καφέ τους μαζί με το τσιγάρο”, υποστήριξε ο ίδιος.
Η αναγκαστική απαγόρευση σε όλα τα καταστήματα, συμπλήρωσε , δεν θα έχει εφαρμογή και θα καταντήσει να είναι ένα εισπρακτικό μέτρο προστίμων με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταστηματάρχες και πάλι θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα να λέμε ότι οι Έλληνες είναι ατίθασος λαός και δεν εφαρμόζει το νόμο. “Πιστεύω ότι και ο νόμος θα πρέπει να δίνει αυτές τις δυνατότητες που έχει ανάγκη η κοινωνία”, υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο κ. Ανδρέας Κιμανετζής

Δύσκολο βλέπει τον χειμώνα που έρχεται ο κ. Ανδρέας Κιμανετζής, ιδιοκτήτης τσιπουράδικου στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

“Καλό είναι να μην καπνίζει ο κόσμος, αλλά το 80% σήμερα καπνίζει και θα χάσουμε τους πελάτες κι όταν χάσουμε τους πελάτες, αναγκαστικά θα κλείσουμε και το μαγαζί, γιατί δεν θα βγαίνουν τα έξοδα. Τώρα είναι καλοκαίρι και καπνίζουν έξω. Τον χειμώνα το πρώτο που ζητάει ο καπνιστής είναι τασάκι. Μόλις του πω εγώ ότι απαγορεύεται το τσιγάρο θα μου πει ευχαριστώ πολύ, γεια σας”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Απόστολος Βούλγαρης

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η άποψη του κ. Απόστολου Βούλγαρη, ιδιοκτήτη του τσιπουράδικου “Το Λέπι”.
“Η εφαρμογή του νόμου θα επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα στους χώρους εστίασης γιατί το τσίπουρο και γενικά το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με το κάπνισμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Κακώς μεν ,αλλά δεν παύει να είναι μία αλήθεια”, ανέφερε. Ο κ. Βούλγαρης ανέφερε πως πρέπει να συμμορφωθεί και ο πελάτης με το νόμο κι όχι μόνο ο επιχειρηματίας.
” Πρέπει κι εμείς να κάνουμε τον χωροφύλακα. Έρχεται ο πελάτης κι ανάβει τσιγάρο. Πρέπει να είμαι από πάνω του για να το σβήσει. Τασάκια στα μαγαζιά δεν θα υπάρχουν, επισημάνσεις ήδη έχουμε όλα αυτά τα χρόνια όπως προβλέπει ο νόμος , αλλά υπάρχουν πελάτες που δεν παύουν να ανάβουν το τσιγάρο κι αυτό είναι πρόβλημα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με απόψεις που λένε πως θα επέλθουν λουκέτα από την εφαρμογή του νόμου ο κ. Βούλγαρης τόνισε πως ελπίζει αυτό να αποφευχθεί, ενώ συμπλήρωσε πως βασικό ρόλο θα παίξει η τήρηση της ισονομίας απέναντι στο νόμο. “Να μην ελέγχονται στοχοποιημένα μαγαζιά. Αν γίνουν παντού οι έλεγχοι και ξέρει ο κόσμος ότι πουθενά δεν μπορεί να καπνίσει, θα είναι λίγο πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Αν κάποιοι επιτρέπουν το κάπνισμα και κάποιοι όχι, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα”, είπε.

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.