Βόλος: «Θαλπωρή» σε ψυχιατρικό ίδρυμα βρήκε ο 58χρονος που ήταν αλυσοδεμένος

Οι ψυχίατροι έκριναν ότι χρίζει νοσηλείας και μεταφέρθηκε σε δομή στη Β. Ελλάδα

«Θαλπωρή» σε ψυχιατρικό ίδρυμα βραχείας νοσηλείας της Βόρειας Ελλάδας βρήκε ο μεσήλικας ρομ, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι γονείς του, τον είχαν δέσει με αλυσίδα 15 μ. στην αυλή του σπιτιού τους στον οικισμό ρομά Αλιβερίου, στη Ν. Ιωνία. Ο άνδρας, που υπέφερε το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι βρήκε τη λύτρωση, έστω κι αν αυτή, αφορά τη νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα για μερικές ημέρες.
Στο μεταξύ, από την Εισαγγελία Βόλου, με αφορμή την υπόθεση, που εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή και απασχολεί την κοινή γνώμη, παραγγέλθηκε κοινωνική έρευνα, για να βρεθεί φορέας που θα αναλάβει δικαστικός συμπαραστάτης του 58χρονου άνδρα.

Παραγγέλθηκε έρευνα

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον άνθρωπο που διαβίωνε σαν ζώο (!) διαπίστωσαν ότι ο άνδρας ηλικίας 58χρονών, πάσχει από επιληπτικές κρίσεις, αντιμετωπίζει ψυχιατρικές ασθένειες, ενώ πάσχει και από χρόνιο αλκοολισμό. Αποφάνθηκαν δεν ότι πρέπει να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.
Ωστόσο, λόγω έλλειψης κρεβατιών στην Ψυχιατρική μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική δομή βραχείας νοσηλείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναμένεται να παραμείνει μερικές ημέρες.
Η εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση, παρήγγειλε έρευνα, από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, που θα διαπιστώσουν ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας που θα αναλάβει τη δικαστική συμπαράσταση του άνδρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του.
Δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα άτομο λόγω κάποια ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή εξαιτίας κάποιας σωματικής αναπηρίας είτε λόγω τοξικομανίας και αλκοολισμού αδυνατεί να μεριμνά για τις προσωπικές του υποθέσεις (1666 ΑΚ).
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης, στον Αστικό Κώδικα (1666 – 1688 ΑΚ) ως ένα μέσο προστασίας προσώπων, τα οποία είτε λόγω κάποιας πάθησης είτε εξαιτίας κάποιας νοσηρής εξάρτησης αδυνατούν να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ενεργοί πολίτες.
Ο προστατευτικός αυτός χαρακτήρας που διέπει τις διατάξεις του ΑΚ αποσκοπεί στην προστασία του δικαστικά συμπαραστατούμενου, ο οποίος κατά κανόνα δεν διαθέτει την απαιτούμενη διανοητική διαύγεια, ώστε να δεσμεύεται νομικά από τις ενέργειες του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Οι ηλικιωμένοι γονείς του 58χρονου καταδικάστηκαν την Παρασκευή από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη κατακράτηση του γιούς τους επί μακρό χρονικό διάστημα.
Ο 58χρονος ζούσε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας, ήταν δεμένος με αλυσίδα μήκους 15 μέτρων έμενε σε παράγκα, έκανε την ανάγκη του σε εξωτερική τουαλέτα και όταν δεν είχε καλό καιρό έμενε στο σπίτι, όπως είπαν οι γονείς του.
Ο άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα εδώ και 35 χρόνια, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε εδώ και 1,5 χρόνο που είχε ένα τροχαίο και τραυματίστηκε, είναι επιθετικός και μάλιστα τον εγκατέλειψαν η σύζυγος και τα 4 παιδιά του, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τον φροντίζουν οι ηλικιωμένοι γονείς του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.