Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η χθεσινή «μάχη» ανακοινώσεων μεταξύ του Αχ. Μπέου και της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή με αφορμή το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και την προσπάθειά της που ευοδώθηκε ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 900.000 ευρώ για τη συντήρησή του. Ο Αχ. Μπέος με διάφορους χαρακτηρισμούς απευθύνθηκε στην Υφυπουργό, πιστεύοντας ότι υποσκάπτει το εγχείρημα που εκείνος έχει αναλάβει να «τρέξει» για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Η Υφυπουργός μίλησε σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, σημειώνοντας ότι δεν εξεπλάγη με τις χυδαιότητες του δημάρχου και προκάλεσε τον Αχ. Μπέο να ενημερώσει τι έχει κάνει ο ίδιος ως υπεύθυνος, για την εξέλιξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.
Σύμφωνα με την κ. Μακρή η χθεσινή αντίδραση του δημάρχου ήρθε πέντε ημέρες μετά το δικό της δελτίο Τύπου, που ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου με την ίδια να σκέφτεται ότι «ενδεχομένως και εύχομαι να μην ισχύει αυτό, οι επαφές στην Αθήνα να μην είχανε αποτελέσματα που θα ήθελε η δημοτική αρχή και ο συνήθης και εύκολος τρόπος είναι «δεν πετυχαίνω κάτι εγώ, γιατί κατάφερες κάτι άλλο εσύ»».
Βέβαια, η ίδια υπογράμμισε πως δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με την δημοτική αρχή και εξήγησε τον οφθαλμοφανή λόγο που ασχολήθηκε για το θέμα τις συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου.
«Εγώ επειδή είμαι δικηγόρος ήθελα το Δικαστήριό μας να είναι άψογο, όπως είναι τα Δικαστήρια άλλων πόλεων. Υιοθετήθηκε σε εκείνη την περίφημη σύσκεψη που έγινε, όχι παρουσία μόνο των στελεχών της ΝΔ όλων των βουλευτών του νομού και των παραγόντων, η άποψη ότι πρέπει να αναλάβει το εγχείρημα ο Δήμαρχος Βόλου και να το προχωρήσει.
Ελπίζω κάποια στιγμή να μάθουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που ανελήφθη με απόφαση και με ευχαρίστηση από τον Δήμαρχο, να μάθουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολυετούς προσπάθειας.
Το είχαμε πει λοιπόν και σε εκείνη τη σύσκεψη και κάποιοι προσπαθούν να το ξεχάσουν, ότι το ένα δεν εμποδίζει το άλλο. Το κτήριο που είναι διατηρητέο μην φανταστεί κανείς ότι θα το αφήσει η πολιτεία να καταρρεύσει και να γίνει οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Το κτήριο ως διατηρητέο, το λέει και η λέξη του θα παραμείνει και θα είναι κόσμημα στην πόλη του Βόλου είτε είναι για συνέδρια, για αρχειακό υλικό, βιβλιοθήκη. Αυτό θα πρέπει να το περιφρουρήσουμε», υπογράμμισε η Υφυπουργός και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστές, οι πολίτες πηγαίνουν τώρα για την απονομή της δικαιοσύνης σε αυτό το κτήριο που δεν έχει ούτε τουαλέτες. Δεν αντέχει στην κοινή λογική, γι’ αυτό και κάνω δεύτερες σκέψεις, η προσπάθεια να μην συντηρηθεί το υπάρχον δικαστικό μέγαρο».
Μάλιστα η κ. Μακρή δεν έμεινε μόνο στην απάντησή της για τον λόγο που προχώρησε ουσιαστικά στην εξεύρεση κονδυλίου για την αναγκαία συντήρηση των Δικαστηρίων, σχολίασε και ιδιαιτέρως καυστικά τα γραφόμενα του Δημάρχου Βόλου.
«Πέρα από τις συνήθεις χυδαιότητες, που ουδείς πια εκπλήσσεται υπήρξε μία αξιοσημείωτη πρόοδος στη χρήση των ελληνικών έστω και καθ’ υπαγόρευση», σημείωσε.
Δεν αισθάνομαι θύμα- Θα προστατεύσω τον εαυτό μου
Η κ. Μακρή όμως απάντησε ευθέως στο ερώτημα γιατί χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να αντιληφθεί και η ίδια τη χυδαιότητα των λόγων του Αχ. Μπέου και να υπάρξει αντίδραση. Η ίδια κινούμενη θεσμικά δεν είχε το δικαίωμα να κριτικάρει αιρετούς. Όμως αυτό δεν ισχύει όταν εκείνοι ξεφεύγουν από τον θεσμικό τους ρόλο.
«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Ήμουν αποδέκτης μιας λεκτικής επίθεσης. Προφανώς από το ύφος και τη συμπεριφορά καθενός και καθεμιάς ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως θεωρούμε την πολιτική, πως τη δική μας δημόσια συμπεριφορά και τον δημόσιο διάλογο υποστηρίζουμε. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Ξέρει ο κόσμος.
Έχω αναπτύξει την αντίληψη ότι τους αιρετούς, που έχουν τη νομιμοποίηση από τον κόσμο, γιατί την έχει η δημοτική αρχή, οφείλω να τους σέβομαι και δεν έχω το δικαίωμα να τους κριτικάρω εγώ. Όταν όμως αυτοί ξεφεύγουν από το θεσμικό τους ρόλο και δεν καταλαβαίνουν ότι τον σεβασμό που τους αποδίδω, για θεσμικούς και μόνο λόγους οφείλουν να μου τον ανταποδώσουν, τον εαυτό μου θα τον προστατεύσω, γιατί κι εγώ νομιμοποίηση από τον κόσμο έχω», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή.
