«Ζητούν βοήθεια άνθρωποι της διπλανής πόρτας- Είναι οι αόρατοι, οι καταδικασμένοι»

Σημαντικό έργο στη στήριξη οικογενειών παράγει η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου

Δέκα οικογένειες από τον Βόλο εξέπεμψαν SOS τις προηγούμενες ημέρες ζητώντας βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με τους υψηλούς λογαριασμούς. Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου κινητοποιήθηκε και έκανε γνωστή την ανάγκη αυτών των οικογενειών με μικρά παιδιά και μέσω των social media προσπάθησε να τους παρέχει στήριξη. Ο κ. Γρηγόρης Γαγάρας, μέλος της Ομάδας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι που «χτυπούν» την πόρτα της Ομάδας Αλληλοβοήθειας, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εργαζόμενοι κυρίως, που όμως δεν μπορούν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας να τα βγάλουν πέρα. «Είναι οι αόρατοι, οι καταδικασμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαγάρας, δίνοντας την εικόνα των ανθρώπων που πλέον ζητούν βοήθεια.

 

Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με αφορμή την πανδημία και τις καραντίνες. «Ο σκοπός μας δεν ήταν να φτάσουμε ως εδώ, αλλά κρίθηκε απαραίτητο από την ίδια την κοινωνική ανάγκη και το γεγονός ότι μετά την πανδημία μπήκαμε και σε μια διαδικασία με την ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή ακρίβεια, που οι άνθρωποι που στηρίζαμε δεν μπόρεσαν ουσιαστικά ποτέ να ορθοποδήσουν», επεσήμανε ο κ. Γαγάρας.

Οι οικογένειες που απευθύνονται στην Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου, όπως εξήγησε ο κ. Γαγάρας δεν είναι οικογένειες μακροχρόνια ανέργων ή ανθρώπων που δεν δουλεύουν και επιδοτούνται. «Μιλάμε για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που συναντάμε κάθε μέρα στον δρόμο,  για ανθρώπους που δουλεύουν, παίρνουν τον βασικό μισθό, ο οποίος όμως λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας φτάνει μέχρι 20 του μήνα και πολύ λέω. Για τις υπόλοιπες ημέρες δεν φτάνουν. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουμε όλοι όσοι κυκλοφορούμε στην κοινωνία ότι εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών αυξήσεων σε όλα τα είδη και τα αγαθά, ο μισθός δεν φτάνει κι αν βάλουμε και το στεγαστικό και τα υψηλά ενοίκια, είναι μαθηματικά τα πράγματα και δεν φτάνουν τα χρήματα», σημείωσε.

Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας αυτοοργανώθηκε στα πλαίσια της οριζόντιας αλληλεγγύης, δηλαδή ο ένας με τον άλλον, σε επίπεδο γειτονιάς και σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε να στηρίξουν ανθρώπους και οικογένειες ώστε να βοηθήσει η Ομάδα συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ειδή πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ανακουφιστούν και να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περίσσευμα για  να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στους κοινωνικούς φορείς λόγω και του Ε1, αλλά εδώ φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενόψει του χειμώνα ώστε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας να περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους, γιατί εάν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η οικογένεια με 10.000 ευρώ τον χρόνο, πόσο μάλλον οι οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας με 5000 ευρώ τον χρόνο. Είναι αόρατοι, είναι καταδικασμένοι», επεσήμανε ο ίδιος.

Ντρέπονται και παρακαλούν για την ανωνυμία τους

Ο κ. Γαγάρας τόνισε πως οι άνθρωποι που προσεγγίζουν την Ομάδα για βοήθεια ντρέπονται, παρακαλούν για την ανωνυμία τους και ζητούν διακριτικότητα, μιας και είναι η πρώτη φορά που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν λίγο λάδι ή απορρυπαντικά, γάλα και κρέας για τα παιδιά τους.

«Προσπαθούμε διακριτικά και με σεβασμό στην ανάγκη του συνανθρώπου να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη διακριτικότητα για να μην εκτεθούν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί είναι λεπτές ισορροπίες καθώς είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι υπάλληλοι σε μάρκετ, σε μαγαζιά που τους συναντάμε κάθε μέρα αλλά δεν φτάνουν τα χρήματά τους για να έχουν πρόσβαση σε γάλα και κρέας για το παιδί τους. Είναι οι αόρατοι του κοινωνικού συνόλου που ναι μεν θεωρούνται προνομιούχοι γιατί έχουν περισσότερο εισόδημα, αλλά ακόμα και αυτή η κατηγορία των συνανθρώπων μας έχει φτάσει στο τέλμα και μιλάμε για τέλη Σεπτέμβρη, χωρίς να αναλογιστούμε τον χειμώνα που έρχεται και τους λογαριασμούς που θα τριπλασιαστούν», επεσήμανε ο κ. Γαγάρας, τονίζοντας πως υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη τάση ανθρώπων και οικογενειών που ζητούν βοήθεια, σχολιάζοντας πως οι δέκα οικογένειες είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου.

Μάλιστα σημείωσε πως η Ομάδα δεν ανέμενε να δεχτεί αυτά τα μηνύματα τον Σεπτέμβριο, μια περίοδο δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται ακόμη θέρμανση, με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει πως τον Οκτώβριο οι ανάγκες θα διπλασιαστούν κι έπειτα θα τριπλασιαστούν.

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου

Στο μεταξύ ο κ. Γαγάρας αναφέρθηκε και στην ανταπόκριση των Βολιωτών που είναι μεγάλη και οι ανάγκες γρήγορα καλύπτονται. Ωστόσο επιθυμία της Ομάδας είναι να ενταχθούν κι άλλοι άνθρωποι και να συνδράμουν στη βοήθεια.

Σημειώνεται πως η συγκέντρωση των αγαθών γίνεται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ στο Cafe Hive, στην οδό Αναλήψεως με Κασσαβέτη, ενώ η Ομάδα συστήνει τη χρήση δωροεπιταγών από τα μάρκετ προκειμένου κάθε οικογένεια να μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα που χρειάζεται.

Ο κ. Γαγάρας τόνισε δε πως οι εθελοντικές ομάδες έχουν και πεπερασμένα όρια και  δεν μπορούν τα μέλη τους να πληρώνουν  λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ καθώς δεν διαχειρίζονται ποσά τέτοιας κλίμακας.

« Εμείς θα είμαστε εδώ, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού. Ίσως ξαμοληθούμε και στα μάρκετ για να συγκεντρώνουμε τρόφιμα, για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε σε οικογένειες με μικρά παιδιά τουλάχιστον γάλα και κρέας. Είναι απάνθρωπο το 2022 να υπάρχουν παιδιά τα οποία στερούνται την πρόσβαση σε γάλα και κρέας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε την προσδοκία της συνεργασίας, που ήδη υπάρχει, με την Μητρόπολη και τον Δήμο, ώστε να ανακουφίζονται οι ευαίσθητοι συμπολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.