Δ. Καραγιάννης: Η πενταμελής επιτροπή θα λογοδοτεί στο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Ισορροπίες του Blue Heart Fm 105.1 ήταν ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο γνωστός δικηγόρος,  που αποτελεί και μέλος του νομικού επιτελείου της Νίκης Βόλου. Ο κ. Καραγιάννης περιέγραψε τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη δημιουργία ΠΑΕ, τον ρόλο της πενταμελούς επιτροπής που θα εκλεγεί από τη Γ.Σ. της επόμενης Δευτέρας, αλλά και τον ρόλο της Ερασιτεχνικής. Αυτή θα είναι, όπως τόνισε ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο θεματοφύλακας όλων των διαδικασιών, καθώς και η πενταμελής επιτροπή δεν είναι ανεξάρτητη και ελέγχεται από το Δ.Σ. του συλλόγου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Καραγιάννης:

Για τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ερασιτεχνικής Νίκης:

«Αφορούν τις διαδικασίες για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Λείπουν οι τυπικές πράξεις, οι οποίες όμως έχουν και την ουσία του θέματος. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει διαπιστωτική πράξη από τη διοργανώτρια αρχή, είτε είναι η Φούτμπολ Λιγκ, είτε η ΕΠΟ, ότι η ομάδα που θα ανεβεί στη Φούτμπολ Λιγκ και θα πάρει τη θέση του κωλυόμενου να συμμετάσχει Ηρακλή ή του Κρόνου Αργυράδων, ή όποιας άλλης ομάδας κωλύεται, είναι η πρώτη επιλαχούσα, δηλαδή η Νίκη. Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάποιες παραδοχές. Όσο όμως ακόμη κάποια διοργανώτρια αρχή δεν έχει κάνει τέτοια διαπιστωτική πράξη, δεν μπορούμε κι εμείς να έχουμε όλη την ευχέρεια κινήσεων. Όλες οι προϋποθέσεις είναι υπέρ ημών, αλλά δεν έχουμε κάτι επίσημο και τελεσίδικο.

Το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής ορθά έπραξε. Πρέπει να ξετυλίξει το “κουβάρι” των διαδικασιών, δηλαδή να γίνει μια συνέλευση που θα εξαγγείλει τη σύσταση ΠΑΕ και θα βάλει τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο και που είναι: να συγκαλέσει Γ.Σ., να εκλέξει πενταμελή επιτροπή και να αποφασιστεί ότι περιέρχεται σ’ αυτή την επιτροπή όλη η διαδικασία ίδρυσης της ΠΑΕ.

Η πενταμελής επιτροπή καλείται να συλλέξει όλες αυτές τις εγγυήσεις που λέει ο νόμος, για να καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο που θα ορίσει η Γ.Σ. Σημειώνεται ότι το 90% των μετοχών είναι προς διάθεση, καθώς το 10% πηγαίνει στην Ερασιτεχνική χωρίς να χρειαστεί να το αγοράσει. Το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου θα ψηφιστεί από τη Γ.Σ.».

Για τον ρόλο της επιτροπής που θα εκλεγεί:

«Η επιτροπή πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από πέντε μέλη και θα λειτουργεί μέχρι την ανάδειξη της διοίκησης της νέας εταιρείας. Ουσιαστικά είναι προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία θα “τρέξει” όλα τα διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδρυση της ΠΑΕ. Εκ των υστέρων καλεί Γ.Σ. των μετόχων, γιατί πλέον θα έχουν οριστεί το Μ.Κ. και τα μετοχικά μερίδια και συγκροτείται Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέξουν τι θα περιέχει το καταστατικό της εταιρείας και θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, την πιστοποίηση καταβολής του Μ.Κ. με παραστατικά, τη σύγκληση Γ.Σ. που θα εκλέξει Δ.Σ. μέσα σε 4 μήνες και στη συνέχεια τα θέματα που έχουν να κάνουν με ΓΕΜΗ, εφορία, ΙΚΑ κλπ. Με βάση τον νόμο δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τα μέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή, παρά μόνο να είναι μέλη του συλλόγου.

Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η αξιοπιστία των προτάσεων, ώστε να είναι βιώσιμες και να δώσουν τα εχέγγυα που ζητεί η Ερασιτεχνική. Επίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ΠΑΕ δεν είναι διοικούσα επιτροπή. Είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, έχει δική της αυτοτέλεια και όλα πλέον θα εξαρτώνται από το Δ.Σ. και τους μετόχους. Κάποια στιγμή η Ερασιτεχνική θα παραδώσει το τμήμα στην ΠΑΕ και από εκεί και πέρα οι φίλαθλοι δε θα έχουμε τον πρώτο λόγο, όπως είχαμε με την Ερασιτεχνική, με συνελεύσεις, προτάσεις μομφής κλπ.»

