Βόλος: Ο πιο «ύπουλος» χείμαρρος ο Ξηριάς

Τι δηλώνει ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος για τις πλημμύρες

Το γεγονός ότι ο πιο «ύπουλος» χείμαρρος του Βόλου σε στιγμιαίες πλημμυρικές παροχές, είναι ο Ξηριάς, αλλά στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μικρά σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν δολοφονικά σε απότομες πλημμύρες, τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Όπως είπε, υπάρχουν μελέτες Πανεπιστημίων και διδακτορικά για τις πλημμύρες στην περιοχή που οι αρμόδιοι πρέπει να δουν, για να προγραμματίσουν έργα.
Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα των πλημμυρών, που κόστισε τη ζωή σε 15 συνανθρώπους μας, στη Μάνδρα Αττικής, ο γεωλόγος τόνισε ότι και στο Βόλο υπάρχουν επικίνδυνα σημεία σε ενδεχόμενη πλημμυρική παροχή.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Βαξεβανόπουλο, από τους τρεις χειμάρρους (Άναυρο, Κραυσίδωνα και Ξηριά), αυτός που έχει μεγαλύτερη λεκάνη απορροής και είναι ο πιο «ύπουλος» είναι ο Ξηριάς. Ευτυχώς, στην περιοχή της Νεάπολης, έγιναν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη σε όλη την κοίτη του Ξηριά, ώστε να μη γίνουν παρεμβάσεις.

«Κάποιοι παρεμβαίνουν στην κοίτη»
«Επειδή έχω προσωπική άποψη, βλέπω ότι κάποιοι παρεμβαίνουν στην κοίτη του ρέματος, γιατί αν συμβεί κάτι που συμβαίνει μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια, θα θρηνήσουμε θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι στην κοίτη του Ξηριά υπάρχουν μπαζώματα, αποθέσεις σκουπιδιών και κάποιες ξυλοκατασκευές που φαίνονται «αθώες», αλλά σε τέτοιες παροχές είναι πιθανόν αυτά τα υλικά να «κολλήσουν» σε κάποια γέφυρα και να δημιουργήσουν τοπικές πλημμύρες, ίσως και κατάρρευση γεφυρών, όπως έγινε τον Οκτώβριο του 2006 που από τον όγκο των νερών, κατέρρευσε γέφυρα του ΟΣΕ.
Αυτό που είναι το επικίνδυνο σε τέτοιες καταστάσεις, είναι τα τοπικά φράγματα που θα δημιουργηθούν, γι’ αυτό πρέπει η Περιφέρεια και ο Δήμος να μεριμνούν, ώστε οι οδοί του νερού να μένουν ανοιχτοί και ελεύθεροι και να προβλέπουν πιθανά τοπικά φράγματα που θα δημιουργηθούν, επισήμανε.

Μικρά «σημεία – δολοφόνοι»
Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος τόνισε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά μικρά σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν δολοφονικά σε στιγμές απότομης πλημμύρας, ενώ εκτίμησε ότι καλό είναι να τα καταγράψουμε και να τα προβλέψουμε από τώρα.
Ο ίδιος είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται η καταστροφή και μετά να ξεκινάμε τα έργα και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει έρευνες και υπάρχουν διδακτορικά για τις πλημμύρες του Βόλου, οπότε οι αρμόδιοι καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τις μελέτες που υπάρχουν και να προβλέψουν, χωρίς κόστος, σημαντικά έργα που πρέπει να προγραμματιστούν.

Για την άλλη Ελλάδα
Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος δήλωσε ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε γιατί θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και πάλι το κάνουμε θέμα όταν έχουμε κάτι αρνητικό και τόνισε ότι χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και έξυπνου λαού και μιας κοινωνίας είναι όταν προβλέπει.
Σύμφωνα με τον γεωλόγο, όταν κάποιος σταματάει τη δύναμη του νερού και ο πιο απλός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν αρκετά σύνθετη η περίπτωση της Μάνδρας, είχαν επισημανθεί συγκεκριμένες αστοχίες και παράνομες καταπατήσεις και μπαζώματα, που επιβάρυναν την ροή και όταν έγινε στιγμιαία πλημμυρική παροχή (flash floods), σημειώθηκαν τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος δήλωσε ότι στα τρία γεωλογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που γίνονται μάθημα και αφορούν ανθρώπινες παρεμβάσεις. «Στη Θεσσαλονίκη στο μάθημα για τις πλημμύρες βγαίναμε ακριβώς έξω από το Πανεπιστήμιο και βλέπαμε μια κεντρική οδό (Εθνικής Αμύνης) που κάποτε ήταν ρέμα και δεν υπάρχει η απορροή των νερών, οπότε μετατρέπεται σε ρέμα», ανέφερε ως παράδειγμα.
Ο γεωλόγος είπε ότι σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, που έχει μικρή λεκάνη απορροής, στη Μάνδρα Αττικής υπάρχει μεγάλη λεκάνη απορροής, κάτι που είναι και επικίνδυνο. Όπως είπε, μπορεί να είναι ένα απλό ρέμα, χωρίς καθόλου νερό, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις στιγμιαίας υψηλής παροχής υδάτων, να μετατρέπεται σε επικίνδυνο ποταμό – δολοφόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.