Αγώνας δρόμου για την εγγραφή στο Μητρώο

Αντιδρούν τα σωματεία και οι σύλλογοι στη γραφειοκρατία και στις ασφυκτικές προθεσμίες

Βασικός στόχος εδώ και πολλά χρόνια είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους και να φανεί πραγματικά ποιοι έχουν αληθινή δραστηριότητα και ποιοι κρατούν απλά τις σφραγίδες για να ψηφίζουν σε Ενώσεις και Ομοσπονδίες, ή να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις. Η δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όπως αναφέρουν εκπρόσωποι αληθινών και υγειών σωματείων και συλλόγων, ωστόσο και οι ίδιοι έχουν πλέξει στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας που απαιτείται, και ενώ οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι πάρα πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις η συγκέντρωσή τους καθίσταται αδύνατη, αφού αρκετές Ενώσεις παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ΄αυτό το κυνήγι του χαμένου θησαρού προστίθεται και… ένα ακόμα παρόμοιο, αφού τα σωματεία και οι σύλλογοι που δεν έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση θα πρέπει να την αποκτήσουν προτού προχωρήσουν σε εγγραφή στο Μητρώο. Άλλη γραφειοκρατεία από εκεί και άλλη αναζήτηση δικαιολογητικών.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στο site της ΓΓΑ  και θα παραμείνει σε ισχύ έως και την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Οπότε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα μέχρι εκείνη την ημερομηνία όποιος πρόλαβε! Όμως τα εμπόδια είναι υπαρκτά για όλους και όχι μόνο για τα σωματεία-«σφραγίδες»…

«Ο ΓΣ Βόλου υπάρχει από το 1896 και υποτίθεται ότι όσοι σύλλογοι έχουν συσταθεί πριν το 1955 παίρνουν αυτόματα την ειδική αθλητική αναγνώριση αλλά και αυτό είναι ακόμη μπερδεμένο» έλεγε στο «Magnesiasports» o πρόεδρος του συλλόγου, Αντώνης Χιώτης για να συμπληρώσει ότι: «Είναι δυνατόν ένας σύλλογος που υπάρχει προ Ομοσπονδιών και Ενώσεων να είναι σύλλογος-«σφραγίδα», με 130 χρόνια ζωής και έχουν βγάλει έναν μεγάλο αριθμό πρωταθλητών;».

Από την άλλη η αθλητική αναγνώριση, όπως επισημαίνει ο κ. Χιώτης δίνεται ανά τμήμα. «Αν μάλιστα εξαιτίας της κρίσης κάποια τμήματα ενός συλλόγου έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και άλλα λειτουργούν κανονικά τι γίνεται;» αναρωτιέται και ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων.

Τα εμπόδια συνεχίζονται…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τα σωματεία για να μπουν στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» τους ζητούνται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Σύνθεση Δ.Σ..

-Καταστατικό επικυρωμένο

-Πιστοποιητικό μεταβολών από το Πρωτοδικείο και ότι είναι εγγεγραμμένο το σωματείο

-Απολογισμό του 2019

-Προϋπολογισμό του 2020

-Παραστατικό και ΑΦΜ

-Πόσα μέλη είναι ενεργά και εγγεγραμμένα

-Την κατάσταση αθλουμένων μελών

-Βεβαίωση από την εκάστοτε Περιφέρεια ότι είναι θεωρημένα τα βιβλία της Ένωσης

-Βεβαίωση από την Ομοσπονδία ότι είναι μέλος της και που αγωνίζεται / σε ποιά κατηγορία

-Εάν έχει προπονητή και το συμβόλαιό του

-Εάν έχει διοικητικό προσωπικό.

Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά… Άλλοι σύλλογοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό (αν είναι δυνατόν…), άλλοι δεν έχουν επισημοποιήσει την εκλογική διαδικασία για ανάδειξη ΔΣ παρουσία δικηγόρου (έχουν και την ευθύνη τους οι σύλλογοι…Α) πριν τον Μάρτιο του 2019, άλλοι δεν μπορούν να βρουν όλα τα δικαιολογητικά.  Πάντως η ΓΓΑ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού επιμένουν ότι η οικονομική στήριξη των σωματείων θα είναι διαθέσιμη μόνο εφόσον έχουν εγγραφεί το Μητρώο, τη στιγμή που έχει υπάρξει και διαμάχη με Ομοσπονδίες, όπως η ΕΟΚ και ο ΣΕΓΑΣ, που παρουσιάζονται ως μη συνεργάσιμες και με την έτερη πλευρά να απαντά ότι είναι ευθύνη των συλλόγων η εγγραφή και όχι των Ομοσπονδιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.