Βρυξέλλες: Πρόοδος, αλλά παραμένουν αγκάθια για τη συμφωνία

Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή

Υπάρχει μεν πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αλλά, σπεύδουν να προσθέσουν, δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέων εμποδίων για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά, με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για το ζήτημα να παραμένει αγεφύρωτο.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο Γ.Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση. Συμπλήρωσε μάλιστα, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, ότι η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, αλλά «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης».

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για θετική έκβαση εκφράζει η κυβέρνηση, με τον Ευκ.Τσακαλώτο να επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας φέρνει μείωση του αφορολογήτου και νέο ψαλίδι στις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση σήμα για το πόσο έχει μικρύνει η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών και κατά πόσο εφικτή είναι η επάνοδος του κουαρτέτου στην Aθήνα και το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup αναμένεται στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όσο και αν κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του.

Ακόμη μπορεί κάτι «να στραβώσει»

Πρόοδος στις συνομιλίες ελληνικών αρχών και θεσμών διαπιστώνουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.

«Κλείνουμε το SLA»

Με την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει στα εργασιακά, και ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για το κλείσιμο του staff level agreement, η κυβέρνηση εκφράζει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τη θετική έκβαση και την κατάληξη σε τεχνική συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement, που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έλεγαν χαρακτηριστικά σήμερα, Πέμπτη, βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την ενημέρωσή τους από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών οι ίδιοι συμπλήρωναν ότι εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο, ενώ επιβεβαίωναν ότι δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο άμεσα. Αντίθετα αγκάθι που ακόμη υπάρχει και πρέπει να ξεπεραστεί είναι το ζήτημα με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, έλεγαν οι ίδιοι.

Σίγουρη η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της συμφωνίας που θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup της 7ης Απριλίου, στους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ οι υπουργοί Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση του αφορολογήτου και τις μειώσεις στις συντάξεις, ενώ μίλησαν και για τα αντίμετρα που θα λάβει η ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 – 6.000 ευρώ, αλλά και τη μείωση των συντάξεων. Η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωσης των συντάξεων, έλεγαν βουλευτές που βρίσκονταν στην ενημέρωση.

Διαμάχη βέβαια υπάρχει και για το χρόνο αλλά και τη διάρκεια εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, με το αρχικό σενάριο των δανειστών να κάνει λόγο για μαχαίρι μια κι έξω, με εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2020. Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τελικά μεγαλύτερο διάστημα για την εφαρμογή των μειώσεων, αποδεχόμενη όμως να αρχίσουν από το 2019.

Αναφορικά με τα αντίμετρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ενημέρωση των υπουργών στους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση, όμως, να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.

Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, η επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, η χορήγηση επιδόματος τέκνου στο 2ο παιδί αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.