Για τις εγγυήσεις που θα τεθούν από το μητρικό σωματείο:

«Ζητεί την καταβολή του Μ.Κ., αν θέλουν να το καλύψουν ολόκληρο, με παραστατικά και φυσικά μια εγγυητική, που θα παραμείνει τουλάχιστον για τρεις μήνες στην Ερασιτεχνική και η οποία θα δείχνει την επιφάνειά τους. Είναι σαν να λέμε ότι έχω 100 ευρώ στην τσέπη και τα αφήνω στο τραπέζι τουλάχιστον για τρεις μήνες, ούτως ώστε να υπάρχει μια κάλυψη. Γι’ αυτό χρειάζεται καλή διάγνωση, προκειμένου εκείνοι που θα αναλάβουν να έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν την ομάδα σε βάθος χρόνου».

Για το τι πρέπει να ακολουθήσει:

«Θα πρέπει η πενταμελής επιτροπή να φτιάξει το καταστατικό της ΠΑΕ, να το πάει προς έγκριση στο υπουργείο και να γίνουν στην ΕΠΟ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Το καταστατικό γίνεται από την επιτροπή και είναι “φασόν”. Ουσιαστικά είναι μια μεταφορά των προβλέψεων του νόμου με τη σύμπνοια της ΠΑΕ. Δηλαδή όλες οι αποφάσεις και η λειτουργία της ΠΑΕ θα είναι σύννομες και σύμφωνες με τις υποδείξεις της ΦΙΦΑ».

Για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ερασιτεχνική Νίκη Βόλου:

«Θεματοφύλακας όλων των διαδικασιών είναι ο Ερασιτέχνης. Η πενταμελής μπορεί να έχει μια σχετική αυτοτέλεια, αλλά και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής θα είναι μέσα σ’ αυτήν με βεβαιότητα. Η επιτροπή θα λογοδοτεί και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Αν τα μέλη διαπιστώσουν ότι γίνονται παρατυπίες ή ενέργειες που δεν απηχούν τη βούληση του κόσμου, κάθε μέλος μπορεί να συγκεντρώσει υπογραφές, ώστε να γίνει έκτακτη Γ.Σ. και να πει ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι προς το συμφέρον του συλλόγου. Η επιτροπή ελέγχεται, δεν είναι ανεξάρτητη αρχή».

Για το αν η πενταμελής επιτροπή του Ερασιτέχνη μπορεί να δώσει την ΠΑΕ όπου θέλει εκείνη:

«Ότι είναι μία μορφή καλλιστείων, είναι, αποτελεί γεγονός. Δεν είναι θέμα πλειοδοσίας, όποιος κάνει την καλύτερη πρόταση, όποιος σου δίνει τις εγγυήσεις που ζητάς, όποιος σου δίνει πλάνο, όποιος σου δίνει εγκαταστάσεις, ομάδα νέων και σου λέει ότι θα ασχοληθεί ενεργά κι έχω αυτά τα κεφάλαια εγγυημένα, για να διοχετευτούν σε αυτήν τη λειτουργία, θα πάρει την ομάδα.

Το να δώσει την ομάδα η πενταμελής επιτροπή γίνεται. Μπορεί να γίνει, γιατί να μην μπορεί; Αν έχει κάποιος μια προσωπική προτίμηση και θέλει συνέχεια να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία μιας πρότασης και “ψήσει” τους άλλους τέσσερις τις επιτροπής, εννοείται ότι μπορεί. Αυτή είναι και η μαγεία, η σοφία της διατάξεως, στην εκλογή της πενταμελούς επιτροπής από τη Γενική Συνέλευση. Αλλιώς θα διοριζόταν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Εκεί είναι το κλειδί. Όλα, φυσικά, έχουν να κάνουν με τι φάκελο θα παρουσιάσει κάποιος. Αν μου έρθεις με τσαλακωμένο πουκάμισο και λεκέ στο κοστούμι, θα σε στραβοκοιτάξουμε, πώς θα γίνει; Ο Ερασιτέχνης ελέγχει άμεσα την επιτροπή, όλα γίνονται υπό την εποπτεία αυτού και του κόσμου. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καλέσει Γενική Συνέλευση και να πει ότι κάτι πάει στραβά με τη διαδικασία. Όλες οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι ακυρώσιμες, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι και η εκλογή της πενταμελούς επιτροπής. Όποιος θέλει μπορεί να την προσβάλει και να γίνει νέα Γενική Συνέλευση».

Για το αν θα υπάρχει άνθρωπος της Ερασιτεχνικής Νίκης στο Δ.Σ. της νέας ΠΑΕ:

«Ένα μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ θα είναι εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη, εκ του νόμου».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.