Έρχεται το οριστικό φινάλε στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου!

Συνεδριάζει και πάλι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 5 Απριλίου για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση, ωστόσο αρκέστηκε στο ν’ αποφασίσει και τυπικά την επανέναρξη της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και της Α’ Εθνικής Γυναικών, χωρίς να γίνεται κάτι οριστικά γνωστό για τα πρωταθλήματα των ΕΠΣ. Αυτό όμως αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο μεθαύριο Σάββατο και όλα δείχνουν ότι θ’ ανακοινωθεί το οριστικό φινάλε, χωρίς συνέχεια της αγωνιστικής δράσης.

Αυτό αναμένεται προφανώς να ισχύσει και για τα δύο πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θεσσαλίας, με ελάχιστες αγωνιστικές να έχουν διεξαχθεί, πριν από το δεύτερο lockdown τον περασμένο Νοέμβριο, με τις διοικήσεις των ομάδων από εκεί και πέρα και με το πέρασμα του χρόνου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία να τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση πλέον να συνεχίσουν να δίνουν ραντεβού στα γήπεδα. Ανεπισήμως, οι διοικήσεις των ΕΠΣ έχουν την ενημέρωση ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν  οι αγωνιστικές, οπότε μένει και το τυπικό του θέματος, ώστε η απόφαση να είναι κοινή και να προέρχεται από την ΕΠΟ. Πάντως, κάποιες ενώσεις, όπως αυτή της Αχαΐας και αυτή της Ζακύνθου, εδώ και καιρό έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν αγώνες στα οικεία πρωταθλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας, για να έχουν και τη σχετική επιστημονική κάλυψη,  ζήτησαν την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά των ειδικών να προχωρήσουν  σε θετική απόκριση, οπότε οι διοικήσεις και οι παίκτες (όσοι δεν έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας ήδη) να κάνουν σχέδια για την επόμενη χρονιά…

Καμία άνοδος, κανένας υποβιβασμός

Όσον αφορά την αγωνιστική περίοδο 2021-22, αυτή θα έχει αρκετά κοινά με τη φετινή όσον αφορά τη μορφή των πρωταθλημάτων.

Από τη μία μοιάζει δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβιβασμοί στη Γ’ Εθνική, και δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί κλήρωσης για ανάδειξη πρωταθλητών ή ακόμη και για απόδοση wild card για άνοδο στην εθνική κατηγορία. Προφανώς δεν υποβιβάζεται και καμία ομάδα από τη μία τοπική κατηγορία στην αμέσως χαμηλότερη.

Αυτό που σίγουρα θα προκύψει είναι υποβιβασμοί από τη Γ’ Εθνική στα τοπικά. Αναλόγως βεβαίως των αποτελεσμάτων και της βαθμολογικής κατάταξης, οι εκάστοτε Ενώσεις περιμένουν να δουν αν θ’ αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων στην πρώτη τοπική κατηγορία τους.

Από την άλλη, υπάρχει σημαντικός φόβος ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα φέρουν διοικήσεις και παράγοντες μπροστά σε αδιέξοδο, έστω και αν δεν έγιναν τη φετινή χρονιά τόσα πολλά έξοδα, αφού δεν υπήρχε αγωνιστική δράση. Οι ερασιτεχνικές ομάδες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την τοπική αγορά και τις οικονομικές της δυνατότητες, οπότε αν δεν εξασφαλιστούν έσοδα, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ομάδες να κατεβάζουν ρολά και απλά να εξαφανίζονται από τον αθλητικό χάρτη. Προφανώς αυτό δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά το σύνολο των ερασιτεχνικών και όχι μόνο σωματείων…

Πάντως, ήδη στην ΕΠΟ υπάρχουν φωνές και απόψεις για οικονομική ενίσχυση των σωματείων, πέραν των χρημάτων που έχει διαθέσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της στήριξης με παράλληλη εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.