Υπ. Υγείας: Προς «επίταξη» συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιδιωτών ιατρών και της Μαγνησίας

Ζητήθηκαν στοιχεία από τους Ιατρικούς Συλλόγους για εφεδρικό σώμα γιατρών

Προς επίταξη με αμοιβή, ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εφεδρικό σώμα γιατρών, για την περίπτωση που υπάρξει έξαρση της επιδημίας στο ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπουν στη «μάχη» και οι ιδιώτες γιατροί, όπως αποκάλυψε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Ευθύμιος Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε ότι από το υπουργείο Υγείας έχει ζητηθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους να γνωστοποιήσουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις, ακόμη και τις ηλικίες των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παιδιάτρων, παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων, καρδιολόγων, ακτινολόγων και αναισθησιολόγων). «Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο μπαίνει στη λογική να δημιουργήσει εφεδρικό σώμα γιατρών, ώστε να είναι έτοιμο, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της επιδημίας στο ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπουν στη «μάχη» και αυτές οι ειδικότητες των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών. Ο ίδιος είπε, ότι οι δηλώσεις των στοιχείων δεν είναι με τη λογική του εθελοντισμού, αλλά με τη λογική πιθανής επίταξης και του εντέλλεσθε.

«Η λογική της επίταξης με αμοιβή»

Ο κ. Τσάμης είπε ότι φεύγουμε από τη λογική του εθελοντισμού, που είχαμε καταγραφή προθέσεων γιατρών, αλλά φαίνεται ότι δεν αρκούσαν, άρα θα πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η λογική της επίταξης με αμοιβή, που καθορίστηκε για τους γιατρούς που θα πάνε στα νοσοκομεία, είτε να κάνουν εφημερία, είτε να καλύψουν κενά συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
«Όλα αυτά έχουν με την κοινή λογική και εμείς θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή και βλέπουμε ότι αρχίζουν και γίνονται βήματα και πιστεύω να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση και αν χρειαστεί, επειδή δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτό τον εχθρό και να τον αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που πρέπει», δήλωσε ο κ. Τσάμης που πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άνθρωποι που υποφέρουν κλεισμένοι στο σπίτι, πολλοί είναι άνεργοι, με οικονομικά προβλήματα και ψυχολογικά θέματα.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να προσφεύγουν σε μια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (10306) που δημιούργησε το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ψυχιάτρους και ψυχολόγους, τόνισε.

Πήγε καλά ο περιορισμός

Η πρώτη φάση που ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, εκτίμησε ότι πήγε πάρα πολύ καλά, διότι πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού, από την κυβέρνηση με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων και είχαμε καλή πορεία μέχρι τώρα σε ότι αφορά τη μετάδοση του ιού και τα κρούσματα που είναι σχετικά περιορισμένα, σε σχέση με άλλες χώρες και την αναλογία πληθυσμού.
«Επειδή δεν έχουμε δυνατότητες δημιουργίας ανοσίας αγέλης, με εμβόλια, ήταν μονόδρομος η εφαρμογή της πολιτικής περιορισμού μετακινήσεων και συναθροίσεων γενικώς. Ουσιαστικά, σπρώχνουμε το πρόβλημα προς τα πίσω, προσπαθώντας να κερδίσουμε χρόνο για να οργανωθούν τα νοσοκομεία μας που ήταν υποστελεχωμένα και σε καλή κατάσταση γενικών σε πολλές περιπτώσεις», τόνισε ο πρόεδρος των γιατρών.
Ο κ. Τσάμης είπε ότι κερδίσαμε χρόνο, έγιναν και οι αναδιατάξεις στις κλινικές, ορίστηκαν κέντρα αναφοράς στα νοσοκομεία, ενώ αρχίζει και ξετυλίγεται ένα στρατηγικό πλάνο, αλλά με πολλά προβλήματα, καθώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεωρούν ότι αυτό που θα σώσει τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Υιοθετήθηκαν προτάσεις

Η επόμενη δέσμη μέτρων από το υπουργείο Υγείας, δείχνει ότι μάλλον υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των Συλλόγων μέχρι ένα βαθμό, για δημιουργία κέντρων αναφοράς κρουσμάτων στα κτίρια του πρώην ΙΚΑ που είναι υποστελεχωμένο και ήδη εξαγγέλθηκαν για δημιουργία κέντρων κορωνοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ. αλλά δεν έχει γίνει ακόμη για όλη την Ελλάδα.
Όπως είπε «δεν καταλάβαμε ακόμη γιατί δεν γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα διευκόλυνε και μας τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς για να τα στελεχώσουμε και να χρησιμοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης να στελεχώσει και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία».

Εξυπηρετούν οι ιδιώτες γιατροί

Οι ιδιώτες γιατροί που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αυτή την περίοδο είναι οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, ακτινολόγοι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι και μικροβιολόγοι, οι οποίοι βρίσκονται στα ιατρεία τους για λίγες ώρες και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας των ασθενών τους.
Ο πρόεδρος των γιατρών είπε ότι μ’ αυτό τον τρόπο καλύπτονται ανάγκες των ασθενών, είτε σε σχέση με τον κορωνοϊό και τα υπόλοιπα λοιμώδη νοσήματα, είτε με εξετάσεις κλπ.
Ο κ. Τσάμης είπε ότι οι γιατροί υπολειτουργούν γιατί και ο κόσμος με τις οδηγίες του υπουργείου δεν βγαίνει, ενώ καλύπτουν περιστατικά που, κατά την κρίση του γιατρού, έχουν ανάγκη είτε οδηγιών από τηλεφώνου, είτε εξέτασης, ακόμη και στο σπίτι.

Η άυλη συνταγογράφηση

Για τη συνταγογράφηση ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε, ότι πρέπει να βασίζεται στη σχέση του γιατρού με τους ασθενείς και της επανεξέτασης, για να επανακαθορίζεται η θεραπεία. Ο ασθενής είπε, θα πρέπει να ενταχθεί στην ηλεκτρονική διαδικασία για να ενταχθεί στην άυλη συνταγογράφηση και θα ειδοποιήσει τον γιατρό του αν συμφωνεί και πως θα γίνει η διαδικασία, ενώ όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί η άλλη συνταγογραφία με απαραίτητη την παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.