Κουκουσέλης: Η αγάπη για τη μουσική και η σκληρή δουλειά με οδηγούν κάθε φορά και σε ένα άλλο επίπεδο

«Το έργο του εκπαιδευτικού είναι εξαιρετικά δύσκολο, πρέπει να εμπνεύσεις…»

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που δικαιολογημένα θεωρείται κεφάλαιο για τον τόπο μας, στον τομέα του. Συνθέτης, ενορχηστρωτής, μουσικός, εκπαιδευτικός, που σε λίγο καιρό συμπληρώνει σαράντα χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στο χώρο της μουσικής, έχοντας καταφέρει πάρα πολλά… Αξιοζήλευτη πορεία, αλλά και πάμπολλες συνεργασίες, με κορυφαίους καλλιτέχνες που τον εκτιμούν και τον εμπιστεύονται. Όπως άλλωστε έκανε και στην τελευταία του ηχογράφηση ο μοναδικός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Αρκετά όμως παράλληλα, είναι τα όσα δεν είδαμε και ακούσαμε ακόμη, καθώς οι σκέψεις και οι στόχοι δεν τελειώνουν ποτέ… Όπως ότι το Φθινόπωρο η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ηχογραφήσει δυο συμφωνικά του έργα σε πρώτη εκτέλεση στο ιστορικό στούντιο «C» του Ραδιομεγάρου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Πότε, πως και γιατί, ξεκίνησε η πρώτη αγάπη σας με τη μουσική;

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τη μουσική μαθαίνοντας ακορντεόν. Με παρότρυναν οι γονείς μου να ξεκινήσω το ταξίδι αυτό, χωρίς να σκέφτομαι ότι θα είναι το επάγγελμα που θα ακολουθήσω. Είχα την τύχη να έχω στα πρώτα μου βήματα εξαιρετικούς δασκάλους. Ξεκίνησα στο ακορντεόν  με τον Αθανάσιο Πλαγερά και στη συνέχεια στα ανώτερα θεωρητικά και το ακορντεόν με τον Μπάμπη Κεχαϊδη. Οι δάσκαλοί μου με το ήθος και το χαρακτήρα τους μου έδωσαν το έναυσμα να αγαπήσω τη μουσική και να γίνει η δεύτερη φύση μου.

Συνθέτης, μουσικός, ενορχηστρωτής, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου έχοντας συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Ήταν κάτι που λέμε σαν … όνειρο που καταφέρατε και υλοποιήθηκε;

Όχι δεν ήταν όνειρο που υλοποιήθηκε, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συμβεί. Η αγάπη για τη μουσική και η σκληρή δουλειά με οδηγούσε κάθε φορά και σε ένα άλλο επίπεδο. Στα δεκαοκτώ ξεκίνησα να παίζω επαγγελματικά σε νυχτερινά μαγαζιά ενώ παράλληλα συνέχιζα τις μουσικές μου σπουδές. Όταν αγαπάς τη μουσική αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα απέραντο ωκεανό και πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή και επιμονή για να τον κολυμπήσεις. Οι σπουδές συνεχίζονταν με απίστευτο ζήλο. Ενορχήστρωση, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση. Παράλληλα συνεργασίες σε παραστάσεις του Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε και της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου τη δεκαετία του 90 με τους: Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Συμεών Κόγκαν, Γιάννη Φέρτη, Λυδία Κονιόρδου, Πέτρο Γαϊτάνο. Έχουν παρουσιάσει συμφωνικά μου έργα η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

 

Μιας που αναφέρθηκα στην ιδιότητα του εκπαιδευτικού, πως νιώθετε που μεταφέρετε τη μουσική γνώση σε νέα παιδιά που δείχνουν να λατρεύουν αυτό που κάνουν και να συνεχίζουν την παράδοση ουσιαστικά του τόπου μας;

