Αγωνία για το αύριο από τον πρόεδρο του ΕΟΣ Βόλου

Μπορεί αρκετά σωματεία να έλαβαν την ενίσχυση από τη ΓΓΑ , με τα ποσά να ξεκινούν από τις 2500 ευρώ, αλλά σε πλείστες περιπτώσεις, αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν τις πλέον βασικές ανάγκες, που έχουν αυξηθεί, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν λόγω της καραντίνας και την αναστολή κάθε δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Βόλου, Ηλίας Μήλιος φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σύλλογο που εκπροσωπεί, προβλέποντας ότι το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό και δύσκολο…

όπως τονίζει σε κείμενό του, ο κορωνοϊός και το γενικότερο «κλείσιμο» του Αθλητισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει φέρει πολλές οικονομικές δυσκολίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο οποίος δέχτηκε πλήγμα και το μέλλον θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα για ορισμένα πράγματα προσωρινά, για κάποια άλλα οριστικά.

Τα αθλητικά σωματεία, έχοντας ήδη σημαντικά βάρη που επωμίζονται με τις δικές τους και μόνο δυνάμεις, βρίσκονται σε οριακό σημείο. «Πολλές οι υποχρεώσεις» επισημαίνει και τις περιγράφει αναλυτικά:

-Έξοδα τον συλλόγων που πρέπει να ανταποκριθούν και στο δυσβάστακτο κόστος της συντήρησης των αθλητικών, εγκαταστάσεών τους, (πίστα αναρρίχησης-Baby lift-εγκαταστάσεις αθλητών).

-Αμοιβές προπονητών, ΙΚΑ, φόροι, ΕΝΦΙΑ…  Όταν ένας οργανισμός (αθλητικός και μη) «αιμορραγεί» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να λειτουργεί με δεδομένα άλλων εποχών και στην προκειμένη περίπτωση οικονομικά δεδομένα προ κορωνοϊού.

-Ειδικά στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό που οι κύριες πηγές εσόδων είναι οι ακαδημίες και οι χορηγοί (μικροί) το μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης συμπληρώνει: «Εκτός των παραπάνω οικονομικών συνεπειών που θεωρούνται δεδομένες, αναμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο τις εξελίξεις στην υγεία, για να δούμε τελικά πόσα παιδιά θα βρεθούν για να στελεχώσουν τις ακαδημίες των συλλόγων που ασχολούνται και με αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους αλλά και ανοικτούς.  Οι ακαδημίες δίνουν οικονομική πνοή στους συλλόγους και εκτός αυτού είναι οι αθλήτριες και αθλητές τα επόμενα χρόνια.

Αν θέλουμε να μείνει ζωντανός ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Διαφορετικά οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι, απλά δεν θα λειτουργήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους προπονητές.

Οι άνθρωποι του αθλητισμού καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις που ως κύριο στόχο θα έχουν εκτός των άλλων τη διαφύλαξη της υγείας».

Επαναλαμβάνοντας ότι τα σωματεία χρειάζονται μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Βόλου αναφέρει παράλληλα ότι οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει σήμερα συσσωρεύονται καθημερινά, γίνονται περισσότερες, επιτακτικές και απαιτούν αρκετή βοήθεια από την Πολιτεία, από τον Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη οριστική διακοπή της λειτουργίας πολλών σωματείων. «Απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα , όπως εξάλλου τόνισε και ο υφυπουργός αθλητισμού κύριος Αυγενάκης, μία έκτακτη επιχορήγηση, η οποία θα δώσει μια ανάσα ζωής στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Θα αντέξουν απλοί άνθρωποι που η κρίση χτυπά τα επαγγέλματά τους να συνεχίσουν να δίνουν για τις ομάδες τους;

Τα ερασιτεχνικά σωματεία φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να κρατηθούν όρθια μέσω των ηρωικών ενεργειών από το μεράκι κάποιον ανθρώπων και πως για να μπορέσουν να συνεχίσουν  και στο μέλλον θα πρέπει να κάνουν πολλά και σημαντικά βήματα και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους θέτοντας νέα πρότζεκτ σε καινούργιες λογικές, βασισμένες στα δεδομένα της νέας αυτής εποχής» καταλήγει ο κ. Μήλιος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.