Βόλος: Με ραντεβού πλέον στο Κτηματολόγιο

φωτογραφία αρχείου
Εξυπηρετούνται όσοι έχουν βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης- Έως τις 15 Νοεμβρίου η περίοδος χάριτος

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δήλωση της ακίνητης περιουσίας των Βολιωτών στο Κτηματολογικό Γραφείο της οδού Ιάσονος στο κέντρο της πόλης. Αν και η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες, αυτούς όμως που έχουν βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης. Μάλιστα, η “άτυπη” περίοδος χάριτος ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα βεβαίωση εμπροθέσμου.
Συγκεκριμένα, άδειασε το Κτηματολογικό Γραφείο στο Βόλο από κόσμο, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη είχε σπεύσει για να δηλώσει την ακίνητή του περιουσία. Στις 31 Οκτωβρίου, η παράταση υποβολής δηλώσεων ολοκληρώθηκε, όμως αυτό το διάστημα που διανύουμε, μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι πολίτες έχουν λάβει βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και έχουν κλείσει ραντεβού. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Πολίτη, δικηγόρο και υπεύθυνη του Κτηματολογικού Γραφείου στην οδό Ιάσονος, αυτές τις ημέρες μετά την παράταση που δόθηκε, εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο όσοι έχουν πάρει χαρτάκι εμπρόθεσμης παραλαβής, από τις προηγούμενες ημέρες.

«Λιγότερος κόσμος, με πολλά όμως δικαιώματα»

“Έρχεται λιγότερος κόσμος, με πολλά όμως δικαιώματα. Μπορεί να έρθει ένας πολίτης με 20, 50 ακόμη και 80 δικαιώματα, καθώς εκτός από τα δικά του, θα έρθει να δηλώσει και των γονιών του ή γενικά της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε ανθρώπους που έχουν πάρει χαρτί εμπροθέσμου κι έχουν κλείσει ραντεβού. Στις 15 Νοεμβρίου όμως τελειώνει αυτή η επιείκεια του εμπροθέσμου, από κει κι έπειτα εννοείται ότι πρέπει να πάρουν χαρτί εμπροθέσμου από την εταιρεία μας στη Θεσσαλονίκη”, επεσήμανε μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Μαρία Πολίτη.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται ηλεκτρονικά την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και στην ειδική εφαρμογή για την εμπρόθεσμη παραλαβή συμπληρώνει το ΑΦΜ, το τηλέφωνο του και πόσα δικαιώματα έχει για να δηλώσει. Μόλις εξασφαλίσει τη βεβαίωση της εμπρόθεσμης παραλαβής, καλούν στην υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, κλείνουν ραντεβού κι έπειτα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής τους.

Η κ. Πολίτη υπογράμμισε πως τη σημασία του εμπροθέσμου, σημειώνοντας πως “Όσοι δεν έχουν προλάβει να πάρουν εμπρόθεσμη παραλαβή, πρέπει να το κάνουν. Αυτή την εβδομάδα εξυπηρετούμε και ανθρώπους που δεν έχουν εμπρόθεσμη παραλαβή, πιθανότατα όμως από την επόμενη εβδομάδα να μην μπορούμε να τους δεχτούμε, χωρίς εμπρόθεσμο” και συμπλήρωσε πως για τις περιπτώσεις του εμπρόθεσμου δεν υφίσταται το πρόστιμο.
Οι πολίτες όμως βλέποντας τις ενημερώσεις που γίνονται, τις παρατάσεις, τις άτυπες και πιο ελαστικές περιόδους δεν έχει στο μυαλό του τα πρόστιμα, σύμφωνα με την κ. Πολίτη και πιστεύουν ότι θα υπάρχει ανοχή. Φυσικά, όπως επεσήμανε και η ίδια, υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν έχουν ενδιαφερθεί να δηλώσουν τις περιουσίες τους, ούτε καν εκπρόθεσμα, ενώ για τα πρόστιμα και πότε αυτά θα εφαρμοστού στους ανυπάκουους, επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει.

Τα στοιχεία του Υπουργού Περιβάλλοντος

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης στις 6 Νοεμβρίου μίλησε για την πορεία του Κτηματολογίου και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν την πορεία του, τις δηλώσεις αλλά και τα πρόστιμα.
Όπως ανέφερε, τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων.
Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.