Ζηργάνος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο Νότιο Πήλιο»

Ερωτηματικά για την υγεία των πολιτών, την αξία της γης και τον Τουρισμό

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και η έκδοση των αδειών από τη ΡΑΕ έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις, με τον Δήμο να έχει ήδη εκδώσει σχετικό ψήφισμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Για τον προβληματισμό αυτόν μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο δημοτικός σύμβουλος Νοτίου Πηλίου με την Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών, Στάθης Ζηργάνος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καν ενημέρωση για τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Το θέμα αυτό υπάρχει από το 2015 και τα υπηρεσιακά έγγραφα δείχνουν ότι η πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων στο Νότιο Πήλιο ανερχόταν στις 202 ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με την εδαφική έκταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι 243 ανεμογεννήτριες και μπορεί ν’ αυξηθεί αυτός ο αριθμός» σημείωσε ο κ. Ζηργάνος, αναφερόμενος στη συνέχεια σε σοβαρά θέματα που προκύπτουν.  «Έχουμε στον Λαύκο τον υποσταθμό της ΔΕΗ κοντά στην κατοικημένη περιοχή, με πάγιο αίτημα την απομάκρυνσή του. Ήταν ευκαιρία τώρα αυτό να συμβεί με την ηλεκτροδότηση της Σκιάθου από την Εύβοια. Τυχόν εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων του Λαύκου. Έχει σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και με τον ήχο, που είναι γύρω στα 60 dB ανά πυλώνα» ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και για την πανίδα.

Σημαντική θα είναι από εκεί και πέρα και η μείωση της αξίας της γης, κάτι που προκαλεί ακόμη περισσότερες αντιδράσεις από τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα από τα μέλη του τουριστικού κλάδου, που έχουν ήδη τοποθετηθεί εναντίον αυτών των εγκαταστάσεων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα θέματα της αισθητικής ρύπανσης αλλά κυρίως της δασοπυρόσβεσης, καθώς ανάμεσα από Λαύκο-Μετόχι και Λαύκο-Μικρό περνούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και θα υπάρχει πρόβλημα με το πέρασμά τους.

«Εμείς θέλουμε να εξηγήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Το ενεργειακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται κυβερνητικός σχεδιασμός. Έχουν μελετήσει ποτέ το μείγμα ενεργειακής παραγωγής; Πόσες ανεμογεννήτριες έχουν μπει; Πόσες χρειάζονται ακόμα;» αναρωτήθηκε ο δημοτικός Σύμβουλος Νοτίου Πηλίου, συμπληρώνοντας ότι οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας είναι πολλές και για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό υδροηλεκτρικό στο Παναγιώτικο. Επεσήμανε εξάλλου ότι όλη αυτή η ενέργεια δεν είναι για τον τόπο αλλά για τα μεγάλα κέντρα και θα μπορούσε να υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός για να μην πέφτει όλο το βάρος στην περιφέρεια.

«Εμείς ζητήσαμε με επιστολή προς τους βουλευτές να ενημερωθούν και να μας ενημερώσουν και να δούμε τις επιπτώσεις συνολικά. Έχουμε σε άλλες περιοχές παραβάσεις και πληρώνουμε και πρόστιμα από πάνω. Κανονικά οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν υπεράκτια, όπως σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αλλά υπερέχει η λογική του ελάχιστου κόστους για το μέγιστο κέρδος» ανέφερε ο κ. Ζηργάνος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.