Βόλος: Στα 2,5 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές στη βιομηχανία τροφίμων

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της φωτιάς

Μεγάλος σε κόστος, είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη βιομηχανία τροφίμων Καρακατσάνης, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και οι πυροσβέστες παρέμειναν στον χώρο, καθώς, υπάρχουν υλικά που εξακολουθούν να βγάζουν καπνό.

Οι ζημιές υπολογίζονται σε 2,5 εκ. €, σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη, καθώς καταστράφηκαν μηχανήματα και πρώτες ύλες, το εργοστάσιο ουσιαστικά καταστράφηκε ολοσχερώς και μόνο ένας χώρος στο υπόγειο που ήταν από μπετόν παρέμεινε ανέπαφος.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙ.ΠΕ, αντιπύραρχος Κώστας Τσίκας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και είπε ότι στο χώρο του εργοστασίου παρέμειναν και χθες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπάρχουν υλικά που εξακολουθούν να βγάζουν καπνό, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το Σάββατο και την Κυριακή.

Όπως είπε, οι πυροσβέστες συνέχιζαν και χθες να ρίχνουν νερό, μέχρι να απομακρυνθούν από το εσωτερικό του εργοστασίου σίδερα και υλικά και η κατάσβεση να είναι πιο εύκολη.

«Είναι μια αργή διαδικασία και ήδη έχει περιοριστεί αρκετά ο καπνός, που πλέον δεν είναι ορατός από μακριά με γυμνό μάτι, αλλά οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να ρίχνουμε νερό», σημείωσε ο διοικητικής της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου που ξέσπασε η φωτιά σε πρώτο χρόνο έγινε επέμβαση από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Θεσσαλία και τη Λαμία (70 πυροσβέστες με 29 οχήματα) και συγκεκριμένα πέντε οχήματα με 10 πυροσβέστες από την Π.Υ. Βόλου, έξι οχήματα με 16 πυροσβέστες από τη Β’ΒΙΠΕ, ένα όχημα με δύο άτομα από το Π.Κ. Δρυμώνα, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από Λάρισα, Τρίκαλα και Λαμία, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης παραβρέθηκαν οι διοικητές της ΔΙΠΥΝ πύραρχος Γιώργος Βλόντζος, της Π.Υ. Βόλου αντιπύραρχος Νίκος Ιερεμίας και της ΒΙΠΕ αντιπύραρχος Κώστας Τσίκας.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία λειτουργούσε ως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (δύο ώρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά).
«Παρά την κινητοποίηση όμως, δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί στο υπόλοιπο εργοστάσιο, καθώς η φωτιά ήδη βρισκόταν στη στέγη, που αποτελούνταν από πάνελ πολυουρεθάνης», σημείωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Τσίκας έκανε λόγο για ολοσχερή καταστροφή του εργοστασίου και πρόσθεσε ότι ανέπαφος παρέμεινε ένας χώρος υπογείου που ήταν από μπετόν και στον οποίο βρισκόταν γραφεία και υλικά, ωστόσο μάλλον έχει επηρεαστεί από τον καπνό, το νερό που έπεσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, σε 1,5 εκ. € υπολογίζεται η αξία του ακινήτου με τα μηχανήματα που υπήρχαν στο χώρο και σε περίπου 1 εκ. € η αξία των πρώτων υλών, καθώς η επιχείρηση Food Service απασχολεί 90 άτομα προσωπικό (εκτός του εργοστασίου του Βόλου έχει υποκαταστήματα στη Λάρισα και σε νησιά των Σποράδων) είχε μεγάλο κύκλο εργασιών και τροφοδοτούσε με τρόφιμα πολλές επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία και ευρύτερα στη Θεσσαλία.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια
Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, διοικητής τόνισε ότι είναι άγνωστα και διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται αν υπήρχε φύλαξη του χώρου, καθώς και τι κατέγραψε το κύκλωμα καμερών που υπήρχε τουλάχιστον εξωτερικά, όπως διαπίστωσαν οι πυροσβέστες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εργοστάσιο και το εμπόρευμα ήταν ασφαλισμένα, όπως ορίζει η νομοθεσία, η φωτιά στο εσωτερικό του εργοστασίου επεκτάθηκε, λόγω του ότι υπήρχε μεγάλη ποσότητα ηλιέλαιου και πλαστικών και από τη στιγμή που πήραν φωτιά τα πάνελ της οροφής, δεν υπήρχε περίπτωση η φωτιά να μην επεκταθεί σε όλο τον χώρο του εργοστασίου.

Στην παραλία πληροφορήθηκε για τη φωτιά
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής και συντονιστής των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Φ.Ι.Ο. Λέσχης Φίλων Ιστορικού Οχήματος με έδρα τον Βόλο κ. Κώστας Καρακατσάνης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που με τόση επιμέλεια προετοίμασε και απόλαυσαν χιλιάδες λάτρεις των κλασσικών οχημάτων, πληροφορήθηκε, τη μεγάλη καταστροφή, που έγινε από φωτιά στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και αποχώρησε.
Για τον λόγο αυτό, οι διοργανωτές, όλα τα πληρώματα και οι πολίτες εξέφρασαν την ειλικρινή συμπαράστασή τους και την ευχή να επανέλθουν όλες οι λειτουργίες των επιχειρήσεών του άμεσα, όπως, τελικά και συνέβη, μετά από συντονισμένες πρωτοβουλίες του κ. Καρακατσάνη ,εντός των επόμενων ωρών από την πυρκαγιά και έτσι όλοι οι πελάτες των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.