ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Για διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας έως την Κυριακή κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, μετά και το νέο έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που ονομάστηκε «Φοίβος», θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς και οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, 8 έως 9 μποφόρ, θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης έως το Σάββατο.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Σε βίντεο του meteo.gr αποτυπώνεται ο αναμενόμενος υετός (βροχή, χιόνι, χαλάζι) έως το βράδυ της Πέμπτης 24/01. Παράλληλα, σε χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο ολικός υετός αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά έως το βράδυ της Πέμπτης.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και, με αφετηρία τις ακτές τις Λιβύης, θα φτάσει στη Βουλγαρία το βράδυ της Πέμπτης. Σε χάρτη διακρίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού το πρωί της Πέμπτης. Κατά το διήμερο αυτό αναμένονται βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και πάλι στα βόρεια ορεινά. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Από την Παρασκευή έως και το μεσημέρι της Κυριακής ένα νέο χαμηλό κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία θα επηρεάσει τον καιρό και στην Ελλάδα. Σε χάρτη καταγράφεται η θέση του τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανώς σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως το Σαββάτο, οπότε αναμένεται παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, βελτίωση του καιρού αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί προς το παρόν.