Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μαγνησία

Πλωτό μέσο για μεταφορά οχημάτων στις Σποράδες, ζήτησε η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Χωρίς να σημειωθεί κανένα ευτυχώς, δυσάρεστο περιστατικό κύλισε η διάρκεια της χθεσινής ημέρας στις Β. Σποράδες, κατά την οποία, είχαν τεθεί σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, με βάση τον χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδόθηκε από την Γ.Γ.Π.Π. και που ισχύει για σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) πάλι για τις Β. Σποράδες και αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας των Β. Σποράδων.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα.
«Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας των Β. Σποράδων για σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2019», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464, 24213 52459.

Πλωτό μέσο για μεταφορά
οχημάτων στις Σποράδες
Επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητώντας τη διάθεση πλωτού μέσου, για να μεταφέρει μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα στις Σποράδες.
Στην επιστολή της η κ. Κολυνδρίνη αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων υπάγονται διοικητικά οι νήσοι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ). Λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα ως άνω νησιά παρακαλούμε για την διερεύνηση δυνατότητας μεταστάθμευσης πλωτού μέσου αρμοδιότητάς σας, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είναι κατηγορίας 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ) ή 5 (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) για τις Βόρειες Σποράδες».
«Το ως άνω αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται , όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες)», καταλήγει η επιστολή της αντιπεριφερειάρχη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.