Το έργο του εκπαιδευτικού είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρέπει να εμπνεύσεις τους μαθητές δεν αρκεί να ξέρεις. Ο τρόπος που θα μεταφέρεις τις γνώσεις σου και η επαφή που θα έχεις μαζί τους θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της γνώσης. Αισθάνομαι ότι κάνω το χρέος μου  όταν μεταλαμπαδεύω  τη γνώση στα νέα παιδιά, στους μαθητές μου.  Το μάθημα της μουσικής στα σχολεία είναι υποβαθμισμένο μιας και η μουσική είναι μόνο μια ώρα κάθε εβδομάδα, χωρίς αίθουσες μουσικής, χωρίς όργανα. Στα Μουσικά Σχολεία όμως υπάρχει ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, οι απαραίτητες ώρες διδασκαλίες και ένα ευρύ φάσμα μουσικών μαθημάτων για να επιλέξουν οι μαθητές. Έτσι, υπάρχουν οι συνθήκες και οι δυνατότητες να δουλέψεις με τους μαθητές και να καταφέρεις αποτελέσματα εντυπωσιακά. Όταν υπάρχει αγάπη, γνώση και μεράκι από τον εκπαιδευτικό τα αποτελέσματα είναι  εξαιρετικά.

Στον απόηχο της κυκλοφορίας του τελευταίου σας δίσκου, στον οποίο περιλαμβάνεται και η τελευταία ηχογράφηση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ποια είναι η εικόνα και τα σχόλια που έχετε απ΄τους ακροατές σας;

Ο δίσκος «Μια Βροχή Χαλάζι» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021 και έχει κάνει εξαιρετική πορεία σε όλη την Ελλάδα. Το ομώνυμο τραγούδι που το ερμηνεύει μοναδικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου παίζεται από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Νομίζω ότι το τραγούδι αυτό έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική δισκογραφία. Η συγκίνηση και η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη όταν το παρουσιάζουμε στις συναυλίες.  Οι στίχοι του τραγουδιού αναδεικνύουν το θέμα της προσφυγιάς, ένα  κοινωνικό πρόβλημα που ευαισθητοποιεί και συγκινεί τους ακροατές.

Υπάρχουν γενικότερα άνθρωποι του χώρου, που έχουν επιδράσει θετικά την καλλιτεχνική σας πορεία;

Στη μουσική πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά σε όλα τα είδη και σε όλα τα στυλ. Ένα ταξίμι σε ένα λαϊκό δρόμο, μια ερμηνεία σε ένα τραγούδι με επηρεάζει όπως και μια ενορχήστρωση του Paul Mauriat, του Κώστα Γανωσέλη, ένας αυτοσχεδιασμός στο πιάνο του Μάρκου Αλεξίου, η μουσική του John Williams, η 5η συμφωνία του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, οι ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα κ.α.

Υπάρχουν στιγμές της μουσικής σας πορείας, που χαράχτηκαν στο μυαλό σας για κάποιον λόγο; Θέλετε να μας περιγράψετε κάποια;

Τον Ιανουάριο του 2024 η Ορχήστρα και η Χορωδία Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείο Βόλου συνεργάστηκαν με το Διονύση Σαββόπουλο στη συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα παιδιά της «Αμυμώνης». Μου έκανε εντύπωση πως ήταν εκεί σε όλες τις πρόβες ακούραστος, ευρηματικός, να αστειεύεται με τα παιδιά, να τραγουδά και να κάνει εντυπωσιακούς αυτοσχεδιασμούς πάνω στις μελωδίες των τραγουδιών του. Στην αρχή γνωρίζαμε ότι θα πει μόνο ένα τραγούδι με την Ορχήστρα και τη Χορωδία, λόγω και των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, αλλά τελικά στην συναυλία παρέμεινε όλη την ώρα πάνω στη σκηνή μαζί με τα παιδιά και τραγούδησε πέντε τραγούδια.

Τι άλλο είναι ήδη άμεσα στα… «σκαριά», αλλά και τι άλλο θα θέλατε να πετύχετε, μακροπρόθεσμα στη ζωή σας;

Η συναυλία που παρουσίασα φέτος τον Ιούνιο στην Ναυτική εβδομάδα στον Βόλο με την καλλιτεχνική μου ομάδα έχει τον τίτλο «Η δική μου η πατρίδα έχει χωριστεί στα δυο». Ήταν μια συναυλία μνήμης, με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Το πρόγραμμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο.

