Ζήσης Αργυρόπουλος: Υδατικό, ερημοποίηση, διάβρωση του εδάφους «πληγές» στη Θεσσαλία

Το ρίσκο στις καλλιέργειες θα γίνει τόσο μεγάλο που δεν θα μπορέσει κανένας ασφαλιστικός φορέας να αποζημιώνει !

Το γεγονός ότι πρέπει να προστατέψουμε τη Θεσσαλία από τα ακραία φαινόμενα και να αντιμετωπίσουμε άμεσα προβλήματα όπως το υδατικό, η ερημοποίηση και η διάβρωση του εδάφους, ώστε να έχουμε αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Ζήσης Αργυρόπουλος χημικός – περιβαλλοντολόγος.
Όπως είπε, ο Ιούνιος είναι ο μήνας της μετάβασης από άνοιξη σε καλοκαίρι και υπάρχει μεγάλη αστάθεια στον καιρό και καλό είναι να μην τα .. «ρίχνουμε» όλα στην κλιματική αλλαγή, υπάρχει από την άλλη μεριά η ανικανότητα και ο μη προγραμματισμός.
Ο κ. Αργυρόπουλος εξήγησε ότι τα κλιματικά μοντέλα για τη Θεσσαλία προβλέπουν κάποια πράγματα και θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

«Να δούμε πως θα μεταβληθεί η κλιματική ζωνοποίηση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλία οι περιοχές στις οποίες σημειώνονται κατά κύριο λόγο χαλαζοπτώσεις και θα πρέπει να προστατέψουμε την παραγωγή με αντιχαλαζική προστασία. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τη Θεσσαλία με τέτοιο τρόπο, με ζωνοποίηση καλλιεργειών, κάτι που αναφέρει κατά κόρον ο καθηγητής κ. Δαλέζιος, για προστασία των καλλιεργειών σε ευπρόσβλητες περιοχές από ακραία φαινόμενα», τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος.
Όπως είπε, πρέπει να δούμε πως θα μεταβληθεί η κλιματική ζωνοποίηση, για να δούμε τι καλλιέργειες πρέπει να γίνουν και πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε τι νερό θα έχουμε.

«Πολύ μεγάλο ρίσκο στις
καλλιέργειες των δημητριακών»

Ο χημικός- περιβαλλοντολόγος ανέφερε ότι η Μεσόγειος είναι στη διακεκαυμένη ζώνη και αν στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς στην περιοχή μας θα έχει αυξηθεί 1,5 με 1,6 βαθμούς και από κει και πέρα προβλέπεται ότι το ρίσκο στις καλλιέργειες θα γίνει τόσο μεγάλο που δεν θα μπορέσει κανένας ασφαλιστικός φορέας να αποζημιώνει τους αγρότες ή να παίρνουμε μια παραγωγή που να μας εξασφαλίσει την αυτάρκεια. Εξήγησε δε ότι αν η θερμοκρασία ανεβεί και έχουμε καύσωνες που «σέρνονται» για πολλές μέρες ή πολύ συχνές εναλλαγές του καιρού, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο στις καλλιέργειες των δημητριακών, ενώ περισσότερο απ’ όλα κινδυνεύει το μέλι και δη οι ντόπιες ποικιλίες, όπως προκύπτει από μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για όλη την Ευρώπη.

«Η Θεσσαλία έχει επείγοντα προβλήματα να λύσει»

Όπως ανέφερε, για να γίνει αυτό, η Θεσσαλία έχει επείγοντα προβλήματα να λύσει, όπως το υδατικό, η ερημοποίηση και η διάβρωση του εδάφους πάνω στο οποίο στηρίζεται η αγροτική παραγωγή και αν το χάσουμε ή αν γίνει υπογόνιμο και δεν μπορεί να αποδώσει, δεν έχει νόημα να συζητάμε για όλες τις άλλες παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας.
Ο κ. Αργυρόπουλος είπε ότι τα θέματα αυτά αφορούν κυρίως τους θεσμικούς φορείς και οι πολίτες ελάχιστα μπορούν να κάνουν, όπως να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να μην πετούν φαγητό, κάτι που δεν είναι και ηθικό, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.