Βόλος: Ιδιοκτήτης κλεμμένων αντικειμένων τα είδε φορτωμένα σε όχημα μπροστά του!

Τα άρπαξαν από αποθήκη εξοχικού στο Τσατάλι - Ένταση μετά την απόφαση

Στην φυλακή θα καταλήξουν δύο σεσημασμένοι για κλοπές ρομά 48 και 43 χρόνων, πεθερός και γαμπρός που κρίθηκαν ένοχοι για κλοπή κατά συναυτουργία και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε φυλάκιση επτά μηνών χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επικράτησε ένταση μεταξύ συγγενών τους που πήγαν για συμπαράσταση στα Δικαστήρια, καθώς φώναζαν έβριζαν και οι γυναίκες έκλαιγαν, διαλύθηκαν όμως χωρίς έκτροπα, όταν οι δυο καταδικασθέντες μπήκαν στην κλούβα μεταγωγών της Αστυνομίας.
Στην κλοπή συμμετείχε και ένας τρίτος ρομ 24 χρόνων, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών, με αναστολή, καθώς απασχολεί για πρώτη φορά τις αρχές.

Το χρονικό της κλοπής
Οι τρεις κατηγορούμενοι πήγαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης με το αγροτικό αυτοκίνητο της συζύγου του 48χρονου στην περιοχή του Αλμυρού για να μαζέψουν παλιοσίδερα και κάποια στιγμή έφτασαν στην κορυφή Τσατάλι της Όθρεως, λίγο πριν το σημείο που είχε γίνει πτώση του C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, βρήκαν ένα εξοχικό σπίτι ιδιοκτησίας 47χρονου από τον Αλμυρό και του αδελφού του και έκλεψαν από την αποθήκη και από τον περιβάλλοντα χώρο εξαρτήματα γεωργικού ελκυστήρα και μεταλλικά αντικείμενα, όπως ένας πυλώνας και η φτερωτή ανεμογεννήτριας – ιδιοκατασκευής, έναν πάγκο και ένα τραπέζι.
Επιστρέφοντας στον Βόλο για να τα πουλήσουν, είχαν την… «ατυχία» ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να δει τα αντικείμενά του στο φορτηγό τους, να τους ακολουθήσει και παράλληλα να ειδοποιήσει την Αστυνομία, με αποτέλεσμα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ να τους συλλάβουν, από την περιγραφή του οχήματος που έδινε ο 47χρονος που τους ακολουθούσε.
Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους, όπως και το αγροτικό αυτοκίνητο της συζύγου του 48χρονου, το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε να αποδοθεί στην ιδιοκτήτριά του.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, με την κατηγορία της κλοπής κατά συναυτουργία και δικάστηκαν.

Μεγάλη συναισθηματική και χρηματική αξία
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο 47χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού στην κορυφή της Όθρεως που είχε ότι ο χώρος του σπιτιού και η έκταση είναι περιφραγμένος και όταν πήγε χθες είδε ανοιχτή την αυλόπορτα και την πόρτα της αποθήκης και έλειπαν πράγματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την μεταλλική αποθήκη έλειπε το μπροστινό μέρος του τρακτέρ που χρησιμοποιεί ο ίδιος και ήθελε να ανακατασκευάσει, ένα άροτρο, ο πυλώνας και η φτερωτή μιας ιδιοκατασκευής ανεμογεννήτριας, λαμαρίνες, σίδερα και βαρέλια, μεγάλης αξίας, καθώς πολλά αντικείμενα τα είχε κληρονομήσει από τον παππού του.
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν έγινε διάρρηξη του σπιτιού, αν και στο παρελθόν πολλές φορές το έχουν αδειάσει, αλλά δεν μπόρεσε να πει αν ήταν οι ίδιοι δράστες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζήτησε να εκτιμήσει την αξία των κλοπιμαίων και ο 47χρονος είπε ότι το μπροστινό μέρος του τρακτέρ κοστολογείται 5000 €, ο πάγκος εργασίας με την πρέσα έγχυσης 2000 €, η μεταλλική καμινάδα 200 €, ένα στρόγγυλο τραπέζι 50 €, ενώ η αξίας των λαμαρινών για τον πυλώνα και την φτερωτή της ανεμογεννήτριας είναι περίπου 1000 €.
Σχετικά με την κατάσταση των αντικειμένων ο μάρτυρας είπε ότι επειδή το σπίτι βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μ. και πολλά αντικείμενα είναι έξω, από τα χιόνια σκουριάζουν.
Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας αστυνομικός της ΟΠΚΕ που περιέγραψε τον τρόπο που συνελήφθησαν, ενώ τόνισε ότι οι τρεις δράστες δεν έφεραν αντίσταση και δεν προσπάθησαν να διαφύγουν της σύλληψης. Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε στο Δικαστήριο ότι οι πελάτες του απέδωσαν όλα τα κλοπιμαία και προθυμοποιήθηκα να αποζημιώσουν τον παθόντα, αν έγινε ζημιά, αλλά ο ίδιος δεν το δέχτηκε.