Το Φθινόπωρο η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ηχογραφήσει δυο συμφωνικά μου έργα σε πρώτη εκτέλεση στο ιστορικό στούντιο «C» του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.  Και τα δυο έργα προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό καθώς επεξεργάζονται παραδοσιακές μελωδίες χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της Δυτικής συμφωνικής μουσικής. Κάνοντας μια ανασκόπηση έχω καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα και με τις τέσσερις ιδιότητες : Συνθέτης, Ενορχηστρωτής, Μουσικός, Εκπαιδευτικός. Σε λίγο καιρό συμπληρώνω σαράντα χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στο χώρο της μουσικής και αισθάνομαι πολύ ευλογημένος για όλα αυτά που έχω καταφέρει.

Που σας βρίσκει κάποιος που θέλει να σας ακούσει, να σας γνωρίσει περισσότερο κλπ ;

Το κανάλι μου στο youTube: Zafeiris Koukouselis

Info για τον Ζαφείρη Κουκουσέλη

Ο Ζαφείρης Κουκουσέλης είναι διπλωματούχος Ακορντεόν, Πτυχιούχος Ωδικής, Αρμονίας (τάξη Μ. Κεχαϊδη), Αντίστιξης (τάξη Α. Αμαραντίδη), Φούγκας (τάξη Ι. Παπαδάτου), Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων (τάξη Ι. Καστρινού) και διπλωματούχος Σύνθεσης (τάξη Δ. Μαραγκόπουλου). Πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. στον Ελληνικό Πολιτισμό και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Master of Music στη Μουσική Παιδαγωγική από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι καθηγητής Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Επίσης, έχει εργαστεί: στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Ρυθμός. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Παράλληλα με τις σπουδές, ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικός εκτελεστής λαϊκών τραγουδιών (ακορντεόν, πιάνο) από τη δεκαετία του 80. Έπαιξε περίπου είκοσι χρόνια σε πάλκα μελετώντας εκ τον έσω την ελληνική λαϊκή μουσική. Έχει παρουσιάσει ποικίλα αφιερώματα ελληνικής μουσικής με τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου Βόλου (Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Νταλάρας, Χρόνης Αηδονίδης) ως Ενορχηστρωτής και Διευθυντής Ορχήστρας, που παρουσιάστηκαν σε θέατρα: Βόλου, Ίμβρο, Δελφούς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μονακό, Ρόδο, Βελιγράδι στην κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση στις εκπομπές «Στην υγειά μας», «Η αυλή των χρωμάτων».

Συνεργάστηκε ως σολίστ του ακορντεόν με την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα (Λάρισα, Κύπρο, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο).  Έπαιξε πιάνο σε συναυλία προς τιμήν της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ́ στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Συνεργάζεται με την μουσικοχορευτική ομάδα της Λέρου «Άρτεμις» σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους τραγουδιστές και δημιουργούς όπως οι: Δ. Σαββόπουλος, Γ. Νταλάρας, Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Κότσιρας, Χ. Αηδονίδης, Κ. Μακεδόνας, Β. Λέκκας, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Μπάσης, Μ. Ασλανίδου, Π. Γαϊτάνος, Γ. Νέγκα, Χ. Γαργανουράκης, Μ. Πυροβολάκης. Παράλληλα έχει ενεργό μουσική δράση σε συγκροτήματα με επίκεντρο την ελληνική μουσική και έχει συμμετοχή σε παραγωγές του Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Βόλου.

Έχει εμφανιστεί στην Ελληνική Δισκογραφία ως Συνθέτης, Ενορχηστρωτής και Μουσικός στις παρακάτω παραγωγές:

2009- «Μέσα σου να χαθώ» παραγωγή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

2012- «Ίμβρος – Τένεδος της μνήμης και της λήθης» παραγωγή Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

2013- «Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε» παραγωγή Γιώργος Θεοφάνους

2014- «Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη» παραγωγή Γιώργος Νταλάρας

2021- «Μια βροχή χαλάζι» παραγωγή εκδόσεις «Μετρονόμος»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.