Ζαφείρης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αναγκαίο το «πάγωμα» των υποχρεώσεων για να επιβιώσει ο τουρισμός»

Επισημαίνοντας την αδυναμία των ξενοδόχων ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις

Η κατάσταση στον Τουρισμό πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, με τον κορωνοϊό να έχει προκαλέσει προβλήματα και αγωνία για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον κο Ζαφείρη οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και δεν προβλέπεται αύξηση στο άμεσο μέλλον. «Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει, δεν θα είναι ένα τουριστικό καλοκαίρι, αλλά πάρα πολύ δύσκολο και εξακολουθούμε να απαιτούμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, που ευελπιστούμε ότι τότε κάτι θα έχει αλλάξει. Αλλιώς θα έχουμε τεράστια προβλήματα και θα συνεχιστεί το γαϊτανάκι με όλα αυτά που συμβαίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς την εφορία και το κράτος γενικά; «Οι πληρωμές του Αυγούστου εκτιμώ ότι θα πάρουν παράταση γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν. Ο επιχειρηματίας που άνοιξε τον Ιούλιο δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και παλιές και νέες υποχρεώσεις ταυτόχρονα» υποστήριξε.

Πάγιο αίτημα όπως αναφέρει είναι το «πάγωμα» των υποχρεώσεων (και όχι η διαγραφή όπως τόνισε καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδικία γι’ αυτούς που πληρώνουν) προς τις τράπεζες. «Με το «πάγωμα» θα μπορεί κάποια στιγμή το κράτος να εισπράττει τουλάχιστον τον ΦΠΑ που θα προκύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς και έχουμε όλοι τον ίδιο προβληματισμό. Ειδικά οι μικροί ξενοδόχοι της περιοχής μας δεν θα μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ φέτος. Τα μέτρα για να μπορέσει να κινηθεί ο Τουρισμός θα πρέπει να έρθουν από την αρχή. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πολλά πράγματα και κάτι ανάλογο περιμένουμε και από το Υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές και για ίδια αντιμετώπιση για τις ομάδες συνεχούς λειτουργίας με τις εποχικές» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός…

Από την άλλη, υπάρχει ακόμη ο έντονος ανταγωνισμός από τα καταλύμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν γεμάτα, χωρίς όρους και ελέγχους, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Σε έρευνα που κάναμε, τα καταλύμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνούν τα ξενοδοχεία και είναι πάνω από 400. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουν όλοι τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως στα ξενοδοχεία έχουμε πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, ενώ είναι άγνωστο τι γίνεται σ’ αυτά τα καταλύμματα. Τα ξενοδοχεία είναι πάλι στο μάτι του κυκλώνα των ελέγχων και βλέπουμε σε άλλες δομές (ταβέρνες και μπαρ) να μην τηρούνται τα μέτρα» τόνισε μεταξύ άλλων, βλέποντας περισσότερα προβλήματα να προκύπτουν με τα τεστ 72 ωρών για κορωνοϊό…

«Η εφαρμογή του μέτρου προκάλεσε ακυρώσεις και επιστροφής χρημάτων μη συνέχισης των κρατήσεων. Μιλάμε για ολική καταστροφή και μόνο με τον κοινωνικό τουρισμό, που πάντα υπήρχε και στη Μαγνησία, δεν λύνεται το πρόβλημα, έστω και με 100% πληρότητα για 15 μέρες τον Αύγουστο. Υπάρχει και το σενάριο επέκτασης της τουριστικής σεζόν αλλά είναι ερώτημα του πώς αυτό θα υλοποιηθεί» σχολίασε σχετικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.