Υρώ Μανέ: Αγαπημένος τόπος ο Βόλος και το Πήλιο

Η αγαπημένη ηθοποιός, μίλησε στο Ράδιο-Ένα για την «Ρένα», τονίζοντας ότι «είναι ένας ύμνος στην αγάπη»

Μια γυναίκα με πάθη, που έχει κάνει τις λάθος επιλογές για την κοινωνία και εξιστορεί την απίστευτη ιστορία της, παρουσίασε η γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός Υρώ Μανέ στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση «Ρένα». Ένα «ζωντανό» κείμενο του γνωστού συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ ντύθηκε με την υποκριτική ικανότητα της καταξιωμένης ηθοποιού , η οποία μίλησε στον Ηλία Κουτσερή και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5 για την παράσταση αυτή που έχει αγαπήσει, αλλά και για την μεγάλη αγάπη της, για τον Βόλο και το Πήλιο.

Έχετε μία ιδιαίτερη σχέση με το Πήλιο και την περιοχή μας…

Έχω ιδιαίτερη σχέση με το Πήλιο, έχω σπίτι εδώ, πολλά χρόνια και είμαστε εδώ –με την οικογένειά της- όλα τα καλοκαίρια στο Πήλιο, στις υπέροχες παραλίες και στον Βόλο. Έχω παίξει ξανά στο θέατρο του Βόλου με άλλη παραγωγή. Ο Βόλος και το Πήλιο είναι αγαπημένος τόπος.

Εσείς είχατε αν δεν κάνω λάθος και την ιδέα της μεταφοράς του βιβλίου «Ρένα» στο θέατρο;

Ναι, είχα την ιδέα, βρήκα τον Αύγουστο Κορτώ, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενο όταν το διάβασα. Ο Κορτώ μου το εμπιστεύτηκε κι έγινε απόδοση από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία από την Νικαίτη Κοντούρη και κάναμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία το χειμώνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και είπαμε να… βγάλουμε τη «Ρένα» βόλτα, σε μέρη της πατρίδας μας που οι κάτοικοί της, δεν θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν να μας δουν στην Αθήνα. Ένας πολύ βασικός σταθμός για μένα ήταν και ο Βόλος, που ήθελα οπωσδήποτε να έρθω να παίξω και να επικοινωνήσω αυτό το συναρπαστικό χαρακτήρα της Ρένας με τους θεατές.

Ποια είναι τελικά η Ρένα η Σμυρνιά;

Η Ρένα είναι μια γυναίκα ελευθέρων ηθών, προσφέρει τις ερωτικές της υπηρεσίες, είναι ένα πλάσμα που έχει ζήσει με φόντο την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όλα τα δύσκολα γεγονότα από Μικρασιατική καταστροφή, πόλεμο, εμφύλιο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Μια γυναίκα με πολύ μεγάλη δύναμη και με πολύ …άπλα ψυχής, που το μόνο που δεν την καθορίζει είναι το επάγγελμά της. Δηλαδή όταν παρακολουθούμε τη διαδρομή της, μας συναρπάζει ο τρόπος που αφηγείται τη ζωή της και μας παρασύρει στο δικό της ταξίδι της ζωής και μας προτρέπει για να ζήσουμε κι εμείς μ’ έναν τρόπο αισιόδοξο, γενναιόδωρο και μοναδικό τη ζωή μας.

Γι΄αυτό και το έργο χαρακτηρίστηκε ως ένας ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα;

Ακριβώς! Γιατί αυτή η γυναίκα ερωτεύτηκε έναν αντιστασιακό αριστερό, ο οποίος πήγε στα βουνά και εξαιτίας αυτού του έρωτά της, πλήρωσε πολλά πράγματα με τη στάση ζωής της και τις επιλογές της. Είναι τόσο ιδιαίτερη και τόσο μοναδική η Ρένα, που αγαπιέται από τον κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό τουλάχιστον μου έχουν πει όλοι οι θεατές μέχρι τώρα και αυτό εισπράττω κι από το χειροκρότημα κι απ΄τα σχόλιά τους μετά.

Τον χαρακτηρίσατε κι ως ακραίο ρόλο, γιατί;

Είναι ακραίος ρόλος, γιατί το να αποφασίσεις να μεταπηδήσεις σε μία τέτοια ηρωίδα εκτός του ότι είναι υπέργηρη όταν διηγείται όλα αυτά, πρέπει να μεταβεί και σε άλλες χρονικές στιγμές της ζωής της, γιατί αλλάζει επί σκηνής η εικόνα της για να μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και το ανάποδο είναι κάτι πολύ απαιτητικό συν το γεγονός ότι είναι μία πόρνη που πραγματικά το να διαχειριστείς έναν τέτοιο ψυχισμό κι ένα τέτοιο χαρακτήρα θέλει μια μεγάλη κατάδυση στα βάθη της ψυχής κι ένα πολύ ιδιαίτερο ψάξιμο. Νομίζω πια και είμαι στη χαρούμενη θέση να πω, ότι όλο αυτό απέδωσε και η Ρένα έχει αγαπηθεί, όπως την παρουσιάζουμε.

Η Ρένα δείχνει και τη χαρά νομίζω, την προσδοκία…

Έτσι ακριβώς είναι. Η Ρένα μας προτρέπει να ζήσουμε την κάθε μέρα μας, σαν να είναι μοναδική, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, γιατί μόνο αυτό έχει αξία στη ζωή κατά τη Ρένα.

Η παράστασή σας έχει και τραγούδι;

Είναι μια ευφρόσυνη παράσταση. Στη σκηνή είμαι μαζί με τους εξαίρετους συναδέλφους, Άγη Εμμανουήλ, Κωνσταντίνο Φάμη και Μιχάλη Αβρατόγλου και έχουμε τον Παναγιώτη Τσεβά που κάνει τη μουσική επιμέλεια με τον Κώστα Νικολόπουλο, που και οι δύο είναι εξαίρετοι μουσικοί. Στην παράσταση έχουμε και τραγούδι, έχουμε και πολύ γέλιο αλλά και συγκίνηση. Αυτή είναι η συνταγή που -καμιά φορά λέω κι εγώ-κάνει μια παράσταση να αγαπηθεί από το κοινό και να έχει απήχηση. Η Νικαίτη Κοντούρη έχει φτιάξει έναν κόσμο πολύ μαγικό και ενδιαφέροντα μέσα από εικόνες και σε παλιό πλάνο περνάνε κομβικά γεγονότα της πατρίδας μας και της ιστορίας μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.