Ήταν παλιοσίδερα σε εγκαταλειμμένο σπίτι
Ο 48χρονος κατηγορούμενος είπε στο Δικαστήριο ότι δεν είχε χρήματα, πήγαν ο γαμπρός και ο ανεψιός του και του πρότειναν να πάνε για παλιοσίδερα, πήρε το αυτοκίνητο της γυναίκας του, έβαλαν πετρέλαιο και πήγαν στην περιοχή του Αλμυρού. Μετά από περιπλάνηση στην περιοχή του Πλατάνου και αφού είχαν βρει μερικά σύρματα και παλιοσίδερα πεταμένα σε ρέματα, ανέβηκαν στη Όθρυ και είδαν το σπίτι με ανοιχτή την αυλόπορτα και την πόρτα της αποθήκης, χωρίς λουκέτο, ενώ ο φράχτης του περιβάλλοντα χώρου από τη μια πλευρά είχε υποχωρήσει.
Ο μάρτυρας είπε ότι όλα τα παλιοσίδερα που μάζεψαν ήταν σκουριασμένα, είπε ότι το μπροστινό μέρος του τρακτέρ ήταν παλιοσίδερα και μόνο το αλέτρι ήταν λειτουργικό.
Ο 48χρονος είχε ότι έχει απασχολήσει τις αρχές 6-7 φορές για κλοπές, εξέτισε ποινές φυλάκισης και είναι πατέρας 5 κοριτσιών και εγγονών και ότι είναι μικροπωλητής και παλιατζής.
Ο 43χρονος γαμπρός του πρώτου κατηγορούμενου ζήτησε συγνώμη από τον παθόντα και είπε ότι δεν διέρρηξαν το σπίτι, αλλά πήραν αντικείμενα που βρήκαν και ήταν πεταμένα.
Από την πλευρά του ο 24χρονος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, θείος του πρώτου κατηγορούμενου και γαμπρός του δεύτερου, είπε ότι οι τρεις τους πήγαν για να μαζέψουν παλιοσίδερα και να βγάλουν μεροκάματο και όταν έφτασαν στην κορυφή του βουνού είδαν τον φράχτη που είπε πέσει σε αρκετά σημεία, φόρτωσαν τα παλιοσίδερα που υπήρχαν στην γύρω έκταση, ενώ είπε ότι η πόρτα της αποθήκης ήταν ανοιχτή.
Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι το σπίτι και η κατάσταση της περίφραξης δείχνει ότι είναι εγκαταλειμμένο τα παλιοσίδερα που πήραν οι κατηγορούμενοι ήταν σκουριασμένα και τρύπια και προσδιόρισε την αξία τους, με βάση έρευνα στο διαδίκτυο σε 150 € όλα μαζί. Επίσης είπε ότι οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να διαφύγουν όταν τους σταμάτησε η Αστυνομία, επέστρεψαν τα κλοπιμαία και ομολόγησαν την πράξη τους άμεσα.
Ο δικηγόρος είπε ακόμη ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν με επιδόματα και μικροδουλειές, όπως παλιατζής και μικροπωλητής και έτσι αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους.

Οι ποινές και αντιδράσεις
Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορούμενων και επί της ποινής πρότεινε φυλάκιση 6 μηνών, από την οποία οι δύο μήνες να εκτιθούν για τους δύο πρώτους.
Τελικά η πρόεδρος του Δικαστηρίου καταδίκασε τον 24χρονο σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, καθώς δεν είναι υπότροπος και τους άλλους δύο σε φυλάκιση 7 μηνών ο καθένας χωρίς αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Με την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι συγγενείς των κατηγορούμενων, άρχισαν να φωνάζουν, να βρίζουν και να διαμαρτύρονται, γιατί οι δύο κατηγορούμενοι θα μπουν στην φυλακή, ενώ γυναίκες ξέσπασαν σε κλήματα στο προαύλιο των Δικαστηρίων, όταν οι κατηγορούμενοι βγήκαν με χειροπέδες για να μεταχθούν στα κρατητήρια.
Οι δύο κατηγορούμενοι θα εκτίσουν περίπου 2,5 μήνες ποινής (τα 2/5 της καταδίκης τους) και στη συνέχεια θα βγουν με την υφ’ όρον απόλυση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.