Αποκλεισμός στα πέναλτι για την Εθνική

Φάση με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Κωνσταντέλια στο ματς της Τιφλίδας
Εχασε με 4-2 στη Γεωργία μετά το 0-0 του 90λεπτου και της παράτασης και δεν πάει στο Euro

Μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης του αγώνα Γεωργία-Ελλάδα στην Τιφλίδα στον τελικό των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024, τα πάντα κρίθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, εκεί όπου πιο τυχερή και πιο ικανή ήταν η Γεωργία, που με 4-2 κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού, το οποίο θα γίνει στη Γερμανία.

Μοιραίοι για την ομάδα του Πογέτ ήταν οι Μπακασέτας και Γιακουμάκης, με τους φιλοξενούμενους να κάνουν μία μεγάλη ευκαιρία σε όλο το ματς με την κεφαλιά στο δοκάρι του Μαυροπάνου στο 102′.

Η Εθνική δεν ήταν καθόλου απειλητική στο πρώτο μέρος, μην καταφέρνοντας να φτάσει σε κάποια ευκαιρία, αν και κατά διαστήματα είχε την κατοχή της μπάλας και κέρδισε κάποια κόρνερ, από την άλλη δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, με τις δύο ομάδες να είναι πολύ προσεκτικές, αφού το διακύβευμα της πρόκρισης στο Euro 2024 ήταν μεγάλο.

Ουσιαστικά, κίνδυνος για την εστία του Βλαχοδήμου υπήρξε μόνο σε δύο περιπτώσεις. Αρχικά στο 11’, όταν ο Ντβάλι πήδηξε για την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι μετά από φάουλ αλλά δεν βρήκε μπάλα για πολύ λίγο, τη στιγμή που ήταν μόνος του κοντά στην εστία. Ακολούθως, οι Γεωργιανοί απείλησαν στο 45’ με απευθείας εκτελεσμένο φάουλ του Τσακβετάτζε από πλάγια αριστερά, ενώ όλοι περίμεναν σέντρα, με τον Βλαχοδήμο να αποκρούει δύσκολα με το ένα χέρι σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεση του κόρνερ και στην εξέλιξη της φάσης άστοχο ήταν το σουτ του Σενγκέλια.

Μετά τη λήξη του πρώτου μέρους κι ενώ είχε προηγηθεί αψιμαχία ανάμεσα σε Μάνταλο και Κβαρατσχέλια, υπήρξαν νεύρα, που μετατράπηκαν σε σύρραξη ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, στην οποία μετείχαν και παίκτες του πάγκου. Μάλιστα, δύο απ’ αυτούς, ένας από κάθε ομάδα, δέχτηκαν την κόκκινη του Μαρτσίνιακ, ο Λόρια και ο Τζαβέλλας.

Δεν άλλαξε κάτι στο β’ 45λεπτο

Στο δεύτερο μέρος και ως τις καθυστερήσεις, με εξαίρεση μία φάση στο 50’, που δεν ολοκληρώθηκε όμως με μία τελική προσπάθεια, αφού ο Τσιμίκας έδιωξε μέσα στη μικρή περιοχή τη συρτή παράλληλη μπαλιά του Κβαρατσχέλια, η Εθνική δεν απειλούνταν. Αντίθετα, είχε πιο επιθετικό τόνο στο παιχνίδι της, με τη Γεωργία να της δίνει και χώρο, ενώ σίγουρα ρόλο στον έλεγχο της μπάλας της Ελλάδας έπαιξε και ο Βολιώτης Γιάννης Κωνσταντέλιας, που μπήκε στο γήπεδο στο 61’ στη θέση του Πέλκα.

Στο 70’ πάνω σε σώμα αντιπάλου πήγε το σουτ του Μπακασέτα από το ημικύκλιο μετά την πάσα του Κωνσταντέλια, με τους φιλοξενούμενους να συνεχίζουν να έχουν την μπάλα στα πόδια και να προσπαθούν να γίνουν επικίνδυνοι για την εστία του Μαμαρντασβίλι, χωρίς να το καταφέρνουν, ωστόσο ταυτόχρονα οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικοί στις επιστροφές τους και δεν άφηναν τους γηπεδούχους να βγάλουν καμία αντεπίθεση.

Το ματς συνέχισε να μην έχει φάσεις και να δείχνει ότι πηγαίνει για παράταση και τελικά αυτό επιβεβαιώθηκε με το σφύριγμα της λήξης της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Εξαίρεση στην απουσία φάσεων αποτέλεσαν η ακίνδυνη κεφαλιά του Ιωαννίδη σε σέντρα του Ρότα στο 91’, το σουτ του Κβαρατσχέλια που κόντραρε, με συνέπεια να μπλοκάρει εύκολα ο Βλαχοδήμος στο 92′ και το φάουλ στο 93’ πάλι του Κβαρατσχέλια, που πήγε πάνω στο τείχος.

Η παράταση

Στο 100ο λεπτό ο Μπακασέτας με αριστερό σουτ εκτός περιοχής ανάγκασε σε δύσκολη επέμβαση χαμηλά στην αριστερή του γωνία τον Μαμαρντασβίλι, που απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο 102’ νέο σουτ του Μπουχαλάκη κόντραρε και η Εθνική κέρδισε νέο κόρνερ. Το εκτέλεσε ο Τσιμίκας, βρήκε τον Μαυροπάνο κι αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι σε μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Στο 103’ καταγράφηκε νέα σημαντική στιγμή για τους Έλληνες, με τον Ρότα μέσα από την περιοχή να σουτάρει πάνω από τα δοκάρια μετά το στρώσιμο προς τα πίσω του Γιακουμάκη.

Στο 105’ ήταν η σειρά της Γεωργίας να φτάσει κοντά στο γκολ από αχρείαστο λάθος στον χώρο του κέντρου. Ο Μικαουτάτζε από τα δεξιά της περιοχής έβγαλε παράλληλα στον νεοεισελθόντα Νταβιτασβίλι, που έκανε το σουτ στην κίνηση, αλλά ο Βλαχοδήμος με τα πόδια έσωσε την Ελλάδα.

Νέα φάση στο 110’ για τους Γεωργιανούς με τον Τσιταϊσβίλι να σουτάρει μετά από φοβερή ατομική προσπάθεια από πλάγια αριστερά της μικρής περιοχής στην κλειστή γωνία του Βλαχοδήμου, που αποσόβησε τον κίνδυνο.

Τελευταία στιγμή στο ματς το σουτ του Μικαουτάτζε, που γύρισε με πλάτη προς το τέρμα και αστόχησε, με το 0-0 και στην παράταση να οδηγεί στα πέναλτι.

Τα πέναλτι

Κοτσορασβίλι 1-0

Μπακασέτας, αποκρούει ο Μαμαρντασβίλι

Νταβιτασβίλι 2-0

Μασούρας 2-1

Μικαουτάτζε άουτ

Μπουχαλάκης 2-2

Ντβάλι 3-2

Γιακουμάκης άουτ

Κβεκβεσκίρι 4-2

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86’ λ. τρ. Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104’ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Κακβετάτζε (104’ Νταβιτασβίλι), Ζιβζιβάντζε (75’ Μικαουτάτζε), Κβαρατσχέλια (109’ λ. τρ. Κβιλιτάια)

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60’ λ. τρ. Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106’ λ. τρ. Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67’ λ. τρ. Σιώπης), Μπακασέτας, Μάνταλος (λ. τρ. 99’ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Πέλκας (61’ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91’ Γιακουμάκης).

Χρήστος Θανασούλης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.