Υψηλή ζήτηση αγοράς θαλασσινών για την Καθαρά Δευτέρα από τους Βολιώτες

Μεγάλα τα προβλήματα των αλιέων, κάθε πέρυσι και … καλύτερα με το ιχθυοαπόθεμα στον Παγασητικό

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η Σαρακοστή και ήδη οι Βολιώτες σπεύδουν στα παραδοσιακά ψαράδικα στο λιμάνι της πόλης, αλλά και στα ιχθυοπωλεία, προκειμένου να προμηθευτούν μαλάκια, ψάρια αλλά και οστρακοειδή για την Καθαρά Δευτέρα. Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε ο κ. Παναγιώτης Περάκης, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου τονίζοντας πως η κίνηση έχει ξεκινήσει και είναι έντονη.
«Υπάρχει και κίνηση και ζήτηση για τα αλιευτικά προϊόντα και για τα ψάρια αλλά και τα οστρακοειδή, αν και είναι ένας άλλος τομέας αυτός που δεν ειδικευόμαστε. Σε ότι αφορά στην αλιεία είναι σε ζήτηση αυτή τη στιγμή σουπιές, χταπόδια, μαλάκια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περάκης συμπληρώνοντας πως τα ψάρια είναι λίγα, λόγω της μείωσης του αποθέματος, ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα του επαγγελματία ψαρά έχουν γίνει δυσβάσταχτα.
Παρόλα αυτά, όλοι οι αλιείς του Βόλου, έχουν κρατήσει σταθερές και χαμηλές τιμές των προϊόντων, προκειμένου να διευκολύνουν τους καταναλωτές.

Πολλά τα προβλήματα των αλιέων- Μειώνεται το ιχθυοαπόθεμα

Ο κ. Περάκης αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείες, που βρίσκονται αμέτρητες ώρες στη θάλασσα υπό δύσκολες συνθήκες τις περισσότερες φορές.
« Ο αλιέας έχει όρεξη για δουλειά και θέλει να προσφέρει, το θέμα είναι ότι το κόστος είναι αβάσταχτο, το πετρέλαιο, το φορολογικό, που τον κρατάνε πίσω. Εμείς βγαίνουμε απέναντι από το δημαρχείο και πουλάμε λιανική σε όλους , κρατάμε τιμές , σταθερές και χαμηλότερες από τα ιχθυοπωλεία και με φρέσκο προϊόν. Μετά τις 8 κάθε πρωί βγαίνουμε με φρέσκα προϊόντα και το μεσημέρι φεύγουμε, μέχρι τα ξημερώματα, για να πάμε στη δουλειά μας», είπε ο ίδιος.

Όλα έχουν ακριβύνει, τα φελιζόλ, ο πάγος,
τα εργαλεία, τα δίχτυα , τα καύσιμα…

Αναφερόμενος στο ιχθυοαπόθεμα στον Παγασητικό, ο κ. Περάκης επεσήμανε πως τα αλιεύματα στον Παγασητικό έχουν μειωθεί και είναι πολλοί οι παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτό. Επιδερμικά, καθώς το ζήτημα είναι μεγάλο και βαθύ, μερικοί από τους παράγοντες που έχουν επιδράσει αρνητικά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεραλίευση όχι από τους αλιείς, οι καιρικές συνθήκες, ακόμη και οι σεισμοί, το πλαγκτόν, οι ζημιές από φώκιες και δελφίνια κ.α. «Λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα», σχολίασε ο κ. Περάκης.
Σε σχέση με το κόστος, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε πως όλα τα υλικά έχουν αυξηθεί. «Το πετρέλαιο είχε 1,10-1,24 ευρώ και έφτασε το καλοκαίρι μέχρι και 2,10 ευρώ. Δέκα τόνους που θέλουμε τον χρόνο, είναι 22.000 ευρώ από εκεί που θέλαμε 12.000. Είναι μεγάλη η διαφορά και τα λεφτά δεν βγαίνουν. Έχουμε μία στήριξη από την ΕΕ με μερικά χρήματα, καθώς θα δώσει 1000 ευρώ για κάθε σκάφος, όμως όλα έχουν ανέβει, τα φελιζόλ, ο πάγος, τα εργαλεία, τα δίχτυα , τα καύσιμα, τα πάντα», τόνισε ο κ. Περάκης και σημείωσε πως έχουν γίνει συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου και οι αλιείς να λάβουν κάποια αποζημίωση, όπως έλαβαν οι αγρότες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.