Η ίδια δε, αναμένει όπως είπε με πολύ ενδιαφέρον ο Δήμαρχος να πληροφορήσει όλους για τις εξελίξεις για την τύχη του νέου Δικαστικού Μεγάρου.
«Καλό είναι να μάθουμε όλοι τι προχωράει, πως προχωράει και σε ποια φάση βρίσκεται. Αντί να να επιτίθεται κάποιος σε μία Υφυπουργό της ΝΔ με τις χυδαιότητες τις γνωστές που δεν εκπλήσσουν κανέναν.
Ας μας πει τι έχει κάνει εκείνος και να το χαιρετήσουμε και να το βοηθήσουμε όλοι» κατέληξε η κ. Μακρή.
Στα νησιά για παράδοση εκπαιδευτικού υλικού
Στο μεταξύ η Υφυπουργός Παιδείας βρίσκεται στα νησιά των Β. Σποράδων, έχοντας επισκεφθεί Αλόννησο και Σκόπελο και σήμερα μεταβαίνει στη Σκιάθο, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς, να δει από κοντά πως «τρέχει» η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και να παραδώσει υπολογιστές, υλικό από την ΚΤΥΠ, θρανία, ερμάρια και οτιδήποτε ζητήθηκε.
«Συνάντησα εκπαιδευτικούς με όρεξη και διάθεση, όχι χωρίς κριτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση. Ούτε κι εκείνοι ούτε κι εμείς θεωρούμε ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Σε κάθε περίπτωση είδα ανθρώπους που έχουν όρεξη να υπηρετήσουν αυτό για το οποίο ετάχθησαν. Κι αυτό είναι κάτι που με ευχαρίστησε», είπε η ίδια.
Όλοι οι Δήμοι ιδρύουν σχολεία, πλην του Δήμου Βόλου
Η κ. Μακρή τόνισε πως με την βοήθεια των δημοτικών αρχών έχουν ιδρυθεί σχολεία στα νησιά κι αυτό οφείλεται αρχικά στις δημοτικές αρχές, που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. «Καρφί» όμως πέταξε η Υφυπουργός για τον Δήμο Βόλου, που ως γνωστό εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει δημιουργήσει κανένα νέο σχολείο και αρνείται να δώσει τελευταίως το κτήριο της εφορίας στη Ν. Ιωνία για να λειτουργήσει ακόμη ένα ΕΠΑΛ.
«Έχουμε ιδρύσει με τη βοήθεια των δημοτικών αρχών σχολεία, γιατί οι πρωτοβουλίες για να ιδρυθεί μία νέα σχολική μονάδα, δηλαδή να βρεθεί το οικόπεδο το κατάλληλο κτήριο, ξεκινούν από τους δημάρχους, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και ο Βόλος δεν εξαιρείται από αυτή, ενώ δημιουργήσαμε εργαστήρι για τα παιδιά με αναπηρία στη Σκιάθο.
Δημιουργήσαμε Εσπερινό ΕΠΑΛ και στα τρία νησιά, δημιουργήσαμε εσπερινό Γυμνάσιο. Είναι κάτι που με κάθε αφορμή και σε κάθε περίπτωση θα το εκθειάζω, γιατί έχει γίνει σε όλους τους Δήμους, πλην του Δήμου Βόλου και δείχνει πως πραγματικά προτεραιοποιούνται οι ανάγκες της εκπαίδευσης για δημοτικούς άρχοντες οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μέσα στη σοβαρή αποστολή τους και αυτό», υπογράμμισε η κ. Μακρή.
Η ίδια εξήγησε για ακόμη μία φορά πως τα κτήρια τα βρίσκει η δημοτική αρχή, τα ελέγχει το Υπουργείο και εάν είναι κατάλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες ίδρυσης.
Παράλληλα, όπως σχολίασε, με αφορμή και σχολείο στη Σκιάθο, που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας «υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχουν και οι κατάλληλες συνέργειες, πρέπει κυρίως και πρωτίστως να υπάρχει βούληση και η θέληση μίας δημοτικής αρχής να επενδύσει και στην εκπαίδευση κι αυτό πάντοτε θα το αναδεικνύω ως κάτι εξαιρετικά θετικό. Η στοιχειώδης ανταπόκριση που περιμένει κανείς από τη δημοτική αρχή είναι να ξεκινήσει μία διαδικασία να ιδρυθεί ένα καινούργιο σχολείο» και συμπλήρωσε πως εξετάζεται ήδη η πρόταση του Δήμου Ν. Πηλίου για ίδρυση ΕΠΑΛ στα Καλά Νερά.
Να μην ανησυχούν οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί
Παράλληλα η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στην αγωνία των δόκιμων εκπαιδευτικών, που παρά τη διετή πρόσληψή τους δεν μονιμοποιήθηκαν. Η Υφυπουργός είπε πως υπάρχει ένα νομικό θέμα, έσπευσε όμως να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς να μην ανησυχούν μια και το θέμα έχει ρυθμιστεί και μέσω δικαστικών αποφάσεων. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την μονιμοποίησή τους. Δεν υπάρχει φόβος θα γίνει ταχύτατα, θα λειτουργήσει αναδρομικά. Δεν θα χάσουν κανένα δικαίωμα», σημείωσε.
Τέλος ανέφερε πως και η Μαγνησία εντάχθηκε στο ευεργετικό μέτρο του 2% για την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ, εξηγώντας πως στην απόφαση του Υπουργού περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές που είχαν κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου