Ζήσης Μαμούρης: «Εδώ και χρόνια τα Πανεπιστήμια ζητούν μείωση των εισακτέων»

Τι απαντά ο Πρύτανης του ΠΘ για τη μείωση των εισακτέων που αποφάσισε το Υπουργείο

Εδώ και χρόνια τα ελληνικά Πανεπιστήμια ζητούν, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, μείωση των εισακτέων από το Υπουργείο Παιδείας και φέτος ίσως είναι η πρώτη χρονιά που τελικά η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαμούρης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη δεν γνωρίζει ακόμη εάν η μείωση αυτή έγινε οριζόντια ή ακολουθήθηκαν ορισμένα κριτήρια. Πάντως υπήρχαν τμήματα τα οποία ζήτησαν μείωση των εισακτέων τους, όμως δεν εισακούστηκαν.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Μαμούρης, φέτος το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ και αυτός είναι κατά 9000 περίπου μειωμένος, φτάνοντας σε ένα ποσοστό 12%.

« Όλα τα Πανεπιστήμια εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των εισακτέων.  Εμείς, στο ΠΘ πέρυσι είχαμε ζητήσει 2000 φοιτητές λιγότερους απ’ ότι το Υπουργείο δίνει κι αυτό όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε καψόνια στα παιδιά, αλλά για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε αξιοπρεπώς τους φοιτητές θα πρέπει σε κάθε τμήμα να έχουμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών που δεν ξεπερνά την δυνατότητα του κάθε τμήματος για εκπαίδευση, εργαστήρια κτλ», επεσήμανε ο Πρύτανης του ΠΘ, συμπληρώνοντας πως ναι μεν πέρυσι το ΠΘ ζήτησε μείωση 2000 φοιτητών, έλαβε όμως 500 φοιτητές παραπάνω.

Σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη απόφαση κι αυτή είναι μια κυβερνητική απόφαση ή μια απόφαση των Πανεπιστημίων, ο κ. Μαμούρης ξεκαθάρισε πως είναι μία κυβερνητική επιλογή, καθώς η μείωση δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά σε όλα τα Τμήμα. Έφερε δε ως παράδειγμα το Τμήμα Βιοχημείας από το οποίο προέρχεται στο οποίο οι εισακτέοι και πέρυσι και φέτος είναι σταθεροί δηλαδή 130.

«Οι εγκαταστάσεις που έχουμε δεν είναι για 130, είναι για λιγότερους και αναγκαζόμαστε να «σπάμε» τους φοιτητές σε πολλά τμήματα για να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε όλο αυτό τον κόσμο. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την ίδια εκπαίδευση είτε είναι 50 είτε 200 φοιτητές, αλλά ο φόρτος εργασίας για το προσωπικό είναι τετραπλάσιος όταν έχουμε μια μεγάλη ομάδα πρωτοετών φοιτητών. Δεν ξέρω εάν εισακούστηκαν οι επιθυμίες των Πανεπιστημίων και Τμημάτων και εάν αυτή η μείωση είναι μονομερής προς ορισμένα τμήματα. Σε τμήματα που ζητήσαμε μείωση πάντως, δεν έχουμε μείωση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαμούρης επεσήμανε πως κάθε πανεπιστήμιο ζητάει την προσαρμογή των εισακτέων στα επίπεδα που μπορεί να εκπαιδεύσει και να δώσει μια αξιοπρεπή εκπαίδευση χωρίς προβλήματα ούτε για τους φοιτητές, ούτε για το διδακτικό προσωπικό. «Αντ’ αυτού είχαμε διαχρονικά αύξηση των φοιτητών. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν κάποιοι λιγότεροι φοιτητές και σε πανελλαδικό επίπεδο φτάνει στο 12%. Δεν ξέρω πως θα διαχειριστεί το Υπουργείο αυτή τη μείωση, γιατί σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής ενδεχομένως θα μείνουν αρκετοί νέοι εκτός ΑΕΙ φέτος και μπορεί να φτάσουμε σε αριθμούς ρεκόρ. Αυτά τα παιδιά και αυτές οι οικογένειες τι θα κάνουν δεν είναι απολύτως κατανοητό και προφανώς. Ανέκαθεν ζητάμε αύξηση των υποδομών, του διδακτικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού. Αντ’ αυτού είχαμε αυξήσεις μόνο σε φοιτητές, τα υπόλοιπα ήταν λίγο στάσιμα», τόνισε ο ίδιος.

Βέβαια, επεσήμανε πως στο ΠΘ έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις προσωπικού αυτό όμως οφείλεται και στην προσπάθεια να συνενωθούν τρία διαφορετικά ιδρύματα και  το Υπουργείο είχε δώσει αρκετές θέσεις για να μπορέσει το τοπικό Ίδρυμα να ανταπεξέλθει σε αυτή τη συνένωση.

 

Πρόβλημα το θέμα της στέγασης των φοιτητών

Αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης των φοιτητών και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και το ενδεχόμενο μετά τη Βαμβακουργία να υπάρχει νέο πρόγραμμα και σχεδιασμός για τη διανομή φοιτητών ο κ. Μαμούρης σχολίασε πως «για τα οικόπεδα που έχει το ΠΘ ανεξαρτήτως από που προέρχονται και ποια είναι η διαθεσιμότητά τους, από τη στιγμή που εκπονείται ένα σχέδιο μέχρι τη στιγμή που θα κτιστεί αυτό το κτήριο μπορεί να περάσουν και δέκα χρόνια. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένας ιδιώτης που μπορεί να πάρει άνετα ένα δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα και να αρχίζει να κτίζει. Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος σχεδιασμός».

Στην προηγούμενη Σύνοδο Πρυτάνεων το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά, καθώς το πρόβλημα του ΠΘ με τις λίγες εστίες αντιμετωπίζουν κι άλλα Πανεπιστήμια. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τέθηκε στο τραπέζι η δυνατότητα ενοικίασης ξενοδοχειακών μονάδων, όμως για τον Βόλο, αυτή η πρόταση, όπως επεσήμανε ο κ. Μαμούρης είναι ανέφικτη, καθώς η περιοχή δεν έχει μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για προσφέρουν μεγάλο αριθμό δωματίων.

«Το κράτος θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει. Όταν συζητάμε για εξωστρέφεια, για άνοιγμα των Πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ύπαρξη φοιτητικών εστιών και την ύπαρξη υποδομών που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν για λιγότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τους φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό που θα έρχεται στην Ελλάδα και στα Πανεπιστήμια. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο θα στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εστιών. Υπάρχει και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσω των ΣΔΙΤ και πολλά Πανεπιστήμια προστρέχουν σε αυτό το μοντέλο κατασκευής εστιών, αλλά κι αυτό καθυστερεί αρκετά», επεσήμανε ο ίδιος αναφορικά με το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σε ότι αφορά στο ΠΘ ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του στα επόμενα τρία χρόνια να υπάρχει ο αριθμός των εστιών που έχουν προβλεφθεί, όμως και πάλι αυτός θα είναι λίγος, εάν δει κάποιος μελλοντικά πως στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια θα «ανοίξει» το τοπικό Ίδρυμα πολλά ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά.

«Στο Πανεπιστήμιο θα έχουμε εισροή αρκετών φοιτητών παγκοσμίως και ιδίως από την Κίνα. Μένει να δούμε τον αριθμό αυτών από την επιτυχία των προγραμμάτων», είπε ο κ. Μαμούρης.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.